Aνοίγει o δρόμος για ανανέωση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aνοίγει o δρόμος για ανανέωση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος

Την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης με τους ιδιώτες μετόχους διευκολύνει η παραίτηση του προέδρου του «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος είχε αντισταθεί σθεναρά στους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ΔΑΑ.

Ο κ. Ρουμελιώτης είχε πολλάκις εξαπολύσει επίθεση κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο» και ζητώντας να να μη γίνει καμία επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, αλλά η κυβέρνηση να αφήσει να λήξει η υφιστάμενη σύμβαση, ώστε να περιέλθει η διαχείριση του αεροδρομίου το 2026 κατά 100% στο ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση του αεροδρομίου προβλέπει την δυνατότητα 20ετούς παράτασης (μέχρι το 2026), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η ανανέωση του για 15 χρόνια.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών δεν διαφωνεί με την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης, αλλά με τη διάθεση επιπλέον ποσοστού του δημοσίου στους ιδιώτες μετόχους (το δημόσιο κατέχει το 55%, με το 30% να ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ).

Ωστόσο κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι αν υπάρξει ανανέωση της σύμβασης τότε ανοίγει και ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση της πώλησης του 30% του μετοχικού κεφαλαίου στον ΔΑΑ, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο κατέχει επιπλέον 25%, ενώ ελεγχόμενες από το καναδικό Ταμείο (PSP) οντότητες έχουν το 40%. Το υπόλοιπο 5% ελέγχεται από τον όμιλο Κοπελούζου. Με αυτή την επέκταση ανεβαίνει εύλογα η αξία της σύμβασης και μαζί της και η αξία των συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου στην παραχωρησιούχο εταιρεία του ΔΑΑ. Για το 30% που πρόκειται να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης οι Καναδοί.

Οι τελικές πάντως αποφάσεις για το τί μέλλει γενέσθαι αναμένεται να ληφθούν το προσεχή φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρσι, τα κέρδη προ φόρων του «Ελ. Βενιζέλος» έφτασαν τα 179,8 εκατ., έναντι 126,7 εκατ. το 2014, εξαιτίας της ανόδου των εσόδων από τους επιβάτες.

Αντίστοιχα, τα έσοδα ανήλθαν στα 371,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,6% (ή κατά 55,7 εκατ.), σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες στα 110,6 εκατ., μειωμένες κατά 0,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider