Διαδικαστικό χαρακτήρα έχει η διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το FSRU Αλεξανδρούπολης από την Gastrade, τον φορέα υλοποίησης και διαχείρισης του πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έτσι, εκτός απροόπτου έως το τέλος του μήνα η εταιρεία θα δώσει και επίσημα το «πράσινο φως» για την έναρξη υλοποίησης του έργου.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, και σύμφωνα με εκτιμήσεις την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να σταλεί από την Κομισιόν η έγκριση της συμβατότητας της επένδυσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, γεγονός που θα «ξεκλειδώσει» τη συγχρηματοδότηση της υποδομής από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς είναι ενταγμένο στον «Κατάλογο Μεγάλων Έργων» του ΕΠΑΝΕΚ. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει ήδη αξιολογήσει θετικά το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, όπως είχε ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, κατά τη συνάντηση που είχαν στα μέσα Μαΐου.
Υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους
Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους κατασκευής του FSRU. Για την ανάληψη των έργων, δηλαδή τόσο την κατασκευή της πλωτής μονάδας, όσο και του συστήματος αγωγών σύνδεσής της με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, η Gastrade είχε πραγματοποιήσει δύο διεθνείς διαγωνισμούς.
Την ίδια στιγμή, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η έγκριση της Κομισιόν, αναφορικά με την «είσοδο» του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό σχήμα της Gastrade. Η έγκριση έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι η Κομισιόν έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της Gastrade του «βουλγαρικού ΔΕΣΦΑ», δηλαδή της Bulgartransgaz που διαχειρίζεται το το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η Τελική Επενδυτική Απόφαση θα ληφθεί ανεξάρτητα από το εάν έως τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει κλείσει και τυπικά η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ.
Σε δεύτερο χρόνο, θα γίνει και η «είσοδος» της κρατικής Eταιρείας Aξιοποίησης Eνεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER) με 10% στην Gastrade. Κι αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί το υφιστάμενο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, ώστε από κοινού οι μέτοχοι να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα ανακατανεμηθούν τα μερίδιά τους, για τη συμμετοχή της NER.
Η Ελλάδα «πύλη» τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής
Το FSRU θα αποτελέσει το δεύτερο «σημείο» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε πύλη τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης, από απλή χώρα διέλευσης. Η υποδομή απόλυτα συμπληρωματική του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ενώ με αφετηρία την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, θα παρέχει επίσης πρόσβαση τόσο στα υπόλοιπα Βαλκάνια (Σερβία, Ρουμανία, Β. Μακεδονία) όσο και σε αγορές της κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, μέχρι και Ουκρανία).
Η υποδομή θα αποτελείται από μία μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιου-χερσαίου αγωγού, για τη μεταφορά του καυσίμου στο εθνικό σύστημα.
Οι ποσότητες LNG θα μπορούν να καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στην Αλεξανδρούπολη, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη υπάρχει μία παράκτια υποδομή υγροποίησης φυσικού αερίου. Επομένως, το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των οδεύσεων και την πηγών προμήθειας καυσίμου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό.