Ελπίδες στην άνοδο του τουρισμού έχουν εναποθέσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για την βελτίωση των oικονομικών αποτελεσμάτων τους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν την προηγούμενη περίοδο, αποδόθηκε στην απουσία εσόδων από την περιαγωγή.
Το παραπάνω κατέστη σαφές εν μέσω πανδημίας ουκ ολίγες φορές από τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ενώ από πλευράς τους διευκρινίστηκε ότι οι προοπτικές για την τρέχουσα χρονιά είναι καλύτερες δεδομένου ότι η χώρα δρομολογεί ένα πλήρες σχέδιο επανεκκίνησης που προϋποθέτει έγκαιρο και ασφαλές άνοιγμα των συνόρων με παράλληλη αξιοποίηση των νέων τάσεων που γέννησε η υγειονομική κρίση.
Ενδεικτικό παράδειγμα του παραπάνω αποτελούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone για το έτος 2020/2021 που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Σε αυτά ο κύκλος εργασιών κατέγραψε πτώση της τάξης του 3,4% ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες πτώση της τάξης του 5,6%, γεγονός που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται στην ισχνή τουριστική κίνηση η οποία είχε ευρύτατη επίπτωση στην περιαγωγή. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2020/2021 (Απρίλιος -Σεπτέμβριος 2020) όπου τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν στα 421 εκατ. ευρώ έναντι 455 εκατ. ευρώ (-7,5%), γεγονός που αποδόθηκε πέρα από τις αυξημένες διαφημιστικές δαπάνες λόγω ανταγωνισμού και στην πτώση των εσόδων από τις υπηρεσίες περιαγωγής.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, ανέφερε ότι η οριακή μείωση των εσόδων στην κινητή, οφειλόταν κατά μεγάλο βαθμό στην περιαγωγή.
Σημειωτέον ότι παρά τις δυνατές επιδόσεις του Ομίλου στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής επηρεάστηκαν από τις μειώσεις στα τέλη τερματισμού αλλά κι από την πτώση της περιαγωγής. Μάλιστα ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι αν δεν υπήρχε η απώλεια των εσόδων από την περιαγωγή τα έσοδα θα ήταν αυξημένα κατά 1%. Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου εκτίμησε ότι με την επαναλειτουργία του τουρισμού αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά τα έσοδα στην κινητή.
Παρόμοιες ήταν και οι εκτιμήσεις των στελεχών της Wind ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, αφού ανέφεραν πως λόγω της καθίζησης των τουριστικών αφίξεων, ο αντίκτυπος στα έσοδα από περιαγωγή (roaming) θα είναι σημαντικός. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, όπου παρά την ανάπτυξη στη συνδρομητική της βάση και την πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς της στόχους, τα έσοδα από υπηρεσίες κατέγραψαν μείωση 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και διαμορφώθηκαν στα 508,6 εκατ. ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι το 2020 όπου και ξεκίνησε η υγειονομική κρίση αποτέλεσε ιστορικά μια από τις χειρότερες χρονιές του ελληνικού τουρισμού, ενός κλάδου που στην περίπτωση της χώρας μας εισφέρει άμεσα και έμμεσα το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Η άνευ προηγουμένου καθίζηση αφίξεων τουριστών και εισπράξεων κορυφώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, όπου επισκέφθηκαν τη χώρα μας 3,9 εκατ. τουρίστες, 78% λιγότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα δύσκολα μάλιστα για τον ελληνικό τουρισμό δεν τελείωσαν το 2020 αλλά συνεχίστηκαν και την τρέχουσα χρονιά. Επί της ουσίας οι πέντε πρώτοι μήνες της χρονιάς χάθηκαν, αφού τόσο ο τουρισμός από το εξωτερικό όσο και ο εγχώριος, λόγω παρατεταμένης καραντίνας, άφησε χωρίς πελάτες το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας.