Σε ασφυκτικό κλοιό ο Μαρινόπουλος - Εξετάζουν plan B

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ασφυκτικό κλοιό ο Μαρινόπουλος - Εξετάζουν plan B

Λίγες μέρες μόνο βιωσιμότητας εξασφαλίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα της αλυσίδας Μαρινόπουλος, προκειμένου να υπάρχουν προϊόντα στα ράφια της και να συνεχίσουν να πληρώνονται οι υποχρεώσεις της.

Αυτό υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα δεν επαρκούν να βγει ούτε ο Αύγουστος αλλά ούτε και ο Σεπτέμβριος όπου θα εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Μπροστά στο ενδεχόμενο του «αιφνίδιου θανάτου», οι πιστώτριες τράπεζες φέρεται να έχουν ενεργοποιήσει το plan Β για την διάσωση της, προκειμένου να αποφευχθεί το ντόμινο στην αγορά.

Το σχέδιο που είχε αποκαλύψει το insider, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σπάσιμο της αλυσίδας και το μοίρασμα των καταστημάτων της στους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου (Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, My Market, Μασούτη κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην περίπτωση της αλυσίδας Ατλάντικ, η οποία όταν πτώχευσε τα περισσότερα από τα καταστήματα της πήγαν στον Σκλαβενίτη, τον Μαρινόπουλο αλλά και τον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Το σπάσιμο ή η αλλιώς η «μοιρασιά» θα γίνει ανάλογα με την έκταση του δικτύου της κάθε αλυσίδας που θα συμμετάσχει στη συμφωνία.

Όσον αφορά τις οφειλές προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, θα κουρευτούν κατά 50% και εν συνεχεία θα αναληφθούν αναλογικά από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ που θα μοιραστούν το δίκτυο της.

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος, λένε ναι στο κούρεμα των οφειλών, ενώ φέρονται αντίθετοι στο σχέδιο διάσωσης που κατέθεσε η εταιρεία στο Πρωτοδικείο (άρθρο 99) καθώς αρνούνται την αποπληρωμή τους σε βάθος 15ετίας.

Διαφορετική στάση πάντως κρατούν οι πολυεθνικοί όμιλοι στους οποίους οφείλονται μεγάλα ποσά και το εγχώριο μάνατζμεντ των θυγατρικών αδυνατεί να συμφωνήσει με το - πλέον πιθανό - ενδεχόμενο του «κουρέματος» των οφειλών καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι μία απόφαση που παίρνεται σε επίπεδο μητρικής.

Πάντως εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα στα καταστήματα της αλυσίδας, αφού οι προμηθευτές αρνούνται να συνεχίζουν να εφοδιάζουν με τα προϊόντα τους τα ράφια της αλυσίδας.

Χτες, Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον όμιλο, τρία από τα έξι καταστήματα Terra Market διέκοψαν τη λειτουργία τους, τρία σχεδόν χρόνια μετά την είσοδο της αλυσίδας στην αγορά των Cash&Carry.

Η εξέλιξη αυτή έχει εντείνει την ανησυχία των εργαζόμενων του ομίλου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με τετράωρη στάση εργασίας.

Την κινητοποίηση κάλεσαν ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και Δυτικής Αττικής και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Λαυρεωτικής.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή όλου του μισθού και του επιδόματος αδείας (πληρώνονται με έναντι), τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

Θα πληρωθούν τα ενοίκια διαβεβαιώνει ο Μαρινόπουλος

Την Τετάρτη, η διοίκηση της Μαρινόπουλος είχε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνει για τις εμπορικές της δραστηριότητες και δεσμεύτηκε για σταδιακή αποπληρωμή των ενοικίων που οφείλει.

Όπως ανέφεραν στη συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτωβν (ΠΟΜΙΔΑ) στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει το πανελλήνιο δίκτυό της, είτε μόνη, είτε σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της και να αποπληρώσει σταδιακά τις υφιστάμενες οφειλές της προς τους εκμισθωτές των ακινήτων αυτών, παράλληλα με τις νέες.

Για το σκοπό αυτό η εταιρεία πέρα από τις προσωπικές ενημερωτικές επαφές με τους κατ΄ιδίαν εκμισθωτές των καταστημάτων της, ζήτησε και την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ ώστε να υπάρξει κατανόηση και ολιγόμηνη υπομονή των εκμισθωτών των ακινήτων αυτών, έως ότου ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει συνεννοήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider