Η Sanofi θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία messenger-RNA για να αποκτήσει πλεονέκτημα στη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, πέραν της covid-19.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία θα ενώσει περίπου 400 υπαλλήλους από τη Μασαχουσέτη και τη Γαλλία στο πλαίσιο ενός «κέντρου αριστείας» που θα εστιάζει στα πάντα, από τη βασική έρευνα έως την παρασκευή.
Η Sanofi, που θεωρείται κολοσσός στον χώρο των εμβολίων, δυσκολεύτηκε να φέρει ένα προϊόν στην αγορά για τον κορονοϊό, όταν startups, όπως η BioNTech και η Moderna έχουν ήδη εμβολιάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους με τα επαναστατικά τους εμβόλια που βασίζοντγαι σε τεχνολογία mRNA. Τα δύο υποψήφια εμβόλια της Sanofi για τον κορονοϊό -ένα εκ των οποίων χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA-, βρίσκονται ακόμη υπό κλινική δοκιμή.
Με την επένδυση, η Sanofi επιθυμεί να επιταχύνει την παραγωγή σκευασμάτων mRNA που αναπτύσσει από κοινού με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Translate Bio. Θέλει να φτιάξει εμβόλια mRNA που θα είναι πιο σταθερά στις μέσες θερμοκρασίες και λιγότερο πιθανά να προκαλέσουν παρενέργειες, σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της μονάδας εμβολίων της Sanofi, Jean-Francois Toussaint.
H Sanofi αναμένει τουλάχιστον έξι εμβόλια τεχνολογίας mRNA να βρίσκονται ήδη στο στάδιο κλινικών δοκιμών έως το 2025.