Σε επείγουσα τηλεδιάσκεψη έχει καλέσει σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, σχετικά με τις ρήτρες αναπροσαρμογής που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια ρεύματος.
Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 16 Ιουλίου, και εντάσσεται στο πλαίσιο της παρέμβασης που δρομολογεί η ΡΑΕ για τις ρήτρες, όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος της Αρχής, Επίκουρος Καθηγητής Αθ. Δαγούμας, με σκοπό τη δημιουργία καθαρών κανόνων κατά την εφαρμογή τους. Στόχος της ΡΑΕ είναι να εκπονήσει μία πρόταση η οποία θα προαγάγει τη διαφάνεια, αλλά και θα αποτρέπει τη μεγάλη αυξομείωση των σχετικών επιβαρύνσεων, με τις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών.
Για την εκπόνηση της πρότασης, η Αρχή έχει συγκεντρώσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι προμηθευτές εφαρμόζουν τις ρήτρες, με επιστολές που είχε αποστείλει νωρίτερα στις εταιρείες, ώστε να τις προσκομίσουν τα σχετικά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά αφορούν όλο το 2020 καθώς και την τρέχουσα χρονιά, ώστε το χρονικό διάστημα να είναι αρκετά μεγάλο, για να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Στοιχεία για επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς
Στα στοιχεία που είχε ζητήσει η ΡΑΕ, περιλαμβανόταν επίσης το ποσοστό του πελατολογίου κάθε προμηθευτή, το οποίο προμηθεύεται ρεύμα με βάση κάποιο τιμολόγιο που περιλαμβάνει ρήτρα. Όπως είναι φυσικό, η Αρχή ζήτησε και συγκέντρωσε επίσης στοιχεία για τα ποσά που έχουν προστεθεί με τις ρήτρες στους λογαριασμούς.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Δαγούμας στο ίδιο συνέδριο, σκοπός είναι το νέο πλαίσιο να καταρτισθεί σε πνεύμα συνεργασίας με τις εταιρείες προμήθειας, γι΄ αυτό και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν θεσπισθεί. Πλαίσιο το οποίο θα προβλέπει απλούς και καθαρούς κανόνες, ώστε υπογράφοντας ένας καταναλωτής συμβόλαιο με οποιονδήποτε πάροχο, να μπορεί εύκολα να εκτιμήσει ποιο θα είναι το μέγιστο όριο που μπορεί να φτάσει η επιβάρυνση από τη ρήτρα.
Με τους κανόνες αυτούς, σκοπός είναι να αποτρέπονται οι τεράστιες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς, όταν κινείται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που ισχύει στην τρέχουσα συγκυρία, όπου το χονδρεμπορικό κόστος ξεπερνά ακόμη και τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ΜWh, όταν τον περασμένο Μάιο είχε αποκλιμακωθεί στα 40 ευρώ.