Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αρχίσει η «απογείωση» των μεγεθών της Mytilineos, χάρις στην ωρίμανση των επενδύσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς, και την καινοτομία που εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως σημείωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη Γενική Συνέλευση μετόχων. «Μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, ξεκινώντας από την καθαρή κερδοφορία του 2022, η οποία ελπίζουμε να είναι διπλάσια συγκριτικά με το 2020, ως έτος αναφοράς».
Κάνοντας έναν απολογισμό του περασμένου έτους, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως το 2020 η εταιρεία κατάφερε να πετύχει τους δύο στόχους που είχε θέσει, δηλαδή να θωρακίσει τις λειτουργίες της από την πανδημία και να διατηρήσει τα οικονομικά της αποτελέσματα στα επίπεδα του 2019.
Χαρακτήρισε το 2021 ως «βαριά χρονιά του κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος» της Mytilineos, επισημαίνοντας πως ήδη από φέτος η εταιρεία θα αρχίσει να δρέπει τους πρώτους καρπούς. Όπως προέβλεψε, το 2021 θα είναι αρκετά καλύτερο από το 2020, καθώς οι επιδόσεις της εταιρείας βελτιώνονται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε πως έχει επέλθει καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος, καθώς απομένουν μόνο ορισμένα διαδικαστικά θέματα για το deal, που μπορεί να κλείσουν και μέσα στην εβδομάδα. Ένα χαρακτηριστικό της νέας συμφωνίας, όπως πρόσθεσε, είναι ότι το 2023 τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμίνιον της Ελλάδος, μετά από 60 χρόνια.
«Θέλουμε να μετατρέψουμε το πρόβλημα του αποχωρισμού της ΔΕΗ σε πλεονέκτημα, η θέλησή μας είναι να "πρασινίσουμε" το αλουμίνιο. Εκφράζω την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε, ώστε και να "πρασινίσουμε" το αλουμίνιο, και να μειώσουμε το κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τοποθετούμενος σε άλλη ερώτηση, επισήμανε πως ένας λόγος της συμφωνίας με τη ΔΕΗ είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ της Mytilineos, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) με φυσικό αέριο που βρίσκεται υπό κατασκευή. «Η νέα μονάδα θα καλύπτει τρεις φορές τις ανάγκες της βιομηχανίας αλουμινίου, με την οποία θα συνδεθεί με απευθείας καλώδιο, καθώς απέχει μόλις 500 μέτρα. Η νέα μονάδα και οι ΑΠΕ εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ευελιξία», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε πως η εταιρεία έχει «κλειδώσει» νέα δεκαετή συμφωνία με την Glencore, αξίας 1,6 δισ. δολάρια, για την προμήθεια αλουμίνας και αλουμινίου. Μάλιστα, όπως τόνισε η τιμή πώλησης θα είναι σταθερή για τα επόμενα 4 χρόνια.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις ΑΠΕ, επισήμανε πως όσον αφορά την Ελλάδα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των 572 MW φωτοβολταϊκών, από τα έργα συνολικής ισχύος 1480 MW που η εταιρεία εξαγόρασε από την Egnatia.
Η αρχή θα γίνει με τα πάρκα 140 MW, που κλείδωσαν «τιμή» στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις αγοράς ηλ. ενέργειας (PPAs) το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά το εξωτερικό, σημείωσε πως είναι υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 507 MW, από τα οποία τα 120 MW που βρίσκονται στην Αυστραλία πρόκειται να παραδοθούν από μέρα σε μέρα. Την ίδια στιγμή, πάρκα 444 MW είναι έτοιμα για κατασκευή, ενώ ένα χαρτοφυλάκιο 788 MW είναι ready to build έως τις αρχές του 2022. Το σύνολο των υπό ανάπτυξη έργων αγγίζει τα 1739 MW.