Μετά τις υπογραφές με τη Mytilineos για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2023, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε αίσια έκβαση είχαν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ και με άλλους ενεργοβόρους καταναλωτές στην υψηλή τάση. Έτσι, η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με τον Όμιλο Viohalco αλλά και την ΤΙΤΑΝ, υπογράφοντας με τους δύο καταναλωτές υψηλής τάσης νέες συμβάσεις.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τα Ελληνικά Πετρέλαια δείχνουν πως θα «χωρίσουν οι δρόμοι» των δύο πλευρών, με τον πετρελαϊκό Όμιλο να παύει πλέον να ανήκει στο πελατολόγιο της ΔΕΗ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως τα τρία εργοστάσια των ΕΛΠΕ θα καλύπτουν από εδώ και στο εξής τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια από άλλον προμηθευτή. Όπως είναι φυσικό, η εταιρεία στην οποία θα «οδεύσουν» σε αυτή την περίπτωση τα ΕΛΠΕ είναι η Elpedison, την οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν ισομερώς με την ιταλική Edison.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα (και τελευταία) σύμβαση της ΔΕΗ με τη Mytilineos, για την τροφοδοσία του εργοστασίου της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου. Οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία από τα μέσα Ιουνίου, όπως είχε αποκαλύψει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων της εισηγμένης.
Η σύμβαση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, αποτελώντας το ορόσημο απεξάρτησης της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από τη ΔΕΗ, με τη συνεργασία των δύο πλευρών να φτάνει στο τέλος της έπειτα από 60 χρόνια.
Εξατομικευμένοι όροι
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ και με τους υπόλοιπους ενεργοβόρους καταναλωτές στην υψηλή τάση, ενώ μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις εκτιμάται πως σύντομα να υπάρξει «λευκός καπνός». Επίσης, η εταιρεία έχει συνάψει νέες συμβάσεις και με αρκετούς από τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη μέση τάση που θέλησαν να «επιστρέψουν» στο πελατολόγιό της.
Όσον αφορά τα τιμολόγια στην υψηλή τάση, οι όροι των συμβάσεων ποικίλλουν ανά βιομηχανία, με δεδομένο εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε εξατομικευμένη βάση με κάθε πελάτη. Έτσι, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ άλλων στο ύψος των αυξήσεων των βασικών χρεώσεων, στο «κατώφλι» της κατανάλωσης στο οποίο θα ενεργοποιείται η ρήτρα «take or pay», ακόμη και στη χρονική διάρκεια των συμβολαίων.
Κοινός παρονομαστής πάντως όλων των συμβολαίων είναι πως, με τη λήξη τους, όσες βιομηχανίες θέλουν να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, υπογράφοντας καινύρια σύμβαση, η χρέωση πλέον δεν θα είναι σταθερή, αλλά θα αυξομειώνεται σε συνάρτηση με το τρέχον χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος στις σταθερές χρεώσεις
Η νέα αυτή φόρμουλα τιμολόγησης των βιομηχανιών, η οποία «κλειδώνει» από τις υφιστάμενες συμβάσεις, αλλάζει το καθεστώς των προσυμφωνημένων σταθερών χρεώσεων με το οποίο επί 10ετίες προμηθεύονταν ρεύμα οι εγχώριοι καταναλωτές από τη ΔΕΗ. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, sύμφωνα με ανώτερα στελέχη της διοίκησης της επιχείρησης, αφετηρία για την αλλαγή αυτή αποτελεί το γεγονός ότι σε μία 2ετία από σήμερα, έτσι κι αλλιώς για τις βιομηχανίες θα είναι πλέον ασύμφορη η τροφοδοσία με ρεύμα από έναν συμβατικό προμηθευτή ρεύματος, όπως είναι η ΔΕΗ.
Αντίθετα, η «επόμενη ημέρα» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανικών καταναλωτών περνά από τα «πράσινα» PPAs, δηλαδή από τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς ΑΠΕ.