Στα ύψη οδηγούνται οι μετοχές της Didi Global, που έφτασε να κερδίζει ακόμα και 49% προσυνεδριακά, μετά από το δημοσίευμα της Wall Street Journal πως η εταιρεία σκέφτεται να μετατραπεί σε ιδιωτική με σκοπό να εξευμενίσει τις κινεζικές αρχές και να αποζημιώσει τους επενδυτές για τις απώλειες τους.
Η εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο έχει συζητήσει με τραπεζίτες, αρμοδίους και βασικούς επενδυτές για τρόπους επίλυσης των νομικών εμπλοκών της λόγω της προβληματικής εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Wall Street, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές. Σύμφωνα με την δημοσίευση, μία από τις επιλογές θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια προσφορά για διαπραγμάτευση των δημόσιων μετοχών.
Το Bloomberg ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι κινεζικές αρχές εξέταζαν σοβαρές, ίσως πρωτοφανείς, κυρώσεις για την Didi, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού να διαγραφεί από τις λίστες του χρηματιστηρίου. Το Πεκίνο είναι πιθανό να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στην εταιρεία μεταφορών από ό, τι στην Alibaba, η οποία επιβαρύνθηκε με ένα πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,8 δισ. δολαρίων μετά από πολύμηνη αντιμονοπωλιακή έρευνα και συμφώνησε να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των εμπόρων και των πελατών. Οι αρχές ζυγίζουν μια σειρά από πιθανές ποινές, όπως πρόστιμο, αναστολή ορισμένων εργασιών ή εισαγωγή κρατικού επενδυτή, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος. Επίσης, είναι πιθανή η αναγκαστική διαγραφή ή η απόσυρση των μετοχών της Didi στην Wall Street, αν και δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί μια τέτοια επιλογή.
Πριν από την Πέμπτη, οι μετοχές της Didi υποχώρησαν περισσότερο από 36% από την τιμή προσφοράς τους, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε έρευνα για την εταιρεία και κατάργησε τις υπηρεσίες της από κινέζικα app stores.
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης
Μια κίνηση προς την ιδιωτικοποίηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει ή κυρίως με χρήματα που η Didi συγκέντρωσε από επενδυτές στην IPO. Η τιμή που θα προσέφερε η εταιρεία στους επενδυτές δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα μπορούσε να είναι περίπου ή πάνω από την τιμή της IPO στα 14 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρεία είχε αρχίσει να σκέφτεται ένα σχέδιο για να μετατραπεί σε ιδιωτική από τα μέσα Ιουλίου.
Η κινεζική υπηρεσία για τον έλεγχο του κυβερνοχώρου υποστηρίζει κατ 'αρχήν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, όπως ισχυρίζονται οι πηγές της WSJ. Η SoftBank είναι απίθανο να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας τέτοιας συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι κινέζικες αρχές είχαν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ιδέα της IPO, αλλά εξέφρασαν ανησυχίες για τις πρακτικές ασφάλειας δεδομένων της Didi από τον Απρίλιο τουλάχιστον. Προέτρεψαν την Didi να διασφαλίσει την ασφάλεια των δεδομένων της πριν προχωρήσει στην IPO ή να μεταφέρει την έδρα στο Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική Κίνα όπου οι κίνδυνοι διαρροών θα ήταν μικρότεροι, ανέφερε η WSJ. Ενώ οι αρχές δεν απαγόρευσαν ρητά στην εταιρεία να εισαχθεί χρηματιστηριακά στις ΗΠΑ, θεώρησαν ότι η Didi κατάλαβε τις επίσημες εντολές, είπαν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες αναφορές του Bloomberg η Didi ανέφερε πως οι «φήμες» πως θα μετατραπεί σε ιδιωτική είναι ψευδείς. Μετά από την διάψευση εν μέρει περιορίστηκαν τα κέρδη, πέφτοντας στο 18%.