Αναβλήθηκε για την Παρασκευή 1 Ιουλίου η συζήτηση για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο υπέβαλλε το μεσημέρι της Τρίτης η αλυσίδα σουπερμάρκετ, μετά και το ναυάγιο της συμφωνίας με το Σκλαβενίτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικοί πιστωτές της Μαρινόπουλος που πληροφορήθηκαν ότι θα συζητηθεί σήμερα η αίτηση παρενέβησαν, ζητώντας την ακύρωση της.
Ως εκ τούτου, η συζήτηση αναβλήθηκε, ενώ μέχρι την Παρασκευή δεν μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις από προμηθευτές, εις βάρος της αλυσίδας.
Προμηθευτές της Μαρινόπουλος, με τους οποίους συνομίλησε το insider.gr τόνισαν ότι στην παρούσα φάση παρακολουθούν και οι ίδιοι με αγωνία τις εξελίξεις.
Θεωρούν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των οφειλομένων τους κατά 40% θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα, όμως σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να χάσουν όλα τα χρήματα τους.
«Η διαδικασία εξυγίανσης ήταν η μοναδική λύση», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος, την οποία εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, η εταιρεία «σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.
Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».
Tις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία ενδεχόμενη πτώχευση της αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος επιβεβαιώνουν οι οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου, που δημοσιεύτηκαν προ ημερών και επιβεβαιώνουν πλήρως τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν ακουστεί.
Η Μαρινόπουλος με βάσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2014, εκτός από σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει και το οποίο επισημαίνει ξεκάθαρα ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεση του, απειλεί να τινάξει στον «αέρα» δεκάδες συνεργαζόμενες εταιρείες - προμηθευτές, εταιρείες ακινήτων και logistic, προκαλώντας «τρύπα» στην ελληνική οικονομία 1,2 δισ. ευρώ με πολλαπλάσιες όμως - στην πραγματικότητα - επιπτώσεις.
Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, το ύψος των τραπεζικών της δανείων στα 446 εκατ. ευρώ ανέρχεται ενώ οι υποχρεώσεις της σε προμηθευτές φτάνουν στα 750,6 εκατ. ευρώ.
Για το 2014 η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές της από τα 61,1 εκατ. ευρώ το 2013 στα 5 εκατ. ευρώ ζημιές, το 2014 (εμφανίζοντας όμως μη επαναλαμβανόμενα έξοδα 33,9 εκατ. ευρώ).
Και μπορεί ο Όμιλος να παρουσιάζει εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις ύψους 469 εκατ. ευρώ, όμως αυτές προέρχονται από συνδεδεμένες με τον Όμιλο, επιχειρήσεις.
Επίσης ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της, στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 ήταν 9.949 άτομα από 10.215 που ήταν το 2013.
Η οικονομική κατάσταση της Μαρινόπουλος, είναι τέτοια, που όπως αναφέρεται στην έκθεση, αν η εταιρεία και η μητρική της δεν αναχρηματοδοτήσουν τα υφιστάμενα δάνεια του Ομίλου αλλά παράλληλα δεν εξασφαλίσουν και επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες του Ομίλου, τότε μπορεί να μην έχει την ικανότητα να συνεχίσει την δραστηριότητα της.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι παρά το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα του Ομίλου, οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος έβαλαν μία και μόνο φορά το χέρι στην τσέπη όταν προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ.
Επίσης την ίδια χρονιά ο Όμιλος συνέχιζε να λαμβάνει βραχυχρόνια αλλά και ομολογιακά δάνεια, ενώ προχώρησε και στην σύναψη συμβάσεων sale and lease back με την Εθνική Πανγαία για 7 ακίνητα της Μαρινόπουλος έναντι 96 εκατ. ευρώ αλλά και την Πειραιώς Best Lease δύο συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για αντίστοιχα ακίνητα συνολικού ποσού 4 ερκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2014 ο βραχυχρόνιος δανεισμός της Μαρινόπουλος ανέρχόταν σε 37,2 εκατ. ευρώ (30,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική και 6,1 εκατ. ευρώ σατην Alpha Bank).
Nα σημειωθεί ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου είναι υποθηκευμένα.
Επίσης τον Μάρτιο του 2015 η Μαρινόπουλος προχώρησε σε συμφωνία με την Alpha Bank για την αναχρηματοδότηση των δύο ομολογιακών της δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η αναχρηματοδότηση αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων έως των Οκτώβριο του 2019.
Επίσης τον Μάιο του 2015 ο Όμιλος σύναψε βραχυχρόνιο δανεισμό με την Εurobank 7 εκατ. και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Εντύπωση δε, προκαλεί πώς παρά την κακή χρηματοοικονομική της κατάσταση η Μαρινόπουλος μέσα στο ίδιο διάστημα (Απρίλιος του 2015) προχώρησε στην εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ με την επωνυμία Αριάδνη έναντι 6 εκατ. ευρώ. καθώς και στην εξαγορά της αλυσίδας Κρόνος έναντι τιμήματος 11 εκατ. ευρώ.
Με βάση την παραπάνω εικόνα, στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε το insider.gr εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευση τους σχετικά με το μέλλον της αλυσίδας αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο λουκέτο της στην ελληνική οικονομία.
«Αν σκάσει η Μαρινόπουλος, θα είναι σαν να έχει χαθεί η μισή επένδυση του Ελληνικού», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το ποιά είναι η λύση που φαντάζει ιδανική στην περίπτωση της, μας τόνισαν χαρακτηριστικά, «κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, κούρεμα των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές και αλλαγή managment, προκειμένου να μην θρηνήσουμε την δική μας Lehman Brothers».
Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους ζητούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας
Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι 12.500 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας έπειτα από την κατάθεση της τελευταίας της αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.
«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούλιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλος του σωματείου, που επισήμανε πως «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».
Τέλος, η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου αρκέστηκε μόνο να πει ότι «το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του».
Το απόγευμα (19:00) θα υπάρξει συγκέντρωση των εργαζομένων στο κατάστημα «Μαρινόπουλος» στην οδό Λαγκαδά που βρίσκεται στην περιοχή Βαρδαρίου και κατόπιν οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.