«Είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες» τόνισαν στη συνάντηση που είχαν με το γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης και ο γ. γραμματέας, Αθανάσιος Τσαγγάρης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, προτεραιότητα δόθηκε στις σημαντικότερες ενότητες θεμάτων που θα καθορίσουν καταλυτικά την βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Κατατέθηκαν οι πάγιες θέσεις του συλλόγου που αφορούν θέματα λειτουργίας της αγοράς και τονίστηκε ότι η αξιοποίηση και από το Εμπόριο των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης των εμπορικών επιχειρήσεων την «επόμενη ημέρα».
Ο Σ. Καφούνης τόνισε πως για να καλυφθεί «το βουνό των υποχρεώσεων» που μεταφέρθηκαν από την περίοδο της πανδημίας στο εγγύς μέλλον, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες.
Η στήριξη του λιανεμπορίου και η αναζήτηση κονδυλίων για τη δημιουργία ενός ειδικού επιδοματικού προγράμματος ΕΣΠΑ που θα υπολογίζει την συνολική πτώση τζίρου, την εποχικότητα, αλλά και την κρίσιμη παράμετρο του αδιάθετου εμπορεύματος, αποτέλεσε το πρώτο θέμα συζήτησης. Στη συνέχεια επισημάνθηκε ότι η επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα των μειωμένων ενοικίων, που μαζί με μία απόφαση για γενναία ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, θα μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους.
Στα θέματα λειτουργίας της αγοράς τονίστηκε η πάγια θέση του ΕΣΑ για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων μόνο τις παραγωγικές Κυριακές του έτους.
Συμφωνήθηκε ότι το καθεστώς των τακτικών εκπτώσεων εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς και θα παραμείνει ως έχει, ενώ τέθηκε για πολλοστή φορά το θέμα της κατάργησης του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, απαίτηση του συνόλου των επιχειρηματιών, αλλά και των οργανώσεων καταναλωτών της χώρας. Επιπροσθέτως, ζητήθηκε η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων που θα μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος λειτουργίας, η κατάργηση του θεσμού των αγορών καταναλωτών, καθώς και του προαιρετικά διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων έως τις 22:30 που στην πράξη δεν εφαρμόζεται από την αγορά, ενώ δημιουργεί εστίες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου συμφωνήθηκε η συνεργασία ΕΣΑ, γενικής γραμματείας Εμπορίου και ΔΙΜΕΑ για να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ