Στις ράγες έχει μπει η Τελική Επενδυτική Απόφαση από τον Όμιλο Κοπελούζου για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το επενδυτικό «πράσινο φως» πρόκειται να ανάψει από τον Όμιλο μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου. Σκοπός είναι η κατασκευή του σταθμού να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.
Η μονάδα υλοποιείται από την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που έχει συστήσει ο Όμιλος Κοπελούζου, ενώ θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ισχύς του σταθμού έχει αναβαθμισθεί σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, αγγίζοντας πλέον τα 840 MW, από 662 MW που προβλεπόταν νωρίτερα. Μάλιστα, χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ώστε να καλύπτει τη νέα δυναμικότητα του έργου.
Συμμετοχή της AD ESM από τη Β. Μακεδονία
Στην επένδυση συμμετέχει επίσης η εταιρεία AD ESM από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στα τέλη Μαρτίου, η AD ESM εξαγόρασε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του SPV που θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί τον σταθμό.
Παράλληλα, η εταιρεία από τη γειτονική χώρα θα συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.
Στο πλαίσιο αυτό, η AD ESM θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει η ίδια φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στην παραγωγή της αναλογούσας σε αυτή ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του PPA, κάτι που σημαίνει ότι μέσω αυτής της συμφωνίας η ESM θα εξασφαλίσει μια πλήρως καθετοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα προμήθειας ενέργειας.
«Θωράκιση» της ασφάλειας τροφοδοσίας
Με τη δρομολόγηση της μονάδας από τον Όμιλο Κοπελούζου, ανοίγει ο δρόμος ώστε να προστεθεί ένας ακόμη νέος σταθμός θερμοηλεκτρικής ισχύος που θα καλύψει το «κενό» το οποίο θα αφήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Επομένως, με δεδομένο ότι όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα «σβήσουν» έως το 2023, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει μία ακόμη «δικλείδα ασφαλείας» για την επάρκεια τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι ενδεικτικό ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης «μεταφράζεται» στην αποχώρηση μονάδων συνολικής ισχύος 2.250 MW μέσα στον επόμενο χρόνο. Έως τότε, αναμένεται να μπει στο σύστημα η υπό κατασκευή καινούρια μονάδα 825 MW της Mytilineos (τον Σεπτέμβριο του 2022), καθώς και η «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ (ισχύος 615 MW) στις αρχές του 2023, αρχικά με καύσιμο λιγνίτη. Από τις αρχές του 2024, αναμένεται επίσης να ενταχθεί στο σύστημα η μονάδα αερίου ισχύος 877 MW, που πρόκειται να κατασκευάσουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.
Από την άλλη πλευρά, το «κενό» που θα αφήσουν οι λιγνίτες καθώς και η νέα δομή των χονδρεμπορικών αγορών, μέσω των οποίων αμείβονται υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι μονάδες φυσικού αερίου (π.χ. ευελιξία) δημιουργεί κίνητρα για την πραγματοποίηση ανάλογων επενδύσεων. Προς την κατεύθυνση βελτίωσης της επενδυτικής ορατότητας κατατείνει και η προοπτική δημιουργίας του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), τον οποίο πρόκειται να υποβάλει το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν.