Χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας περίπου 140 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να έχει στο τέλος του 2021 η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, Intercontinental International, έναντι portfolio 107,5 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα χρονική συγκυρία (και 95,46 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020). Αυτό ανέφερε χτες η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση δύο ακόμα ακινήτων, συνολικής αξίας 17,1 εκατ. ευρώ, δίχως όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτήν την κίνηση.
Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου αναμένεται να αξιοποιηθεί πλήρως και το ομολογιακό δάνειο που πρόσφατα ανακοίνωσε η εισηγμένη ύψους 40 εκατ. ευρώ (καλύφθηκε από την Eurobank, 5ετούς διάρκειας), με «πολύ καλούς χρηματοοικονομικούς όρους που επιτρέπουν και άλλες κινήσεις στον τομέα της μόχλευσης αλλά και οδηγούν σε αύξηση των εσόδων της εταιρείας». Σύμφωνα με την εταιρεία, τα περιθώρια μόσχευσης είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα μόλις η ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση εμπορικού ακινήτου (κτίριο γραφείων 3.180,32 τ.μ.) στην οδό Κηφισίας 266, Χαλάνδρι και τη μερική μίσθωση του κτιρίου προς τον ιδιοκτήτη του εταιρεία GlaxoSmithKline Single Member AEBE, ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ, μια σημαντική κίνηση που ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της και εμπλούτισε τους μισθωτές της με ένα ισχυρό όνομα (για 9 χρόνια). Μάλιστα, όπως σημειώθηκε, τα καλά landmark ακίνητα σπανίζουν στην αγορά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή γ.σ., η εταιρεία διαπραγματεύεται με discount 4% έναντι της NAV των 77,88 εκατ. ευρώ, έχει ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους 8,16 εκατ. ευρώ, gross yield στο 8,5% και καθαρή λειτουργική κερδοφορία 6,64 εκατ. ευρώ. Οι συνολικοί χώροι που εκμισθώνονται ανέρχονται σε άνω των 46.000 τ.μ. Τα στελέχη του ομίλου ανέφεραν ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η αξία του χαρτοφυλακίου υπερέβη για πρώτη φορά από το 2013 το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ σε αξία. Επίσης, ανέφεραν ότι το μικτό έσοδο από μισθώματα έχει ενισχυθεί κατά 131% σε σχέση με το 2013.
Όπως αναφέρθηκε, προσεχώς το επενδυτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά, μετά τις δυσκολίες που συνάντησε πέρυσι το πλάνο της εισηγμένης λόγω της πανδημίας. Γενικότερα, τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ σημείωσαν ότι τομείς όπως τα ξενοδοχεία, η εστίαση, το retail, τα γραφεία δέχτηκαν «πληγές» λόγω της πανδημίας σε αντίθεση με τον τομέα των prime logistics. Η ίδια η Intercontinental στρέφεται σε τομείς που πιέστηκαν λιγότερο από την πανδημία, προσδοκώντας σε ανάκαμψη, ενώ σταδιακά αποχωρεί από το οικιστικό κομμάτι.
Το χαρτοφυλάκιο, μαζί με το ακίνητο της Glaxo, αποτελείται από 33 ακίνητα, με 99% πληρότητα και ετήσιο έσοδο από μισθώματα 8,1 εκατ. ευρώ. Βάσει αξίας, ξεχωρίζει ο τομές retail με ποσοστό 51% (σε έκταση ο ίδιος τομέας καταλαμβάνει το 46%). Τα 21 ακίνητα είναι στην Αθήνα, ενώ 3 ακίνητα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Η ΑΕΕΑΠ έχει πετύχει να προσελκύσει 35 διαφορετικούς μισθωτές (ανάμεσα τους GSX, Alpha Bank, Friesland, Σκλαβενίτης, H&M, Πλαίσιο, ΑΒ Βασιλόπουλος, Κωτσόβολος, Public, JP Morgan), με υψηλό ακόμα υπόλοιπο μισθώσεων (σε διάρκεια, άνω των 8 ετών), μισθωτές που δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία. Επίσης, το 57% των ετήσιων εσόδων από ενοίκια αναπροσαρμόζονται ανά χρόνο κατά 3,5%, ενώ η εισπραξιμότητα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Η εταιρεία έχει λάβει απόφαση για διανομή ποσού 3,38 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,37 ευρώ/μετοχή, ως μέρισμα για προηγούμενη χρήση, ποσό που βάσει κεφαλαιοποίησης (04/06) αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,2%. Η δε μετοχή, παρά την αρχική αδυναμία, πλέον κινείται με θετικό πρόσημο.