Τους προβληματισμούς τους που αφορούν κυρίως στο πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών που θα προσέρχονται στα καταστήματα εστίασης αλλά και στο ζήτημα της επιλογής που καλούνται να κάνουν, εκφράζουν επιχειρηματίες του κλάδου μιλώντας στο insider.gr, αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων.
Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος θα χρειαστούν μερικές μέρες προκειμένου οι επιχειρήσεις να δουν με λεπτομέρειες τις σημερινές ανακοινώσεις και πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη ο διαχωρισμός τους σε αμιγείς, δηλαδή μόνο με εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και μεικτούς χώρους, στους οποίους οι μη εμβολιασμένοι πελάτες θα προσέρχονται με ράπιντ τεστ.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στα εστιατόρια και τα καφέ από τις 15 Ιουλίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα αν επιλέγουν να ανήκουν στην κατηγορία των αμιγών χώρων, με πληρότητα στο εσωτερικό του καταστήματος στο 85% ή των μεικτών χώρων με πληρότητα 50%. Θα φέρουν, μάλιστα ειδική σήμανση που θα δείχνει σε ποια κατηγορία ανήκουν. Σημειώνεται πως οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.
«Εκτός από το πρακτικό κομμάτι σε αυτόν τον διαχωρισμό, υπάρχει επιπλέον και ένα ηθικό κομμάτι καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν μία επιλογή σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν, επιλέγοντας ουσιαστικά και ποιους πελάτες θα υποδεχθούν» επισημαίνει ο κ. Λιάρος στο insider.gr, προσθέτοντας ότι ο κλάδος αιφνιδιάστηκε με τις σημερινές ανακοινώσεις, παρά τις προαναγγελίες των προηγούμενων ημέρων που έδειχναν προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργίας.
Το ζήτημα του ελέγχου των πελατών κατά τη είσοδό τους, ποιος θα τους διενεργεί και πώς θα λειτουργεί το σύστημα που θα εισαχθεί στις επιχειρήσεις είναι κάτι που θα απασχολήσει το σύνολο των καταστημάτων. Αφενός τους αμιγείς χώρους, που θα ελέγχουν εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος, αφετέρου τους μεικτούς που θα κάνουν την ίδια διαδικασία για να δουν εάν έχει διενεργηθεί ράπιντ τεστ.
«Ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι μια διαδικασία που αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολη στην εφαρμογή της. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα μία μικρή ταβέρνα στην περιφέρεια που θα κληθεί να το εφαρμόσει» σημειώνει ο κ. Λιάρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή που λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, το 20-25% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι κλειστό καθώς είτε δεν διαθέτουν χώρους ώστε να λειτουργήσουν βάσει των μέτρων, είτε με τον αριθμό των τραπεζιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν, οι επιχειρηματίες κρίνουν ότι είναι ασύμφορο να ανοίξουν.