ΔΕΗ: Νέες συμφωνίες σε τροχιά με βιομηχανίες - «Τέλος εποχής» το 2023 στα σταθερά βιομηχανικά τιμολόγια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Νέες συμφωνίες σε τροχιά με βιομηχανίες - «Τέλος εποχής» το 2023 στα σταθερά βιομηχανικά τιμολόγια
ΔΕΗ
«Ωριμάζουν» οι διαπραγματεύσεις με βιομηχανικούς καταναλωτές για καινούρια συμβόλαια προμήθειας για τη διετία 2021-2022. Επιδίωξη της ΔΕΗ να εισαχθεί ρητός όρος που θα προβλέπει ότι στα επόμενα συμβόλαια προμήθειας οι χρεώσεις δεν θα είναι σταθερές, αλλά θα συνδέονται απευθείας με το χονδρεμπορικό κόστος

Μικρή απόσταση χωρίζει σύμφωνα με πληροφορίες πλέον τη ΔΕΗ με ορισμένες βιομηχανίες, για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας για τη διετία 2021-2022. Επομένως, μετά την καταρχήν συμφωνία με τη Mytilineos για το καινούριο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος έως το 2023, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ και οι συγκεκριμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές συγκλίνουν πλέον στα ύψη των αυξήσεων που θα υπάρξουν στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε άλλες παραμέτρους του τιμολογίου.

Την ίδια στιγμή, στόχος της ΔΕΗ είναι τα συμβόλαια αυτά να σηματοδοτήσουν το τέλος της κοστολόγησης των βιομηχανικών καταναλωτών με μία προσυμφωνημένη σταθερή τιμή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, όπως συμβαίνει εδώ και 10ετίες. Αντίθετα, για όσες τυχόν βιομηχανίες θελήσουν να παραμείνουν πελάτες της από το 2023, υπογράφοντας εκ νέου συμβόλαιο, η χρέωση πλέον θα αυξομειώνεται, καθώς θα συνδέεται με το τρέχον χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξη της ΔΕΗ είναι να «κλειδώσει» αυτό το καινούριο καθεστώς στις συμβάσεις για το διάστημα 2021-2022. Έτσι, στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, ζητά να περιληφθεί στα συμβόλαια που θα υπογραφούν σχετικός ρητός όρος, ο οποίος θα προεξοφλεί πως, αν κάποιες από τις βιομηχανίες θελήσουν να παραμείνουν και στη συνέχεια πελάτες της, με τις επόμενες συμβάσεις που θα συμφωνηθούν, θα υπόκεινται πλέον σε κυμαινόμενες χρεώσεις.

Λύση τα «πράσινα» PPAs

Η νέα αυτή «φόρμουλα» αλλάζει το καθεστώς χρέωσης των βιομηχανιών από τη ΔΕΗ, η οποία για περισσότερο από μισό αιώνα συνάπτει συμβάσεις και με τους ενεργοβόρους καταναλωτές με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις. Αντίθετα, από το 2023 κι έπειτα, όποια τέτοια σύμβαση τυχόν συναφθεί θα συναρτά τη χρέωση για κάθε Μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας από τα επίπεδα των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά – όπως, για παράδειγμα, από τη μηνιαία μεσοσταθμική Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της διοίκησης της επιχείρησης, αφετηρία για την αλλαγή αυτή αποτελεί το γεγονός ότι σε μία 2ετία από σήμερα, έτσι κι αλλιώς για τις βιομηχανίες θα είναι πλέον ασύμφορη η τροφοδοσία με ρεύμα από έναν συμβατικό προμηθευτή ρεύματος, όπως είναι η ΔΕΗ. Αντίθετα, η «επόμενη ημέρα» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανικών καταναλωτών περνά από τα «πράσινα» PPAs, δηλαδή από τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς ΑΠΕ.

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές της ΔΕΗ, τα «πράσινα» PPAs είναι απαραίτητα για τις βιομηχανίες, ώστε να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής τους, και επομένως να περιορίσουν το κόστος που αυτό συνεπάγεται σε δικαιώματα ρύπων. Επίσης, εκτιμούν ότι χάρις στις επενδύσεις σε ΑΠΕ που δρομολογούνται στη χώρα μας, μέσα σε μία 2ετία θα έχει δημιουργηθεί ένας επαρκής αριθμός μονάδων ΑΠΕ, για να καλύψει τις ανάγκες του εγχώριου βιομηχανικού κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη θέση του συμβατικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε βιομηχανία, θα πάρει ένας φορέας που εκπροσωπεί ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), ώστε να την τροφοδοτεί με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Για τις ποσότητες ή τις ώρες που δεν θα επαρκεί η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, ο φορέας αυτός (μία «πράσινη ΔΕΗ») θα εξασφαλίζει ενέργεια για τον βιομηχανικό πελάτη του μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς.

Σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τα συμβόλαια για τη 2ετία 2020-2021, οι συζητήσεις με ορισμένους βιομηχανικούς καταναλωτές έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές, έως και λίγους μήνες νωρίτερα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι έχουν ήδη περάσει 7 μήνες από τη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων, στις αρχές του 2021, επιδίωξη των καταναλωτών αυτών είναι να υπάρξει «λευκός καπνός» ακόμη και εντός Ιουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να έχει επέλθει συμφωνία στην αύξηση που θα εφαρμοσθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων, η οποία εκτιμάται στο 20% περίπου, όπως επίσης και στην απάλειψη των εκπτώσεων συνέπειας από τα νέα συμβόλαια. Έτσι, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη φόρμουλα με την οποία στις καινούριες συμβάσεις η διαφοροποίηση του καταναλωτικού προφίλ θα επηρεάζει τον τρόπο τιμολόγησης.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις αφορούν το ποσοστό στο οποίο θα ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης, δηλαδή το πού θα τεθεί ο «πήχυς» για την απόκλιση της βιομηχανίας από τη συμπεφωνημένη κατανάλωση, με τον οποίο θα ενεργοποιείται το σχετικό «πέναλτι».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με άλλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ δεν έχουν αποφέρει σημαντική σύγκλιση. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, παραμένουν ακόμη σημαντικά «αγκάθια» που θα πρέπει να ξεπερασθούν, για να επέλθει συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider