Η εξέταση και αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων και μοντέλων που θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, μεταξύ αυτών η έκδοση ομολογιακού δανείου αλλά και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βρίσκονται στα ευρύτερα σχέδια της Prodea, της μεγαλύτερης εγχώριας ΑΕΕΑΠ, η οποία σε αυτή την φάση έχει «χτίσει» ένα pipeline αναπτύξεων μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημείωσε χτες η διοίκηση της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, δίχως όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, κ. Αρ. Καρυτινός, «κοιτάζουμε εναλλακτικές χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος, μία επιλογή είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου», ενώ συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι «και μια ενδεχόμενη ΑΜΚ είναι πάντα στα σχέδιά μας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Ωστόσο, δεν θέλησε να αναφέρει κάτι περισσότερο καθώς επίσημες ενημερώσεις θα γίνουν όταν, και εάν, υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Μάλιστα, σε σχέση με μια πιθανή ΑΜΚ, η κίνηση αυτή θα βοηθούσε και προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του free float που είναι για την ώρα υπερσυγκεντρωμένο (μάλιστα έγινε αναφορά ότι ίσως υπάρξει νομικά κάποια πρόνοια για τους ελάχιστους μικρομετόχους καθώς μια ενδεχόμενη ΑΜΚ θα γίνει με κατάργηση δικαιώματος παλαιών μετόχων).
Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο κ. Καρυτινός είχε κάνει λόγο για επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανάπτυξη νέων ακινήτων το οποίο δρομολογεί μέχρι το τέλος του 2023 η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Από το παραπάνω ποσό, το 80% θα αφορά κτίρια γραφείων και εγκαταστάσεις logistics και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων, όπως π.χ. τα τουριστικά.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα σημείωσε η διοίκηση της Prodea, υπό τους κυρίους Αρ. Καρυτινό και Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου (εκτελεστικός Πρόεδρος), για τις «βλέψεις» της στην αγορά ακινήτων αλλά και τη γενικότερη εικόνα στο real estate. Η εισηγμένη, στο πλαίσιο ενίσχυσης, βελτίωσης αλλά και διαφοροποίησης του μεγάλου χαρτοφυλακίου της (αξίας σχεδόν 2 δις ευρώ), κινείται «επιθετικά» στον τομέα logistics, στα νέα τύπου «πράσινα» γραφεία, αλλά και στους τουριστικό-ξενοδοχειακό τομέα, όπου ήδη έχει προχωρήσει σε σύμπραξη/στρατηγική συνεργασία με την Invel Real Estate και τον όμιλο YODA Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα.
Επιπρόσθετα, η Prodea σταδιακά δίνει «βάρος» και στο οικιστικό κομμάτι, ιδίως στα υψηλά επιπέδου ακίνητα, με στόχευση στα Νότια Προάστια της Αθήνας όπου υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον. Μάλιστα, κατά τη διοίκηση της εισηγμένης, το residential τμήμα θα έχει προσεχώς ενδιαφέρον καθώς η πανδημία εκτιμάται ότι σταδιακά θα υποχωρήσει, θα ανακάμψει το πρόγραμμα Golden Visa ενώ θα ξεκινήσει και η μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό (σε διάφορες φάσεις και σε βάθος χρόνου, εκκρεμούν και ειδικά projects όπως οι Πύργοι κ.λπ.).
Ο κ. Καρυτινός έκανε ειδική αναφορά στους γραφειακούς χώρους, για τους οποίους εκτίμησε ότι «το πρόβλημα της αγοράς είναι η προσφορά και όχι η ζήτηση», αναφερόμενος ειδικά στα Grade A’ ακίνητα και στα «πράσινα» γραφεία υψηλών προδιαγραφών. Σημείωσε ότι για τους καλούς χώρους τα ενοίκια είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά, ενώ προέβλεψε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει απόθεμα ποιοτικών χώρων, η τηλεργασία που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα λόγω πανδημίας δεν θα επηρεάσει τον συγκεκριμένο τομέα real estate.
«Ο τομέας γραφείων είναι υπό αξιολόγηση, αλλά δεν βλέπουμε πρόβλημα ούτε μεγάλη επίδραση από την τηλεργασία. Αλλωστε, αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες και κάποιες ακόμα επιχειρήσεις που επιθυμούν μείωση κόστους, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται πρόβλημα στους γραφειακούς χώρους ιδίως τους ποιοτικούς». Ο κ. Καρυτινός ανέφερε ότι τα γραφεία είναι βασικός πυλώνας της αγοράς real estate, ιδίως το νέο προϊόν («πράσινα»). «Κοιτάμε την ποιότητα και όχι την ποσότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γενικότερα, η Prodea έχει αρκετές «κλεισμένες» αναπτύξεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε διαφορετικά στάδια η κάθε μία, για τις οποίες διερευνά σχέδια και τρόπους αξιοποίησης. «Αν κάποια πρόταση είναι ελκυστική, ίσως και ένα σχέδιο να είναι η πώληση ακινήτου ή μέρους του», σημείωσε η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ.
Η διοίκηση της Prodea προανήγγειλε και τη σταδιακή αποχώρηση από την ιταλική αγορά ακινήτων, που επλήγη από τον covid-19, αλλά σταδιακά σταθεροποιείται. Οι κινήσεις θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια «ακίνητο προς ακίνητο» και μάλλον όχι μαζικά, ενώ ήδη υπάρχουν επαφές και προσφορές για assets στη γειτονική χώρα αλλά και υψηλού βεληνεκούς συνεπενδυτής.
Αναφορικά με το project του Πύργου στον Πειραιά (που υλοποιείται από την κοινοπραξία Dimand-EBRD και την εισηγμένη), ακόμα είναι υπό διερεύνηση και μελέτη η βέλτιστη αξιοποίησή του, οι κατάλληλες χρήσεις ανάπτυξης, με τους εμπλεκόμενους να κοιτάζουν όλες τις εναλλακτικές.