Άγονος ο πλειστηριασμός για το Athens Ledra

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άγονος ο πλειστηριασμός για το Athens Ledra

Άγονος κηρύχθηκε ο πλειστηριασμός του ιστορικού ξενοδοχείου Athens Ledra, την Τετάρτη, αφού κανένας ενδιαφερόμενος δεν εμφανίστηκε να καταθέσει προσφορά.

Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού ήταν 48 εκατ. ευρώ, τίμημα που σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ξενοδοχειακή αγορά ήταν υψηλό, καθώς ο αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης.

Για το ιστορικό ξενοδοχείο, που έβαλε λουκέτο στις αρχές Ιουνίου, είχε ακουστεί τις τελευταίες ημέρες ότι είχε εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από έναν ασιατικό όμιλο αλλά και ένα ν ευρωπαϊκό. Ωστόσο, όπως είχε ήδη αναφέρει το insider.gr, αρκετά στελέχη της αγοράς κρατούσαν «μικρό καλάθι».

Να σημειωθεί ότι με το ίδιο τίμημα (48 εκατ. ευρώ) επιχειρήθηκε να βγει για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank, το ξενοδοχείο το 2014 με την τράπεζα να έχει προσεγγίσει μεγάλους ξενοδοχειακούς Ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ωστόσο ο πλειστηριασμός δεν προχώρησε καθώς το τίμημα ήταν υψηλό και το ξενοδοχείο, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται σε 314 δωμάτια, χρειάζεται εκτενή ανακαίνιση.

Το ξενοδοχείο, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα.

Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σήμερα οι οικονομικές υποχρεώσεις του ξενοδοχείου κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΑΣΤΥ να αδυνατεί να αντεπεξέλθει εδώ και αρκετούς μήνες.

Οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και προμηθευτές υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ, αλλά τα μεγαλύτερα βάρη αφορούν τις υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και τις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα χρέη προς τις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να οφείλει επιπλέον περίπου 7 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ.

Οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά, όπως αναφέρουν πηγές της τουριστικής αγοράς, η ΑΣΤΥ δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει τις δόσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016 με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΙΚΑ να προχωρήσει σε δέσμευση των λογαριασμών του ξενοδοχείου με αποτέλεσμα να παγώσουν και οι όποιες πληρωμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider