Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας φέρνουν δισεκατομμύρια στους επενδυτές - Αλλά οι μικρές επιχειρήσεις πιέζονται

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας φέρνουν δισεκατομμύρια στους επενδυτές - Αλλά οι μικρές επιχειρήσεις πιέζονται
Οι επενδυτές κινεζικών επιχειρήσεων ξαφνιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι από τις ενέργειες του Πεκίνου σε βάρος των εγχώριων τεχνολογικών γιγάντων.

Οι επενδυτές κινεζικών επιχειρήσεων ξαφνιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι από τις ενέργειες του Πεκίνου σε βάρος των εγχώριων τεχνολογικών γιγάντων. Ένα από αυτά που τους εξέπληξε ήταν η εντολή που δόθηκε στα τέλη Ιουλίου στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης να αναδιαρθρώσουν τη δραστηριότητά τους και να απομακρύνουν τις επενδύσεις αλλοδαπών. Ξεχωριστό διάταγμα νωρίτερα τον περασμένο μήνα καλούσε τα app stores να αφαιρέσουν την κινεζική εταιρεία ride hailing Didi -λίγες μόλις ημέρες μετά την τεράστια αρχική δημόσια εγγραφή της στην Νέα Υόρκη. Η μετοχή της Didi έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 30% από την ημέρα της IPO, σύμφωνα με το CNBC.

«Είναι πιθανότατα σημαντικό, ιδιαίτερα για τους διεθνείς επενδυτές, να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλη και ριζική αλλαγή στον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης για την οικονομική πολιτική, για αυτό που είναι σημαντικό για την κινεζική οικονομία», σχολιάζει ο Zhu Ning, καθηγητής Οικονομικών και αντιπρύτανης του Ινστιτούτου Οικονομικών Shanghai Advanced. «Οι ξένοι επενδυτές πρέπει να το καταλάβουν και να προετοιμαστούν για αυτό».

«Είναι μια πολύ μεγάλη στροφή», είπε ο Zhu αναφερόμενος στην πολιτική δέσμευση του Κομμουνιστικού Κόμματος να εξασφαλίσει «κοινή ευημερία» -μέτριο πλούτο για όλους, σε αντίθεση με την ολοένα και αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα που παρατηρείται στη χώρα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διασφάλιση ότι τουλάχιστον κάποιοι «θα πλουτίσουν πρώτοι», σημειώνει ο Zhu.

Οι προσπάθειες να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Η κινεζική κυβέρνηση προστάτευε την Alibaba από τον ξένο ανταγωνισμό για χρόνια, μέχρις ότου η εταιρεία έγινε τόσο μεγάλη υπό τον ιδρυτή της Jack Ma που οι αρχές ανέστειλαν βίαια την τεράστια IPO της θυγατρικής της Ant Group τον Νοέμβριο και επέβαλαν πρόστιμο 18,23 δισ. γουάν τον Απρίλιο.

Η δυσαρέσκεια προς τις εταιρείες τεχνολογίας αυξάνεται στην Κίνα, ειδικά από τις μικρές επιχειρήσεις που αισθάνονται ότι πιέζονται από τα ψηφιακά μεγαθήρια.

«Μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες μάς παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά μας προσθέτουν και περισσότερα οικονομικά βάρη», δήλωσε ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Πεκίνο που ζήτησε ανωνυμία υπό το φόβο αντιποίνων από τις διαδικτυακές υπηρεσίες delivery. Αρχικά έβαλε το εστιατόριό της στο Meituan -την κυρίαρχη πλατφόρμα διανομής φαγητού στην Κίνα- στις αρχές του 2019 όπου πλήρωνε προμήθεια 18%. Το προσωπικό του Meituan της είπε πως από τη στιγμή που απολαμβάνει την πιο χαμηλή προμήθεια στην ιστοσελίδα δεν μπορεί να εγγραφεί σε άλλα sites διανομής φαγητού. Όταν η πανδημία ανέκοψε την πελατεία και τα έσοδα των εστιατορίων, έβαλε το εστιατόριό της στην πλατφόρμα διανομής φαγητού της Alibaba, Ele.me. Αυτό εξαγρίωσε το προσωπικό του Meituan, οι οποίοι την προειδοποίησαν ότι θα καταβάλει προμήθεια 25% εάν δεν βγει από το Ele.me. Αποφάσισε να φύγει από το Meituan. Το Meituan δέχτηκε πυρά το περασμένο έτος επειδή φέρεται να πλήρωσε λιγότερα από τα συμφωνηθέντα στους 9,5 εκατομμύρια διανομείς του, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου λόγω της βιασύνης να ανταποκριθούν στους υπολογισμένους με αλγόριθμο χρόνους παράδοσης.

Στα τέλη Ιουλίου, οι αντι μονοπωλιακές αρχές της Κίνας διέταξαν τις πλατφόρμες ντελίβερι φαγητού να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους τον τοπικό ελάχιστο μισθό. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, το State Council - το ανώτερο εκτελεστικό όργανο της Κίνας - αποφάσισε να ακυρώσει τους περιορσισμούς που δεν επέτρεπαν σε περίπου 200 εκατ. εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση στην τοπική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και στα προγράμματα σύνταξης.

Οι αλλαγές της πολιτικής ήρθαν μετά από την κριτική που άσκησαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και την κουλτούρα της «υπερβολικής εργασίας». Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, νωρίτερα αυτή τη χρονιά δύο υπάλληλοι του «γίγαντα» ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo φέρεται πως έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική κόπωση λόγω της δουλειάς τους.

Χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων

Εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 139 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στην Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία. Και σύμφωνα με τα δεδομένα του PMI τον Ιούλιο οι μικρές επιχειρήσεις εμφάνισαν χειροτέρευση των συνθηκών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις είδαν ήπια ανάπτυξη.

Οι πιο πρόσφατες κρατικές επεμβάσεις επικεντρώνονταν στον περιορισμό μονοπωλιακών πρακτικών, στην αύξηση της προστασίας των δεδομένων, ακόμα και στην ενθάρυνση της αύξησης των γεννήσεων.

Οι αρχές «προσπαθούν να διευθετήσουν το ζήτημα της ανισότητας εισοδήματος» σε μια χρονιά που έχουν την σπάνια ευκαιρία να λύσουν μακροχρόνια προβλήματα, χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τον ρυθμό ανάπτυξης, σχολιάζει σχετικά ο Zhiwei Zhang της Pinpoint Asset Management, καθώς ο στόχος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν κοντά στο 6% για αυτή τη χρονιά, σχετικά χαμηλός σε σχέση με το 8% ή το 8,5% που προέβλεπαν πολλοί οικονομικοί αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider