Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Η υπερφορολόγηση δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Η υπερφορολόγηση δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Τρύφων (ΠΕΦ)
Μοναδικές ευκαιρίες επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εάν διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη περαιτέρω ανάπτυξή της.

Μοναδικές ευκαιρίες επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εάν διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια διαγράφει μία εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία, η οποία μπορεί να εκτοξευθεί, εάν σταματήσει η δέσμευση των επενδυτικών κεφαλαίων μέσω της υπερφολόγησης.

Στις τρεις μοναδικές ευκαιρίες που έχει μπροστά της η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, σε FIRESIDE CHAT του Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών:

1. Αναπτύσσεται μία μεγάλη μεσαία τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό – ελληνικό φάρμακο, το οποίο είναι συνυφασμένο με ποιότητα.

2. Η ομογενοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών Αμερικής και Ευρώπης, δημιουργούν ευκαιρίες στην αγορά της Αμερικής. Πλέον, με τις διαδικασίες που απαιτούνται έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να πάρουν άδεια στην Ευρώπη, μπορούν να πάρουν και στην Αμερική.

3. Υπάρχει μία ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα, πάνω στην οποία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μπορέσει να αναπτυχθεί, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ξανά η μείωση των παραγωγικών κεφαλαίων που υπήρξε κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Θα ήταν ένα παραγωγικό hub για ολόκληρη την Ευρώπη, εάν δεν είχαμε αυτή τη μείωση των κεφαλαίων που χρειαζόμασταν για παραγωγή και Έρευνα και Ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία με την υπερφορολόγηση του clawback», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Σημειώνεται ότι από το 2012 που θεσπίστηκε το clawback (αυτόματες επιστροφές), επιβάλλοντας στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να πληρώνουν από τα ταμεία τους την υπέρβαση του πλαφόν των δαπανών για φάρμακα, τα ποσά που έχουν επιστραφεί στο κράτος αγγίζουν συνολικά τα 5,3 δισ. ευρώ., κεφάλαια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε επενδυτικά προγράμματα.

«Η υπερφορολόγηση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία έφτασε το 70%. Αυτό δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σχέση με ανταγωνιστές μας σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως και παράλληλα της στέρησε τεράστια επενδυτικά κεφάλαια, αναγκάζοντας την να μείνει πίσω στην τεχνολογία και σε νέα προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τρύφων.

«Ανάσα» στις επιχειρήσεις και κίνητρα για ανάπτυξη έδωσε η θέσπιση του αναπτυξιακού clawback, μέσω του οποίου δίνεται στις εταιρείες η δυνατότητα να συμψηφίζουν μέρος των επιστροφών με επενδύσεις.

«Αυτό που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάτι μοναδικό στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο των τελευταίων 20 ετών. Με ένα ελάχιστο κίνητρο που είχαμε συμψηφισμού των εκπτώσεων και των επιστροφών με επενδύσεις, έστω και στο 8% του clawback που αναλογεί, κατατέθηκαν 52 επενδυτικά σχέδια, μεσαία, μικρά και μεγάλα, από ελληνικές κυρίως αλλά και ξένες εταιρείες», σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ζητά την ισχύ του μέτρου για τουλάχιστον 4 χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις.

«Αν θέλουμε σε μία χώρα που προέρχεται από μία δεκαετή οικονομική κρίση και έχει ελλείμματα και χρέη να περάσουμε σύντομα σε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και να αποπληρωθούν τα χρέη, θα πρέπει στις μονάδες που επενδύουν να δίνονται κάποια κίνητρα μέχρι να βγούμε από την κρίση», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Αναφερόμενος στο επίκαιρο ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό και την προοπτική να μπει η Ελλάδας σε αυτό το «παιχνίδι», δήλωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι παρούσα σε οτιδήποτε αφορά στις νέες τεχνολογίες, κατέστησε σαφές ωστόσο ότι δεν είναι εφικτό να συμμετάσχει άμεσα σε μία τέτοια διαδικασία.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, το προσωπικό της αλλά κι εμείς ως επιχειρηματίες είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες. Θα ήταν ευχής έργον να ερχόταν αύριο το πρωί μία εταιρεία που έχει την τεχνολογία mRNA και να μας κάνει μεταφορά τεχνογνωσίας, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και να γινόταν, όμως, κάτι τέτοιο, απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 16 μηνών, έτσι ώστε να μπορέσουμε με ποιοτικούς όρους να αποδεσμεύσουμε εμβόλιο. Ωστόσο, είμαστε παρόντες σε οτιδήποτε αφορά νέες τεχνολογίες, αρκεί να υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες μεταφοράς τεχνογνωσίας και κανόνες έτσι ώστε ειδικά σε μονοθεματικά εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες, όπως αυτά της παραγωγής εμβολίων, να υπάρχει ένας αγοραστής», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αναφέρθηκε στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης:

«Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να αποπληρωθεί, το κάθε ευρώ που κατευθύνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών πόρων θα πρέπει να έχει μετρήσιμη ανταποδοτικότητα, μετρήσιμη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Με βάση αυτό το δείκτη θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερα χρήματα και στην έρευνα και στη φαρμακοβιομηχανία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider