Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει για ακόμη μία φορά αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και συγκεκριμένα των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων ενώ ο κλάδος αναμένει την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων από τις 15 Ιουλίου, σε μία περίοδο ωστόσο που τα δεδομένα αναδιαμορφώνονται και επανεξετάζονται μέρα με την ημέρα.
Η ανησυχία και η αβεβαιότητα των εκπροσώπων του κλάδου για το επόμενο διάστημα εντείνεται, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννη Λιάρο να επισημαίνει στο insider.gr πως εφόσον η επιδημιολογική εικόνα, όπως φαίνεται, οδηγεί σε κάποιας μορφής περιορισμούς στην εστίαση, αυτοί θα πρέπει να συνοδευτούν αντίστοιχα και με μέτρα στήριξης. Στη συνάντηση ωστόσο που είχε χθες η ΕΠΟΕΣ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως λέει ο ίδιος, οι απαντήσεις που έλαβαν στα αιτήματά τους για μία σειρά από μέτρα, όπως το ζήτημα των ενοικίων ή τη μείωση του ΦΠΑ, δεν ήταν θετικές.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νυχτερινά κέντρα μόνο με εμβολιασμένους
Όσον αφορά στη λειτουργία της εστίασης και των νυχτερινών κέντρων μετά τις 15 Ιουλίου σύμφωνα, με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, οι κλειστοί χώροι θα χωριστούν, ανάλογα με την επιλογή που θα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στη σχετική πλατφόρμα, σε αμιγείς, δηλαδή μόνο με εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό και μεικτούς, με πελάτες και τους μη εμβολιασμένους, εφόσον έχουν υποβληθεί σε ράπιντ ή μοριακό τεστ. Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες ωστόσο, έφερε στο προσκήνιο, συζητήσεις και δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Με ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε η εισήγηση που θα κάνουν μετά τη νέα συνεδρίασή τους σήμερα οι λοιμωξιολόγοι καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών αφήνουν διάφορα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης αποκλειστικά για όσους έχουν εμβολιαστεί εφόσον, όπως είπε υπάρξει σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.
Μόνο καθήμενοι – αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες
Από σήμερα πάντως όλοι οι χώροι εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης που εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους θα δέχονται μόνο καθήμενους πελάτες. Επιπλέον θα ισχύουν αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ θα επιβάλλεται προσωρινή αναστολή λειτουργίας από την πρώτη κιόλας παράβαση. Συγκεκριμένα:
- στα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
- Στα καταστήματα άνω των 200 τ.μ πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες
- Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.
Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς την Τρίτη, θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και εκ των υστέρων για επιχειρήσεις που παρανόμησαν το προηγούμενο διάστημα, βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.
Συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία ζητούν οι επιχειρήσεις
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της εστίασης επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχίσουν να υπάρχουν από την Πολιτεία μέτρα στήριξης καθώς ο κλάδος εξακολουθεί να λειτουργεί με περιορισμούς και τα καταστήματα δεν έχουν φτάσει στο 100% της λειτουργίας τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων απέστειλε μάλιστα επιστολή προς Πρωθυπουργό την οποία κοινοποίησε και στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας 6 συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να παραμείνουν βιώσιμες. Μεταξύ άλλων, ζητά, ρυθμίσεις όπως την επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για Ιούλιο - Αύγουστο και μειωμένο κατά 40% ενοίκιο έως το τέλος του 2021, μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, αλλά και κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού. Ζητούν επίσης την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ που συνεχίζει να «τρέχει».
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών. Ο πρόεδρος της ΕΠΟΕΣ εμφανίστηκε πάντως προβληματισμένος μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα, όσον αφορά στα αιτήματα που έθεσε ο κλάδος. Ο ίδιος σημείωσε πως για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες άντεξαν μέσα στην πανδημία, παρά το πολύμηνο lockdown «δεν γίνεται η Πολιτεία να τραβήξει αμέσως και ξαφνικά το δίχτυ προστασίας που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα».