Δάνεια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα κινηθούν στα 5,5 – 6 δισ. ευρώ, αναμένεται να υπαχθούν στην «ομπρέλα» του προγράμματος «Γέφυρα 2». Το πρόγραμμα εμπλουτίζει τις παροχές του, σηματοδοτώντας την βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στη διάσωση των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την εκτίμηση για επωφελούμενα δάνεια, ύψους 5,5 - 6 δισ. ευρώ, αναμένεται να διατυπώσουν σήμερα οι τράπεζες στην τηλε – συνάντηση των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του Προέδρου και της Γεν. Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ.κ. Σταϊκούρα και Ζαββό, τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.κ. Γεωργιάδη και Τσακίρη και την Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κα Χατζηπέτρου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, οι αιτήσεις επιχειρήσεων για την ένταξή τους στη «Γέφυρα 2» θα προσεγγίσουν τις 40.000. Ήδη, ενώ προ δύο εβδομάδων τα ποσά δανείων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν υπερέβαιναν, σύμφωνα με τις τράπεζες, τα 1,8 διςσ. ευρώ, μετά την παράταση των τριών εβδομάδων, μέχρι τις 31 Μαΐου, που δόθηκε στο πρόγραμμα, οι ρυθμοί υποβολής ανέβασαν στροφές. Και αυτό, σύμφωνα με τις τράπεζες, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι οι λογιστές απελευθερώθηκαν από τον φόρτο εργασίας που είχαν για το κλείσιμο ισολογισμών εταιρειών και μπόρεσαν να ασχοληθούν με την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2».
Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας οι μέχρι στιγμής αιτήσεις ανέρχονται σε 33.792. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέχρι τις 31 Μαΐου και να λάβουν τη συνεισφορά του Δημοσίου για την πρώτη δόση του επιχειρηματικού τους δανείου στα τέλη Ιουνίου, αναδρομικά και για τον Μάιο.
Το όφελος της κρατικής επιδότησης του δανείου για 8 μήνες που προβλέπει η «Γέφυρα 2» δεν θα είναι πλέον το μόνο, αφού κατόπιν διαβουλεύσεων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, το Υπουργείο Οικονομικών πέτυχε την ενσωμάτωση μίας σειράς νέων ευνοϊκών μέτρων στο πρόγραμμα.
Ειδικότερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού θα μπορούν να έχουν επιπλέον «κούρεμα» σε τόκους και κεφάλαιο, μείωση επιτοκίου, διατήρηση της προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου.
Πρόκειται για μέτρα που ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα μας, ακριβώς για να διατηρήσουν εν ζωή την επιχειρηματική δραστηριότητα της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της κυβέρνησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία ενεργοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα και τον Γ΄ κύκλο του εγγυοδοτικού προγράμματος για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η πορεία των χρηματοδοτήσεων μέσω των προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό θα συζητηθεί επίσης στη σημερινή συνάντηση.
Επιστρέφοντας στο «Γέφυρα 2», η κρατική ενίσχυση που θα δοθεί σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 793 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:
Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και
να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.), ή/και
δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και
να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:
Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης,
να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Τα παραπάνω θα υποβληθούν προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.