Επενδυτικοί κολοσσοί και ισχυρά funds υποδομών στους «μνηστήρες» του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επενδυτικοί κολοσσοί και ισχυρά funds υποδομών στους «μνηστήρες» του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Στη σχετική λίστα των «μνηστήρων», όπως είναι φυσικό σε περίοπτη θέση βρίσκεται Blackrock, αποτελώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 8,67 τρισ. δολαρίων.

Μερικά από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως συγκαταλέγονται στους εννιά διεκδικητές του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, τους οποίους ανακοίνωσε και επίσημα χθες η ανακοίνωση της ΔΕΗ, επαληθεύοντας έτσι τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την προσέλκυση πολύ υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό. Ενδεικτικό είναι πως, για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας στον Διαχειριστή του εγχώριου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα δώσουν «μάχη» εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων τα οποία αθροίζονται σε αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως είναι φυσικό, η παρουσία παγκόσμιων επενδυτικών κολοσσών, που επιλέγουν μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, ενισχύσει τις προοπτικές αναπτυξιακής ώθησης του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της ιδιωτικοποίησης. Σημαντικό είναι επίσης πως μεταξύ των εννέα «μνηστήρων» περιλαμβάνονται υποψήφιοι οι οποίοι διαθέτουν πολύχρονη παρουσία και εξειδίκευση στον κλάδο των υποδομών. Δύο στοιχεία που, όπως είναι φυσικό, δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές και για τη διαμόρφωση του τιμήματος.

Το προφίλ των διεκδικητών

Στη σχετική λίστα των «μνηστήρων», όπως είναι φυσικό σε περίοπτη θέση βρίσκεται Blackrock, αποτελώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 8,67 τρισ. δολαρίων. Επίσης, ξεχωρίζει η αμερικανική ΚΚR, με υπό διαχείριση κεφάλαια 206 δισ. δολ., η οποία δίνει το «παρών» και στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το ίδιο ισχύει και για την αυστραλιανή Macquarie (129 δισ. δολ.), η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών.

Από την Αυστραλία προέρχεται επίσης η επενδυτική First Sentier Investors (176 δισ. δολ.) η οποία διεκδικεί και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ δίνει το «παρών» στον διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με το εξειδικευμένο στις υποδομές fund (EDIF III). Από την άλλη πλευρά, πρώτη φορά εκδηλώνει ενδιαφέρον για ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα η Ardian Infrastructure, fund υποδομών με έδρα τη Γαλλία και υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 17 δισ. δολ.

Έδρα τον Καναδά έχει η British Columbia Investment Management Corporation (BCI), με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 171,3 δισ. δολάρια, ενώ το ιταλικό fund υποδομών F2i έχει υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Οak Hill Advisors έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων, ενώ το private equity fund CVC Capital Partners διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 75 δισ. δολάρια, ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί στη χώρα μας, με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia.

Επενδύσεις 1,6 δισ. έως το 2025

Από τη short list απουσιάζουν οι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οποίους πιθανότατα λειτούργησε ως αντικίνητρο το μειοψηφικό μερίδιο παρά τα ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Ωστόσο, το προφίλ των υποψηφίων καταδεικνύει τις επενδυτικές ευκαιρίες που συνιστούν τα δίκτυα διανομής ενέργειας, με δεδομένο τον κεντρικό ρόλο που καλούνται να παίξουν στην ενεργειακή μετάβαση.

Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ευκαιρία αυτή συνδυάζεται με σχεδιαζόμενα έργα ανάπτυξης 1,6 δισ. ευρώ έως μόλις το 2025, ως αντιστάθμισμα και της πολυετούς αποεπένδυσης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα έργα αυτά συνδυάζονται με σημαντικό κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό των παγίων, καθώς το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) έχει ορισθεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την τρέχουσα τετραετία, αισθητά μεγαλύτερο απ΄ ό,τι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους Διαχειριστές. Την ίδια στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται ένα δίκτυο μήκους 242.000 χλμ., στο οποίο συνδέονται 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence), ενώ θα κληθούν να διαπραγματευθούν με τη ΔΕΗ για την οριστικοποίηση των ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας που θα αποκτήσει ο πλειοδότης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider