Wall Street: Βαθαίνει το sell off υπό τον φόβο της ύφεσης - «Βουτιά» 12% της Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Wall Street: Βαθαίνει το sell off υπό τον φόβο της ύφεσης - «Βουτιά» 12% της Tesla
Οι μετοχές υποχωρούν τη Δευτέρα καθώς επιμένει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετές ημέρες.

Τελευταία ενημέρωση: 18:44

Οι μετοχές υποχωρούν τη Δευτέρα καθώς επιμένει το αρνητικό κλίμα στην Wall Street που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετές ημέρες, με τους δασμούς να ρίχνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, την ώρα που η αγορά ετοιμάζεται για μία σειρά από σημαντικά οικονομικά στοιχεία που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και τα οποία θα επηρεάσουν αναλόγως το κλίμα.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχωρεί 532 μονάδες ή 1,24%. στις 42.269 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 2,27% στις 5.638 μονάδες και ο Nasdaq Composite διολισθαίνει 3,69% στις 17.526 μονάδες. Τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Οι επιδόσεις των Magnificent Seven ρίχνουν τον Nasdaq. Η Tesla υποχωρεί άνω του 12%, ενώ Alphabet και Nvidia χάνουν περίπου 5%.

Σημειώνεται πως παρά το rebound της Παρασκευής, ο S&P 500 σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο με απώλειες 3,1%, ενώ ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,4% και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 3,5% έχοντας εισέλθει μέσα στην εβδομάδα σε περιοχή διόρθωσης.

Η αγορά πλήττεται από τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, με τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά να διεξάγονται μέσα στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Fox News, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε χαρακτηριστικά σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης, ότι η οικονομία διέρχεται «μια μεταβατική περίοδο».

«Οι κίνδυνοι της «bear» κατάστασης έχουν αυξηθεί... πιστεύαμε ότι η αγορά θα τελείωνε το έτος στις 6.600 μονάδες, αλλά θα είχε μία υποχώρηση 5% έως 10% κατά τη διάρκεια του έτους από την οποία θα ανέκαμπτε. Πιστεύω ότι τώρα αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι έχουμε κάτι χειρότερο από μια πτώση 10% - κάτι περίπου στο εύρος 14% έως 20%», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC η Lori Calvasina, στρατηγικός επικεφαλής μετοχών της RBC Capital Markets.

Η πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, με την πληθώρα των οικονομικών δεδομένων που αναμένονται να επιβαρύνουν πιθανότατα το επενδυτικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά.

Η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τις προσδοκίες των καταναλωτών αναμένεται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα και θα συνδυαστεί με την ανάγνωση του καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν την Παρασκευή.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ακολουθούμενη από τον δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα κυριαρχήσουν στο οικονομικό ημερολόγιο αυτή την εβδομάδα. Ο συνολικός και δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) πιθανότατα αυξήθηκαν με πιο συγκρατημένο ρυθμό τον Φεβρουάριο μετά από τις απότομες αυξήσεις τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα οι ετήσιες αυξήσεις να διατηρούνται περίπου σταθερές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank, Bill Adams.

«Οι τιμές παραγωγού που ωθήθηκαν υψηλότερα από τους δασμούς και τις δασμολογικές απειλές πιθανότατα αυξήθηκαν ταχύτερα από τις τιμές καταναλωτή για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, διατηρώντας τον ετήσιο ΔΤΚ αυξημένο» τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Nέα εποχή για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Γιατί βλέπει ισχυρό ράλι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider