Στην τελική ευθεία μπαίνει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για την ανάδειξη του επενδυτή που θα «εισέλθει» στη μετοχική σύνθεση του Διαχειριστή του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της διοίκησης ΔΕΗ, οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους «μνηστήρες» προγραμματίζεται να υποβληθούν εντός του Αυγούστου. Έως τότε, θα έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πλήρη «ορατότητα», για να διαμορφώσουν τα τιμήματα που θα προσφέρουν.
Υπενθυμίζεται ότι στη διεκδίκηση του 40% του Διαχειριστή παίρνουν μέρος 9 επενδυτικοί κολοσσοί και ισχυρά funds υποδομών, που διαχειρίζονται κεφαλαία τα οποία αθροίζονται σε αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση μάλιστα με τις ίδιες πηγές της ΔΕΗ, κανένας από τους «μνηστήρες» δεν έχει εγκαταλείψει τη διαδικασία, καθώς αντίθετα και τα 9 σχήματα συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την απόκτηση του μειοψηφικού μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα στελέχη της επιχείρησης εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι από τους επενδυτές να προχωρήσουν σε συμπράξεις, υποβάλλοντας από κοινού δεσμευτική προσφορά τον Αύγουστο. Όπως προβλέπουν πάντως, σε κάθε περίπτωση αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 4 δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό.
Μεταβίβαση του δικτύου διανομής
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαδικασία μεταφοράς των παγίων του δικτύου διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε σε πρόσφατη χρηματιστηριακή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στα τέλη Ιουνίου ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης, συμπεριλαμβανομένης της από 31 Μαρτίου 2021 Λογιστικής Κατάστασης Μετασχηματισμού και της Έκθεσης Αποτίμησης της εύλογης αξίας του Κλάδου Δικτύου Διανομής.
Η μεταφορά των παγίων πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή από τον διαγωνισμό και τη μεταβίβαση σε αυτόν του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Για να πραγματοποιηθεί η απόσχισή τους από τη ΔΕΗ και η μεταφορά τους στον Διαχειριστή, θα χρειαστεί επίσης νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία το υπουργείο πρόκειται να συμπεριλάβει σε κάποιο από αμέσως επόμενα σχέδια νόμου που θα εισάγει στη Βουλή.
Παράλληλα, όπως έχει γράψει το Insider, οι 9 «μνηστήρες» από τα μέσα Μαΐου έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) και στα οικονομοτεχνικά στοιχεία του Διαχειριστή που περιλαμβάνονται σε αυτό, για να προχωρήσουν σε due diligence. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τρόπο εκπροσώπησης του μετόχου μειοψηφίας στη διοίκηση του Διαχειριστή, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη συμμετοχή του στον τρόπο επιλογής του οικονομικού διευθυντή και του διευθυντή λειτουργικών δραστηριοτήτων.
Οικονομικό εφαλτήριο για την επέκταση της ΔΕΗ εκτός συνόρων
Όπως έχει αναφέρει σε ομιλίες του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, περίπου το 50% από το τίμημα πώλησης θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του δανεισμού της επιχείρησης. Τα υπόλοιπα κεφάλαια προορίζονται για την επέκταση της εταιρείας εκτός συνόρων, μέσω της αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζεται να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η ΔΕΗ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Το προφίλ των διεκδικητών του 40% του Διαχειριστή δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για τη διαμόρφωση υψηλού τιμήματος, ώστε η ΔΕΗ να πετύχει αυτό τον διττό στόχο. Επίσης, η παρουσία παγκόσμιων επενδυτικών κολοσσών, που επιλέγουν μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, ενισχύσει τις προοπτικές αναπτυξιακής ώθησης του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της ιδιωτικοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι στη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δίνει το «παρών» η Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 8,67 τρισ. δολαρίων. Επίσης συμμετέχει η αμερικανική ΚΚR, με υπό διαχείριση κεφάλαια 206 δισ. δολ., και το αυστραλιανό fund Macquarie, η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών.
«Μνηστήρας» είναι επίσης το private equity fund CVC Capital Partners, με στόχο να προσθέσει το 49% του Διαχειριστή στα asset που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, καθώς και η First Sentier Investors (176 δισ. δολ.) η οποία διεκδικεί και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι συμμετέχοντες συμπληρώνονται από την Ardian Infrastructure, την British Columbia Investment Management Corporation (BCI), το ιταλικό fund υποδομών F2i και την Οak Hill Advisors.