Αναζητείται προστασία για δάνεια 5 – 6 δισ. ευρώ αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύσουν

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναζητείται προστασία για δάνεια 5 – 6 δισ. ευρώ αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύσουν
«Πονοκέφαλος» η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου την 1η Ιουνίου και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, χωρίς την ύπαρξη του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν. Σύσκεψη την Δευτέρα. Τι εξετάζεται. 

Λύσεις για το κενό που θα δημιουργηθεί στην προστασία της πρώτης κατοικίας με την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου από την 1η Ιουνίου, χωρίς όμως το πλαίσιο να έχει συμπληρωθεί από τη λειτουργία του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν, αναζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το θέμα του μεταβατικού καθεστώτος προστασίας των ευάλωτων οφειλετών θα συζητηθεί σε σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούση, των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης.

Με την προστασία των ευάλωτων οφειλετών να βρίσκεται στο επίκεντρο, δεδομένου ότι από την 1η Ιουνίου και την πλήρη εφαρμογή του Κώδικα ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν τεθεί δύο σενάρια: α) στο διάστημα μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, το κράτος να καλύπτει ένα μέρος της δόσης των οφειλετών ώστε αυτοί να διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής στην κατοικία τους, β) μέχρι τη λειτουργία του φορέα να υπάρχει πλήρης κάλυψη της μηνιαίας οφειλής από το Δημόσιο και αντίστοιχη άφεση του χρέους για τον οφειλέτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, τα δάνεια των αδύναμων οφειλετών που θα χρειαστούν προστασία ώστε να μην απωλεσθεί το δικαίωμα στη στέγαση, ελλείψει του φορέα, ανέρχονται σε περίπου 5 – 6 δισ. ευρώ.

Από τις δύο λύσεις που διερευνώνται, αυτή που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εφαρμογής είναι η πρώτη, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα συμπληρώνει το ποσό της μηνιαίας δόσης κατά το ποσό που θα υπολείπεται της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη. Θα θεσπιστεί, έτσι, εν είδει επιδόματος, η συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή των δόσεων του αδύναμου οφειλέτη για τους μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να λειτουργήσει ο φορέας, ο οποίος θα αποκτά τις κατοικίες που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Η μηνιαία δόση για την παραμονή του οφειλέτη στην κατοικία του η οποία θα έχει βγει σε πλειστηριασμό, θα είναι ίση με την τελευταία δόση που αυτός πλήρωνε πριν οδηγηθεί στον πλειστηριασμό.

Η διάρκεια της κρατικής επιδότησης θα κριθεί προφανώς από το διάστημα που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Όπως εκτιμάται, ο φορέας δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το β΄ - γ΄ τρίμηνο του 2022.

Με ορίζοντα την ουσιαστική επανεκκίνηση των πλειστηριασμών τον Σεπτέμβριο, οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του φορέα αναμένονται τον Ιούνιο – Ιούλιο. Όπως εκτιμάται, κατόπιν θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα πεντάμηνο μέχρι να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων, δεδομένου ότι ο φορέας θα είναι ιδιωτικός και ο προτιμητέος επενδυτής (επενδυτικό fund) θα αναδειχθεί μέσω ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού.

Το ενδεχόμενο, πάντως, ο διαγωνισμός να αποβεί άγονος είναι λίαν πιθανό, αφού το μέχρι στιγμής διερευνητικό ενδιαφέρον είναι αναιμικό. Σε μία τέτοια έκβαση, ο φορέας θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία του «ημικρατικός», με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης αυτός να ιδιωτικοποιηθεί σε επόμενη φάση, όταν θα έχει ήδη αποκτήσει ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας προβλέπει ότι ο φορέας θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς των ακινήτων των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, τα οποία θα είναι υποχρεωμένος να νοικιάζει στη συνέχεια στους ίδιους τους οφειλέτες για περίοδο 12 ετών.

Η αγορά του ακινήτου, η εκμίσθωση, όπως και η δυνατότητα επαναγοράς του από τον οφειλέτη στη λήξη της 12ετούς σύμβασης μίσθωσης θα γίνεται σε τιμές αγοράς.

Σημειώνεται ότι ο φορέας θα έχει τη δυνατότητα μετά τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης, είτε να την ανανεώσει για άλλα 12 χρόνια με τον οφειλέτη είτε να προχωρήσει σε πώληση του ακινήτου, δίνοντας, όμως, το δικαίωμα πρώτης προτίμησης στον οφειλέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider