Τι σημαίνει το άτυπο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνει το άτυπο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς

Άτυπη «ασπίδα προστασίας» σε μεγάλη μερίδα δανειοληπτών, που πλέον δεν καλύπτονται από το νέο νόμο αναμένεται να σηκώσουν οι τράπεζες, ακολουθώντας και τις επιταγές της κυβέρνησης.

Διαμερίσματα σε αστικές περιοχές αλλά και πολυμελείς οικογένεις είναι εκείνοι που ουσιαστικά θα προστατευθούν συνολικά, ακόμα και αν τυπικά τα εισοδήματά τους ή το ύψος του δανείου ξεπερνά τα ελάχιστα όρια που προβλέπει ο νόμος.

Προϋπόθεση βέβαια, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι και οι ίδιοι οι δανειολήπτες να… κρατήσουν τα προσχήματα, πληρώνοντας έστω και μια ελάχιστη δόση, ώστε να διατηρήσουν τον τίτλο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Συγκεκριμένα, με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον κ. Δραγασάκη, ουσιαστικά οι τράπεζες δεν φαίνονται να εκκινήσουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών για ακίνητα κάτω των 120 τ.μ. και με αντικειμενική αξία κάτω των 250.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, έστω και άτυπα θα τεθούν σε εφαρμογή τα όρια που ούτως ή άλλως ήθελε να θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Επίσης, στο άτυπο αυτό μορατόριουμ αναμένεται να ισχύσουν και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες –και για δικούς τους λόγους- δεν θα θελήσουν να εκκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμών απένταντι σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά ή ηλικιωμένους. Επίσης δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να «βγάλουν στο σφυρί» ακίνητα σε περιοχές ή ακόμη και νομούς που θεωρούνται ότι κατοικούνται από άτομα με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, αυτή τη στιγμή κανέναν δεν συμφέρει να «βγουν στο σφυρί» σπίτια των 50, των 80 ή και των 100 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας. Οι τράπεζες δεν θα πάρουν χρήματα, οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο και ο κοινωνικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος. Άρα, ουσιαστικά όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βγουν χαμένοι.

Ποιοι κινδυνεύουν

Στον αντίποδα όμως, όπως τονίζουν τα τραπεζικά στελέχη, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ασκηθούν πιέσεις στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως εξηγούν, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 με 30.000 περιπτώσεις που, ενώ έχουν τα διαθέσιμα εισοδήματα ή και σημαντικές καταθέσεις, επιλέγουν να μην πληρώνουν τη δόση του δανείου τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα σπεύσουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, υπό το φόβο του πλειστηριασμού. Επιπλέον, στο στόχαστρο θα βρεθούν τα πολυτελή ακίνητα, αξίας άνω των 500.000 ευρώ, τόσο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όσο και σε ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ λόγω της μεγάλης αξίας δεν θα προκαλέσουν και αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider