Στροφή σε στοχευμένα μέτρα στήριξης & επανεκκίνησης φέρνουν οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στροφή σε στοχευμένα μέτρα στήριξης & επανεκκίνησης φέρνουν οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία
Η εκτίμηση των θεσμών για πρωτογενή ελλείμματα φέτος και πάνω από 7,5% του ΑΕΠ και για χρέος πάνω από 205% του ΑΕΠ. Το νέο «μοντέλο» αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Το μοντέλο της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού που προωθείται για τους «κλειστούς» κλάδους όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός αλλά και το λιαμεμπόριο όπου παραμένει κλειστό,, προτείνεται να εφαρμοστεί όχι μόνο τον Απρίλιο αλλά και όσο διατηρούνται, ανά κλάδο, τα περιοριστικά μέτρα. Σχεδιάζεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες (αν επιτευχθεί το σταδιακό «άνοιγμα» της αγοράς), να υποκαταστήσει τις επιδοτήσεις και τα δάνεια που παρέχουν τα οριζόντια μέτρα των προηγούμενων μηνών όπως η Επιστρεπτέα.

Σηματοδοτώντας έτσι, τη στροφή προς πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, αλλά και μέτρα επανεκκίνησης. Η τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην κυβέρνηση - στηριζόμενη στην ελπίδα ότι η αγορά σταδιακά θα ανοίξει – συνδέεται με το βάρος της πίεσης που προκαλείται στα κρατικά ταμεία το κόστος της πανδημίας το οποίο σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει φτάσει ήδη στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μηνύματα για συγκράτηση των δαπανών τις τελευταίες μέρες έρχονται μέσα από τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τους θεσμούς για τη 10η αξιολόγηση αλλά από και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Το «μήνυμα» είναι για στοχευμένα μέτρα στήριξης και για διάσωση βιώσιμων μόνο επιχειρήσεων.

Μία καλύτερη εικόνα θα έχει η κυβέρνηση στο 48ωρο επαφών κορυφής, που θα έχει με τους θεσμούς στις 20 και 21 Απριλίου. Αλλά και στις υπόλοιπες διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προγράμματος σταθερότητας που θα πρέπει να καταθέσει έως το τέλος του μήνα. Περιλαμβάνοντας προβλέψεις για την πορεία των εσόδων, των δαπανών, των μέτρων στήριξης και της επίπτωσής τους στο ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους και το 2024.

Με ακραίες φωνές όπως αυτή του Πολ Τόμσεν να προειδοποιούν για νέα μνημόνια και κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν ότι απαιτούνται λογικά πρωτογενή πλεονάσματα ούτως ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να έρθει μέσω επενδύσεων και οικονομικής ανάκαμψης.

Διπλασιασμός στο έλλειμμα - υψηλό χρέος

Τα πρώτα στοιχεία των θεσμών δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται σε επίπεδα ακόμη και πάνω από 7,5% του ΑΕΠ και είναι σχεδόν διπλάσιο από τα 2 σενάρια του προϋπολογισμού (3,8%- 4,5%). Αλλά και χρέος πάνω από το 205% του ΑΕΠ.

Πλέον, το ζήτημα είναι πόσο «αυτόματη» θα πρέπει να είναι επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023. Γιατί τούτο θα καθορίσει και την πραγματική δημοσιονομική ευελιξία φέτος και - ειδικά - τον επόμενο χρόνο.

Μία νέα γενιά από μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης είναι δεδομένο πως θα συνεχισθούν. Το θέμα είναι με ποια μορφή.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι αιτήσεις ενδιαφέροντος της Επιστρεπτεας 7 (είχαν υποβληθεί 173470 αιτήσεις έως χθες το βράδυ). Με στόχο η χορήγησή της να ξεκινήσει εντός του μήνα.

Το Μάιο θα γίνει ο απολογισμός για τους κλειστούς ΚΑΔ οι οποίοι θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού (η οποία θα κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσες μέρες έμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις και με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Τα χρήματα έχουν πιο χαμηλό «πλαφόν» από τις Επιστεεπτέες, αφορούν μόνο τις κλειστές εταιρείες αλλά χωρίς κριτήρια τζίρου.

Για τις εταιρείες εστίασης ο δρόμος είναι η στήριξη από το νέο ΕΣΠΑ. Είναι πολύ πιο στοχευμένη μόνο για όσες έχουν υποστεί πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, όπως εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η ημερομηνία καταβολής των επιδοτήσεων αυτών συνδέεται και με τις διαδικασίες ενεργοποίησης του νέου οχήματος 2021- 2027 από τις Βρυξέλλες. Η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει αποκλείσει τη διεύρυνση του μέτρου και σε άλλους κλάδους, ενώ αναμένονται οι πρώτες καταβολές από τις εποδοτήσεις μέσω ΠΕΠ (του υφιστάμενου ΕΣΠΑ) σε πληττόμενες εταιρείες αξίας 800 εκατ ευρώ περίπου που προκηρύχθηκαν τον προηγούμενο χειμώνα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει την χρονική επέκταση για ένα διάστημα - αν αυτό καταστεί αναγκαίο - του μέτρου των επιταγών. Παράλληλα μέσα από το Γέφυρα 2 στηρίζει επιχειρήσεις με δανειακά βάρη βοηθώντας παράλληλα (μαζί με το νέο εγγυοδοτικό που αναμένεται) να μην αυξηθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα ισχύει για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, αλλά και για το εισόδημα των αγροτών (σ.σ. τέλος επιτηδεύματος) που συνδέονται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Για τον Μάιο - Ιούνιο έχει εξαρχής προγραμματιστεί η υλοποίηση των 2 κινήσεων οι οποίες αυξάνουν έμμεσα τη ρευστότητα των εταιρειών μέσω συμψηφισμού στην πληρωμή νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ο λόγος για την προκαταβολή μέρους της Επιστρεπτέας (προκαταβολή του 50% του μη επιστρεπτέου σκέλους ως 35% δικαίωμα συμψηφισμού), αλλά και της παρέμβασης ως αναλογία των παγίων δαπανών για ζημιογόνες εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Πακέτο μέτρων 1+ 2,5 δισ. για τον Απρίλιο – Οι 5 άξονες παρεμβάσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider