ΤΑΙΠΕΔ: Δύο δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Δύο δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, προσφορές υπέβαλαν η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία (μέσω της EP Investment Advisors).

Η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΤΑΙΠΕΔ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για τις οποίες είχε γράψει το Insider.gr, ότι την εταιρεία θα διεκδικήσουν οι δύο συγκεκριμένοι «μονομάχοι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι με τον διαγωνισμό που «τρέχει» το Ταμείο παραχωρείται το 100% της εταιρείας (από κοινού το 65% του Δημοσίου και του 35% των ΕΛΠΕ). Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ καθώς και το μάνατζμεντ ανήκει στην Eni Gas e Luce, η οποία σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον κλάδο διανομής φυσικού αερίου. Έτσι, με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Eni με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, η ΔΕΠΑ Υποδομών θα εξαγοράσει το ποσοστό της ιταλικής εταιρείας στον Διαχειριστή των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34%, και ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Από την άλλη πλευρά, η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη short list της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού περιλαμβάνονταν τέσσερις ακόμη υποψήφιοι, η First State Investments, η KKR, η Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP). Ωστόσο, όπως είχε γράψει το Insider.gr, ουσιαστικά απείχαν από τη διαδικασία, γεγονός που προεξοφλούσε πως δεν θα υπέβαλαν προσφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider