Το… «νερό στο αυλάκι» των επενδύσεων βάζει σταδιακά η εισηγμένη εταιρεία ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, που έχει ως στόχο την υλοποίηση ενός σημαντικού δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος μεγάλων έργων αξίας σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων μπίζνες 700 εκατ. ευρώ αφορούν στα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική.
Προ ημερών μόλις, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου οργανογράμματος, η κα Γεωργία Στεφανάκου αναλαμβάνει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Μεγάλων Έργων. Βασικός στόχος της νέας Γενικής Διεύθυνσης είναι η αποτελεσματική υλοποίηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος μεγάλων έργων της Εταιρείας αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ στοχεύει σε ένα πρόγραμμα που θα δεκαπλασιάσει την απορρόφηση επενδύσεων στα επόμενα πέντε χρόνια και θα ενισχύσει την αξία της».
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χάρης Σαχίνης, είχε αναφερθεί σε σχετική διαδικτυακή παρουσίαση/συνάντηση με δημοσιογράφους στα νέα σχέδια της εισηγμένης, που περιλαμβάνουν εσωτερικό μετασχηματισμό, ανάπτυξη νέων δράσεων, επέκταση σε νέους Δήμους, αναζήτηση μοντέλου ενίσχυσης των εσόδων, συμμετοχή σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ (π.χ. το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα), κλείσιμο εκκρεμοτήτων που έρχονται από το παρελθόν (όπως η συμφωνία με το Δημόσιο για το κόστος αδιύλιστου νερού) αλλά και επενδυτικό πλάνο-μαμούθ.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προωθεί πλάνο με απώτερο στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10% σε βάθος δεκαετίας (αν και ήδη στην 5ετία θα υπάρχουν αποτελέσματα) αλλά και στον δεκαπλασιασμό του ρυθμού προώθησης των επενδύσεων, από 20 εκατ. ευρώ ετησίως (με τα σημερινά δεδομένα) σε περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα οι επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ αφορούν σε έργα μετασχηματισμού ύψους, 175 εκατ. ευρώ, σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, ύψους 700 εκατ. ευρώ αλλά και σε αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών, ύψους 200 εκατ. ευρώ Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως από το 2022 θα αρχίσει σταδιακά η αντικατάσταση παλαιών με έξυπνους υδρομετρητές. Οι άξονες που σχετίζονται με «πράσινες» και «ψηφιακές» παρεμβάσεις εν μέρει θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όσον αφορά τα αποχετευτικά, απορροφούν πόρους (έως και 90%) από το ΕΣΠΑ και την Ε.Ε.
Βέβαια, όπως είπαμε, «το βαρύ πυροβολικό» είναι τα έργα 700 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική. Επίσης, η ΕΥΔΑΠ οργανώνει τις δομές για την διεκδίκηση νέων έργων. Σε πρώτη φάση τροποποίησε το καταστατικό της και μπορεί πλέον να συμμετέχει σε δημοπρασίες και να «χτυπά» έργα. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, για το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.