ΕΛΠΕ: Τον Σεπτέμβριο η πρόταση στο Δ.Σ. για τον μετασχηματισμό μέσω εταιρείας holding

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Τον Σεπτέμβριο η πρόταση στο Δ.Σ. για τον μετασχηματισμό μέσω εταιρείας holding
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτω από τη holding θα «κρεμαστεί» η εταιρεία διύλισης, οι επιχειρήσεις λιανικής καυσίμων, οι επενδύσεις του Ομίλου σε φυσικό αέριο και ρεύμα, καθώς και οι ΑΠΕ.

Κρίνεται απαραίτητο τα ΕΛΠΕ να αποκτήσουν νέα εταιρική δομή, η οποία να ανταποκρίνεται στο καινούριο ενεργειακό «τοπίο» στο οποίο προσδοκούν να μεταβούν, σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Όπως πρόσθεσε, η υφιστάμενη εταιρική διάρθρωση, με την Ελληνικά Πετρέλαια (την εταιρεία διύλισης) να αποτελεί την εισηγμένη και μητρική εταιρεία του Ομίλου, «μετρά» 25 χρόνια, τη στιγμή που τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει άρδην.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολούθησαν το conference call, ο κ. Σιάμισιης περιέγραψε αυτό τον εταιρικό μετασχηματισμό με τη δημιουργία μίας εταιρείας Συμμετοχών (holding), κάτω από την οποία θα «κρεμαστεί» η εταιρεία διύλισης, οι επιχειρήσεις λιανικής καυσίμων (π.χ. ΕΚΟ), οι επενδύσεις του Ομίλου σε φυσικό αέριο και ρεύμα, καθώς και ο τομέας των ΑΠΕ.

Όπως πρόσθεσε, η πρόταση για αυτό το σχέδιο δομικής αναδιάρθρωσης θα είναι έτοιμη να υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο δύο μήνες μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου. Επομένως, με δεδομένο ότι η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, η πρόταση αναμένεται να «έρθει» στο Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η νέα εταιρική δομή θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση των εναλλακτικών επιλογών χρηματοδότησης, την καλύτερη διαχείριση κινδύνου, καθώς και την αύξηση της διαφάνειας των αξιών του χαρτοφυλακίου του Ομίλου. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, μέσω συνεργασιών με σοβαρούς «παίκτες» σε κάθε έναν επιμέρους κλάδο δραστηριοποίησης.

Σήμερα η έκτακτη Γ.Σ. για τις αλλαγές στο καταστατικό

Ο δομικός μετασχηματισμός του Ομίλου θα πάρει τη σκυτάλη από τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, στο πλαίσιο συμμόρφωσης στον νόμο 4706/2020. Οι σχετικές τροποποιήσεις του καταστατικού θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα έπειτα από την αναβολή που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Ταμείου, που θα τεθεί στη σημερινή έκτακτη Γ.Σ., είναι το Δημόσιο να διορίζει απευθείας τα 4 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία θα μειωθούν σε 11, με τα υπόλοιπα να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, χωρίς τη συμμετοχή του. Η πρόταση του Δ.Σ., το οποίο συγκάλεσε την έκτακτη Γ.Σ. ήταν και τα 11 μέλη να εκλέγονται από τη Γ.Σ.

Η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και ο εκσυγχρονισμός της δομής του Ομίλου αποτελούν δύο από τους πέντε πυλώνες του «Vision 2025», του ολιστικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί και το οποίο απαντά στις νέες προκλήσεις της ενεργειακής αγοράς. Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους άξονες του σχεδίου, όπως τον στόχο για μείωση του αποτυπώματος κατά 50%, ο οποίος θα επιτευχθεί κατά 30% με μείωση των εκπομπών των δραστηριοτήτων διύλισης, και κατά 20% από την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου.

Επιθετικό πλάνο επενδύσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται ένα επιθετικό πλάνο επενδύσεων, ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, από το οποίο τα μισά κεφάλαια προορίζονται για τον περιορισμό του αποτυπώματος της διύλισης και την υγρών καυσίμων, με επενδύσεις στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σε πρότζεκτ «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου, καθώς και βιοκαυσίμων.

Το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί σε πρότζεκτ «καθαρής» ενέργειας. Κατά κύριο λόγο τα πρότζεκτ αυτά θα αφορούν την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, ωστόσο ο Όμιλος εξετάζει και «ώριμα» εμπορικά πρότζεκτ αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ληφθεί συγκεκριμένες επενδυτικές αποφάσεις.

Αναλύοντας τις επόμενες κινήσεις των ΕΛΠΕ τον τομέα των ΑΠΕ, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, επισήμανε πως από το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, έργα συνολικής ισχύος 300MW βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια αδειοδότησης.

Όσον αφορά τον τρόπο εμπορικής τους αξιοποίησης, παράλληλα με το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, εξετάζεται η προοπτική σύναψης ενδοομιλικών «πράσινων» PPA. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ είναι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινούν από μία ισχυρή αφετηρία για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, ώστε με την παραγωγή αυτών των μονάδων να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΠΕ: Στα 90 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider