Εγκρίθηκε και επίσημα την περασμένη εβδομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ το δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 230 MW (Μεγαβάτ), που η θυγατρική της ΔΕΗ κατασκευάζει στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα στην ιστοσελίδα της, η χρηματοδότηση είχε δρομολογηθεί ήδη από τον Ιανουάριο, με τη μόνη τυπική εκκρεμότητα που παρέμενε από τότε να είναι η έγκρισή της από το Δ.Σ. του χρηματοδοτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προϋπολογισμό 143 εκατ. ευρώ, ενώ είναι το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Πρόκειται για cluster τριών πάρκων, από τα οποία το μεγαλύτερο θα έχει ισχύ 200 MW, ενώ τα δύο υπόλοιπα 15 MW έκαστο.
Την ίδια στιγμή, η επένδυση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ως προς το κατασκευαστικό σκέλος της, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου της συστοιχίας, ισχύος 200 MW. Για την υλοποίησή του, ανάδοχος από τον σχετικό διαγωνισμό της ΔΕΗΑΝ αναδείχθηκε η ΜΕΤΚΑ EGN της Mytilineos.
Παραδόθηκε επίσημα το πρώτο από τα «μικρά» πάρκα του cluster
Έτσι, ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos, θα αναλάβει τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και η θέση σε λειτουργία του πάρκου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τη σύνδεσή του σε δύο υποσταθμούς 150 kV.
Μέσω ανάλογης διαδικασίας, η METKA EGN είχε αναλάβει νωρίτερα την κατασκευή και του ενός από τα δύο μικρά πάρκα, ισχύος 15 MW. Η εν λόγω μονάδα αυτό ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς έχει ήδη παραδοθεί και επίσημα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η κατασκευή και της δεύτερης «δίδυμης» φωτοβολταϊκής μονάδας, από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η συστοιχία φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία κατέχει κεντρική θέση στο μεσοπρόθεσμο στόχο που έχει θέσει η θυγατρική της ΔΕΗ για την ενίσχυση του μεριδίου της στις ΑΠΕ, μέσω έργων που θα υλοποιήσει αυτόνομα. Σύμφωνα με τον στόχο αυτό, από το τέλος του 2022 θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία με συνολική ισχύ η οποία θα αγγίζει τα 500 MW.
Σε «μοχλό» επέκτασης στον κλάδο για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αποτελέσουν παράλληλα και οι συμμαχίες με διεθνείς «παίκτες», ξεκινώντας από τη σύμπραξη με την RWE για την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Μέσω του Joint Venture, το οποίο πρόκειται να να ξεκινήσει να λειτουργεί το καλοκαίρι, θα αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος έως 2 GW.