Πιέσεις στις τράπεζες για χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων και μεγαλύτερο άνοιγμα της στρόφιγγας παροχής ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ασκεί η κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός «συναγερμός» για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης από το τραπεζικό σύστημα διατυπώθηκε χθες ρητά στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, εκφράζοντας την αγωνία για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας την επομένη του Covid-19.
Όπως μεταφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, το θέμα της πιστωτικής επέκτασης θα μπει σε επείγουσα και συστηματική βάση παρακολούθησης από την κυβέρνηση, αφού όχι μόνο οι τραπεζίτες προσκλήθηκαν σε νέα σύσκεψη για το θέμα εντός των αμέσως επομένων ημερών, αλλά επίσης η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κλήθηκε να παράσχει στοιχεία για την πρόοδο των εκταμιεύσεων νέων δανείων.
Μεταφέροντας το κλίμα της χθεσινής συνάντησης, τραπεζίτες αναφέρουν στο insider.gr ότι το μήνυμα της κυβέρνησης για περισσότερα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα ηχηρό, με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει πως το θέμα της διεύρυνσης των χρηματοδοτήσεων ήταν κορυφαίο και στην ατζέντα της πρόσφατης συνάντησής του με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε χθες από τις τράπεζες να ενισχύσουν σημαντικά τις νέες δανειοδοτήσεις ώστε να στηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη όσο το δυνατόν περισσότερων βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαλαρώνοντας τα πιστοδοτικά κριτήρια.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν χορηγήσει εν μέσω της πανδημικής κρίσης δάνεια ύψους περίπου 21 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 14 δισ. ευρώ προήλθαν από δικά τους δανειακά προγράμματα, ενώ αξιοποιώντας τα προγράμματα της Πολιτείας, χρηματοδότησαν πάνω από 30 χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση, από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα, από την ΕΑΤ έχουν χορηγηθεί δάνεια 943 εκατ. ευρώ. Από τις τράπεζες ζητήθηκε να στηρίξουν πολύ ενεργά τον Γ΄ κύκλο του εγγυοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ που απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και ο οποίος ενεργοποιήθηκε στις 12 Μαΐου.
Για τις τράπεζες η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέεται με την προοπτική αύξησης των εσόδων τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι προτεραιότητά τους να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επανακτήσουν την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έχουν ξανά πρόσβαση σε νέο δανεισμό. Ωστόσο, οι νέες χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να ξεφύγουν από το πλαίσιο των πιστοδοτικών κριτηρίων που υπαγορεύουν πανευρωπαϊκά οι εποπτικοί κανόνες, ούτε να ρισκάρουν τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Στο μέτωπο των νέων NPLs, πάντως, οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν χθες αισιόδοξοι, υπερβαίνοντας θετικά τις τελευταίες τους εκτιμήσεις για τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημική κρίση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανέφεραν ότι τα στοιχεία από το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 δείχνουν ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη και οι νέες επισφάλειες φαίνεται ότι θα κινηθούν χαμηλότερα των 5 δις. ευρώ που είχαν προβλέψει προ μηνός.
Στη συγκράτηση των νέων NPLs σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κρατικά προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2». Χθες, πάντως, οι τράπεζες εξέφρασαν ελαφρά δυσαρέσκεια σε σχέση με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση περί υποχρεωτικού κουρέματος και μείωσης επιτοκίου στα επιχειρηματικά δάνεια που θα λάβουν τη συνεισφορά του Δημοσίου με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2».