Ο νέος Νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγες ημέρες, αλλάζει τα δεδομένα επιλογής, λειτουργίας και ελέγχου των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων θέτοντας δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εισηγμένες καλούνται να υιοθετήσουν όλες τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή της πολιτικής καταλληλόλητας για την επιλογή των μελών του ΔΣ αλλά και την απαίτηση να συγκροτείται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ως προς τη σύνθεση των μελών του ενώ έχουν εισαχθεί ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως είναι η Επιτροπή Αποδοχών και η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων (και διατηρείται η Επιτροπή Ελέγχου).
Υπό το νέο αυτό πρίσμα, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) μιλάει Insider.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι managers των ελληνικών επιχειρήσεων όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης ενώ επισημαίνει και τις προϋποθέσεις επιτυχίας του όλου εγχειρήματος σημειώνοντας ότι «βασικό κριτήριο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές είναι η ουσιαστική και όχι τυπική υιοθέτηση σύγχρονου πλαισίου Ε.Δ. στις επιχειρήσεις».
Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στην εφαρμογή του νέου Κώδικα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι managers, ο κ. Αναστασόπουλος επισημαίνει ότι «σε μία ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία και καθώς η οικονομία προσπαθεί να εξέλθει από την υγειονομική κρίση αλλά και να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις του διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται ενέσεις αξιοπιστίας για να προσελκύσει κεφάλαια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι Έλληνες CEOs χρειάζονται αξιοκρατικά, αξιόπιστα και καταρτισμένα Δ.Σ. για να μπορέσουν να διοικήσουν αποτελεσματικά μία εταιρία. Ο Νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση και η υιοθέτηση του νέου Ελληνικού Κώδικα που τον συνοδεύει αποτελούν τομή για το ελληνικό επιχειρείν. Ο στόχος και η επιδίωξη για τους επαγγελματίες managers που καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη διοίκησης μιας εταιρίας είναι η ουσιαστική εφαρμογή των Κανόνων της Ε.Δ. στο Διοικητικό Συμβούλιό της και όχι μια τυπική διαδικασία συμμόρφωσης που αφορά τα νομικά τμήματα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η λειτουργία των εταιριών να στηρίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης, να είναι εύρυθμη και να διέπεται από διαφάνεια».
Στο νέο νόμο προβλέπονται αυξημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κυρώσεις και πρόστιμα με στόχο την αποτελεσματική προστασία της αγοράς και των επενδυτών αλλά όπως σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος, οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργήσουν με γνώμονα την αυτοδέσμευση και την ουσιαστική υιοθέτηση των αλλαγών που προβλέπονται.
«Οι Κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ιδανικά, θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο αυτοδέσμευσης και αυτορρύθμισης για τις εταιρίες ώστε να μην χρειάζονται κυρώσεις και γραφειοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Βασικό κριτήριο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος χρηματοδότησης και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές είναι η ουσιαστική και όχι τυπική υιοθέτηση σύγχρονου πλαισίου Ε.Δ. στις επιχειρήσεις. Κανείς δεν θα επενδύσει ή δεν θα δανείσει αν δεν πειστεί ότι τα συμφέροντά του προστατεύονται επαρκώς», υπογραμμίζει σχετικά.
Λίγα λόγια για την ΕΑΣΕ
Η Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε το 1986, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό μάνατζμεντ της χώρας, ο και αριθμεί περί τα 500 μέλη ( Προέδρους Διοικητικών Συμβουλίων, Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους, Διευθύνοντες Συμβούλους, Γενικούς Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές Λειτουργικών Τομέων μεγάλων επιχειρήσεων).
Τα μέλη της ΕΑΣΕ έχουν την κύρια ευθύνη των μεγαλύτερων και πλέον γνωστών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων και δημόσιων Οργανισμών με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 61 δισ. ευρώ και σύνολο εργαζομένων που ξεπερνά τις 200.000 άτομα.
Κύριος σκοπός της ΕΑΣΕ είναι η συμβολή της στη βελτίωση του επιπέδου του ανώτατου μάνατζμεντ της χώρας και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Διοικητικών και Διευθυντικών Στελεχών (CEC European Managers) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία με 1.500.000 μέλη αποτελεί τον τρίτο αναγνωρισμένο κοινωνικό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων πάνω σε θέματα μάνατζμεντ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.