Παράλληλα με την επί της αρχής συμφωνία με τη Mytilineos, για τη νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος της εισηγμένης έως το 2023, με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους υπόλοιπους βιομηχανικούς καταναλωτές για τις καινούριες συμβάσεις που θα συνάψει μαζί τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει στον ίδιο βαθμό, με δεδομένο εξάλλου ότι τα βιομηχανικά τιμολόγια καταρτίζονται σε εξατομικευμένη βάση, για κάθε επιχείρηση. Ο κοινός παρονομαστής ωστόσο είναι πως, σε όλες τις περιπτώσεις, έχουν ανοίξει οι «δίαυλοι επικοινωνίας» ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις βιομηχανίες, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις είχαν περιέλθει σε πλήρες τέλμα έως και μερικούς μήνες νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση μετόχων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η εταιρεία έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ, για τη σύναψη καινούργιας σύμβασης έως το 2023. Στην περίπτωση της Mytilineos, η σύμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» της 60ετούς συνεργασίας της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, για να «πέσουν οι υπογραφές» απομένουν μόνο ορισμένα διαδικαστικά θέματα, τα οποία μάλιστα μπορεί να κλείσουν και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Επομένως, είναι πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία των δύο πλευρών.
Πιθανή η συμφωνία εντός Ιουνίου με ορισμένες βιομηχανίες
Οι διαφορετικές «ταχύτητες» των συζητήσεων με τις υπόλοιπες βιομηχανίες σημαίνουν πως σε κάποιες περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις είναι επίσης αρκετά ώριμες, με συνέπεια να εκφράζεται η αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει ανάλογη αίσια έκβαση ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Ένα σενάριο που θα αποτελέσει εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τις συγκεκριμένες βιομηχανίες, με δεδομένο ότι θα τους παράσχει «ορατότητα» διετίας για το κόστος ηλεκτροδότησής τους, ώστε να μπορούν να καταρτίσουν με ασφάλεια τα επιχειρηματικά τους πλάνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται πως η χρυσή τομή βρίσκεται κοντά, έπειτα από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών, σε σχέση με τις αρχικές τους θέσεις. Σύμφωνα με συγκλίνουσες ενδείξεις, οι βιομηχανίες έχουν αποδεχθεί την αύξηση των χρεώσεων, ενώ από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε τροποποιήσεις της αρχικής «αρχιτεκτονικής» των τιμολογίων που είχε προτείνει.
Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, η εικόνα που απορρέει είναι πως υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση για να διανυθεί ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, καθώς παραμένουν ακόμη σημαντικά «αγκάθια» που θα πρέπει να ξεπερασθούν, για να επέλθει οριστικό deal. Ακόμη όμως και στις διαπραγματεύσεις με τις συγκεκριμένες εταιρείες, εκφράζεται η εκτίμηση πως θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι.
«Αγκάθι» οι νέοι όροι των συμβάσεων
Οι υφιστάμενες συμβάσεις έχουν εκπνεύσει από το τέλος του 2020, διατηρούμενες με διαδοχικές παρατάσεις όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Οι βιομηχανίες στο σύνολό τους είχαν απορρίψει τις αρχικές προτάσεις της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια, καθώς πέρα από τις αυξήσεις των χρεώσεων, σε αυτά η ΔΕΗ είχε συμπεριλάβει μία σειρά από όρους (όπως π.χ. ρήτρα take or pay) που, όπως υποστήριζαν, είναι καταχρηστικοί.
Από την άλλη πλευρά, η θέση της ΔΕΗ ήταν πως δεν μπορεί να πουλά κάτω του κόστους της, και ότι με αυτό τον γνώμονα κατάρτισε τα νέα συμβόλαια. Επίσης, με δεδομένο ότι και η επιχείρηση ως προμηθευτής είναι εκτεθειμένη στις τιμές της χονδρεμπορικής, καθώς η παραγωγή της είναι μικρότερη από τις ανάγκες ρεύματος που χρειάζεται για να καλύψει το πελατολόγιό της, δεν μπορεί παρά να μετακυλίσει ένα μέρος των πρόσφατων αυξήσεων στις εταιρείες τις οποίες ηλεκτροδοτεί.