Σε τρεις βασικούς άξονες θα κινηθεί η στρατηγική των ΕΛΠΕ το αμέσως επόμενο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως σημείωσε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Έτσι, πρώτος στόχος είναι να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην εταιρική διακυβέρνηση, με ορόσημο την 16η Ιουλίου, η οποία αποτελεί την προθεσμία για την προσαρμογή στις αλλαγές που προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία.
Επίσης, σκοπός είναι να συνεχιστεί η υλοποίηση του «Vision 2025», του ολιστικού σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Όμιλος και το οποίο απαντά στις νέες προκλήσεις της ενεργειακής αγοράς. Στο πλαίσιο του «Vision 2025», προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 50% προορίζεται για τον περιορισμό του αποτυπώματος της διύλισης και την υγρών καυσίμων, με επενδύσεις στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σε πρότζεκτ «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου, καθώς και βιοκαυσίμων. Το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί σε πρότζεκτ «καθαρής» ενέργειας.
Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων και η ανάπτυξη των ΕΛΠΕ στον κλάδο της «νέας ενέργειας», όπως κεντρική θέση κατέχουν οι ΑΠΕ και συμπεριλαμβάνονται το υδρογόνο, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Χαμηλά τα περιθώρια διύλισης
Κάνοντας μία αποτίμηση της τρέχουσας χρονιάς, ο κ. Σιάμισιης μίλησε για ένα «πολύ δύσκολο πρώτο τρίμηνο από πλευράς αποτελεσμάτων», όπου το μόνο θετικό ήταν η ανάκαμψη των διεθνών τιμών, αν και τα περιθώρια διύλισης εξακολούθησαν να παραμένουν χαμηλά. «Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2021 έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος των ρύπων, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα περιορισμού των εκπομπών», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το 2020, σημείωσε πως ο Όμιλος κατάφερε να πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα, δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησε η κρίση, καθώς και να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει. Όπως συμπλήρωσε, η πανδημία και οι επιπτώσεις στην αγορά καυσίμων προκάλεσαν τη μείωση της κερδοφορίας, ωστόσο τα ΕΛΠΕ είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα, για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.
«Το 2020 ίσως η χειρότερη αγορά για την παγκόσμια αγορά καυσίμων, με καθίζηση της ζήτησης, των τιμών και των περιθωρίων διύλισης. Πάρα πολλά διυλιστήρια στην περιοχή μας αναγκάστηκαν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή τους ή ακόμη και να κλείσουν», πρόσθεσε. Όπως επισήμανε, ο στόχος που έθεσαν τα ΕΛΠΕ, και κατάφεραν να πετύχουν, ήταν να μην χάσουν ούτε μία ημέρα παραγωγής.
«Βουτιά» της ζήτησης στην εγχώρια αγορά
Όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εγχώρια αγορά, ο κ. Σιάμισης υπογράμμισε πως προκάλεσε αισθητή πτώση της ζήτησης. Όπως τόνισε, η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων μειώθηκε κατά 70%, των ναυτιλιακών περίπου 30%, ενώ τα καυσίμων κίνησης κατά 10-15%.
Αναφερόμενος στις επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, σημείωσε στον κλάδο διύλισης και εμπορίας, η αξιοποίηση ευκαιριών στην τιμολόγηση και η σύναψη πράξεων εμπορίας προαγοράς και αποθήκευσης (contango / storage trades) κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου άμβλυναν τα αποτελέσματα της πανδημίας. Θετικές ήταν οι επιδόσεις από τον κλάδο των πετροχημικών, ενώ πραγματοποιήθηκαν κινήσεις στην εγχώρια λιανική, ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις από την πτώση της ζήτησης. Στη διεθνή λιανική εμπορία, η βελτιωμένη λειτουργία και ο περιορισμός εξόδων αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση όγκων πωλήσεων.
Στον τομέα των ΑΠΕ, επισήμανε ότι προς το τέλος του 2021 με αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, καθώς η υλοποίησή του επιβραδύνθηκε με την πανδημία. Όπως σημείωσε, το έργο θα συμβάλει στους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ παράλληλα βοηθά στην αναπτυξιακή στήριξη της τοπικής κοινωνίας κατά την ενεργειακή μετάβαση.
Ηγετικός ρόλος στην ενεργειακή μετάβαση
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι το 2020 αποτέλεσε μία ιδιαίτερη δύσκολη χρονιά, τα ΕΛΠΕ πέτυχαν θετικά οικονομικά αποτελέσματα, παρουσίασαν νέα αύξηση των εξαγωγών, ενώ πραγματοποίησαν σημαντικές νέες επενδύσεις. Επίσης, ολοκλήρωσαν με επιτυχία και ασφάλεια τη συντήρηση του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, ενώ σημείωσαν βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων σε όλες τις δραστηριότητες.
«Στόχος μας είναι να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης και να διαμορφώσουμε τα ΕΛΠΕ του μέλλοντος, τα οποία θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ενέργειας, με τις ΑΠΕ να έχουν σημαντική παρουσία. Τα ΕΛΠΕ μετασχηματίζονται με σταθερούς ρυθμούς βάσει του "Vision 2025", με σκοπό να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία για τους εργαζόμενους, τους μετόχους μας, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία», τόνισε.
Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος χρήσεως 2020, ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η Δευτέρα 5 Ιουλίου, ενώ ημερομηνία καταβολής η Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Παράλληλα, εξέλεξε και τα υπόλοιπα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα τους κ. Α.Σιάμισιη και Γ. Αλεξόπουλο (εκτελεστικά μέλη), Θ. Βάρδα (μη εκτελεστικό μέλος), και Ι. Αϊβάζη, Lorr. Σκαραμαγκά, Ν. Βρεττό και Παν. Τριδήμα (ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη). Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Δ.Σ., και συγκεκριμένα τους κ. Γ. Παπαθανασίου, Αλ. Μεταξά, Αλκ. – Κων/νος Ψαρρά και Αναστ. Μαρτσέκη.