Σε χρηματιστηριακούς και επιχειρηματικούς κύκλους ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για ένα… συγκεκριμένο asset της ΕΥΔΑΠ, που δεν είναι άλλο από το πακέτο μετοχών 11,33% της εισηγμένης που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και θεωρητικά ήταν από καιρό να βγει προς πώληση (κάποια στιγμή), βάσει σχετικού προγράμματος και δέσμευσης.
Φαίνεται λοιπόν, ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων και σχεδιασμού, το θέμα της διάθεσης του πακέτου μετοχών της ΕΥΔΑΠ έχει εκ νέου «βγει στην επιφάνεια».
Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η πώλησης μετοχικού ποσοστού 11,33% της εταιρείας ήδη δρομολογείται εκ μέρους της κυβέρνησης, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των αρμόδιων φορέων, ήτοι ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ, με ξένες επενδυτικές τράπεζες να έχουν λάβει σχετικό «σήμα» για να «τρέξουν» τις διαδικασίες. Κατά τις ίδιες πηγές, πάντως, δεν διευκρινίζεται το χρονοδιάγραμμα, ούτε αν θεωρείται «κλειδωμένη» η διαδικασία, αν και μάλλον η πρόθεση πρέπει να εκλαμβάνεται ως… δεδομένη.
Η υπόθεση βέβαια δεν είναι καινούργια αλλά έρχεται από το παρελθόν, ωστόσο, πρόσφατα μόλις έκλεισαν χρόνιες εκκρεμότητες που αποτελούσαν ανάχωμα, όπως αυτή μεταξύ της εταιρείας και του δημοσίου. Ως γνωστόν, προ ολίγων εβδομάδων η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όπως είχε αναδείξει το insider, έκλεισε συμφωνία με το δημόσιο τόσο για το κόστος του αδιύλιστου νερού προηγούμενων ετών όσο και για πολυετές deal (έως το 2040) σχετικά με το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης στην πρωτεύουσα. Μετά από παρατάσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις αυτή η εκκρεμότητα κλείνει.
Κατά συνέπεια, υπό μία έννοια, προσεχώς «καθαρίζει ο ορίζοντας» (η υπογραφή αναμένεται μέσα στον Μάιο) ώστε να προχωρήσουν και άλλες διεργασίες, πέραν των καθαρά επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων της ίδιας της ΕΥΔΑΠ. Μεταξύ αυτών, θεωρείται ότι είναι και η πώληση του 11,33% των μετοχών της εισηγμένης. Βέβαια, υποτίθεται ότι η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ήταν ένα παλαιότερα σχέδιο-δέσμευση της χώρας. Όμως, προ ετών, το ΣτΕ είπε «όχι», κρίνοντας παράτυπη την ιδιωτικοποίηση του νερού ως δημόσιου αγαθού. Τα σχέδια αναπροσαρμόστηκαν, το 50% συν μία μετοχή έμεινε στο δημόσιο και την ΕΕΣΥΠ, «μητρική» του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ περιορίστηκε αισθητά το προς πώληση μερίδιο της ΕΥΔΑΠ (σε 11,3%).
Έκτοτε… κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, μέχρι που φτάσαμε στην επίλυση εκκρεμοτήτων (συμφωνία ΕΥΔΑΠ-Δημοσίου για το κόστος αδιύλιστου νερού) που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να ανοίξουν τον δρόμο για την πώληση του εν λόγω ποσοστού της επιχείρησης ύδρευσης. Στην οποία, σημειώνεται ότι μετοχικό πόστο 10% έχει και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Τζον Πόλσον, γνωστός και από τις τοποθετήσεις του σε τραπεζικές μετοχές, που για την ώρα έχει βρει ένα επενδυτικό «αποκούμπι» εισπράττοντας μερίσματα από την ΕΥΔΑΠ.
Όπως σημειώνουν πάντως, πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, στην περίπτωση που τελικά όντως προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του 11,33%, είναι ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσει ο Πόλσον, δηλαδή αν σπεύσει να συμμετέχει στο placement ώστε να ενισχύσει τη συμμετοχή του. Μάλιστα, κάποια στελέχη σημείωναν ότι «μπορεί να δούμε και κίνηση-έκπληξη, δηλαδή να παραχωρήσει και ο Πόλσον το ποσοστό του συνδυαστικά με αυτό του δημοσίου, έχοντας πάρει μερίσματα ετών».