Τράπεζες: Η ανάκαμψη τύπου V βελτιώνει τις προοπτικές για τα δάνεια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Η ανάκαμψη τύπου V βελτιώνει τις προοπτικές για τα δάνεια
Αν και παραμένει η εγρήγορση για την επόμενη μέρα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, οι τράπεζες βλέπουν να διαμορφώνονται συνθήκες που ευνοούν τη συγκράτηση των κόκκινων δανείων της πανδημικής κρίσης και την αύξηση των νέων χορηγήσεων.

Βελτιωμένες προοπτικές για κόκκινα, αλλά και νέα δάνεια δημιουργεί για τις τράπεζες η απροσδόκητα θετικότερη του αναμενόμενου πορεία του ΑΕΠ και η ανάκαμψη τύπου V που διαπιστώνεται για την ελληνική οικονομία.

Οι επιδόσεις της οικονομίας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης συντηρούν τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση θα περιοριστούν πιθανότατα και κάτω των 4 δισ. ευρώ, έναντι των 8 – 10 δισ. που προέβλεπε η ΤτΕ μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Έκτοτε, η ΤτΕ έχει στρέψει την προσοχή στη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, επισημαίνοντας ότι θα επιδράσει καθοριστικά στη συναλλακτική συμπεριφορά χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία νέου κύματος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το οποίο δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Η μετά την απόσυρση των μέτρων μέρα, κρατάει σε εγρήγορση τις τράπεζες. Ωστόσο, τα θετικά νέα που έρχονται καθημερινά από το μέτωπο της οικονομίας, μεταλλάσσουν πλέον το άγχος των τραπεζών σε δημιουργικό, στρέφοντας το κύριο ενδιαφέρον τους στα νέα δάνεια και στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ανάκαμψη της οικονομίας αυξάνει τη ζήτηση για νέα δάνεια και οι τράπεζες θα πρέπει να την καλύψουν με εύρος αλλά και σύνεση.

Από τις αναλύσεις των τραπεζών, μπορεί κάποιος να εξάγει τους λόγους αισιοδοξίας για την πορεία παλαιών/κόκκινων και νέων/υγιών δανείων.

Καταρχάς, είναι η απροσδόκητα θετική έκπληξη από το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου 2021, στο +16,2%, που σε απόλυτους όρους επιστρέφει στα επίπεδα του β΄ τριμήνου 2019, τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές. Όπως επισημαίνει σε χθεσινή ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, αν και η επίδοση αυτή προφανώς δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αναστροφή του πλήγματος από την πανδημία – καθώς υποβοηθήθηκε και από την ενεργοποίηση της καταναλωτικής ζήτησης που είχε ανασταλεί τους προηγούμενους μήνες, αλλά και τη συνεχιζόμενη επίδραση των κρατικών μέτρων – συνιστά, εντούτοις, ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με τις δυνατότητες της οικονομίας, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής στήριξης. Η ανάκαμψη είναι αξιοσημείωτη για τον πρόσθετο λόγο ότι η συνεισφορά του Τουρισμού το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν ακόμη περιορισμένη, καθώς το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου, ενώ και οι επιδόσεις του Ιουνίου ήταν ακόμη αδύναμες.

Η εν τω μεταξύ πορεία του Τουρισμού, εντείνει την αισιοδοξία. Οι επιδόσεις Ιουλίου – Αυγούστου, αλλά και οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι ο πήχης των αρχικών προσδοκιών για ανάκτηση του 40% - 50% των εσόδων του 2019, θα ξεπεραστούν, φτάνοντας ακόμη και το 60% αν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη με την πανδημία.

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αποτελεί ένα ακόμη θετικό σήμα. Όπως επισημαίνει η ανάλυση της ΕΤΕ, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο κατά 13,2% ετησίως (ή κατά 3,6 δισ. σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020), συνεισφέροντας 9 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ (ήτοι το 55% της συνολικής αύξησης), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο όταν είχαν εφαρμοστεί οι αυστηρότεροι περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απείχε μόνο 3,3% από το επίπεδό της κατά το β΄ τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης είχαν ουσιαστική συμβολή στην προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος και της απασχόλησης. Η ΕΤΕ προσθέτει ότι δυναμική ήταν και η ανταπόκριση της αγοράς εργασίας στο άνοιγμα των τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, καθιστώντας εφικτή την ομαλή απόσυρση αυτών των μέτρων στήριξης. Το ποσοστό ανεργίας (προσαρμοσμένο για εποχικότητα) μειώθηκε στο 14,2% – χαμηλό 10ετίας – τον Ιούλιο και η απασχόληση αυξήθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό (+4,8% ετησίως τον Ιούλιο). Ως εκ τούτου, το εισόδημα από εργασία ενισχύθηκε κατά 1,6% ετησίως το β΄ τρίμηνο του 2021, έναντι υποχώρησης -4,9% ετησίως το α΄ τρίμηνο και -1,1% ετησίως στο σύνολο του 2020, όπως λέει η ανάλυση της ΕΤΕ.

- Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που σημείωσαν επιταχυνόμενη άνοδο (12,9% ετησίως και 4,3% σε τριμηνιαία βάση) και υπερέβησαν κατά 0,8 δισ. ευρώ την αξία των επενδύσεων του β΄ τριμήνου του 2019, μειώνοντας την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,

- η κερδοφορία των επιχειρήσεων που, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 υπερέβη αυτή των αντίστοιχων τριμήνων του 2019 κατά 0,7 δισ. (3,4%) και 1,8 δισ. ευρώ (8,4%), αντίστοιχα, εν μέσω ταχείας ανόδου του κύκλου εργασιών και αύξησης εξαγωγών,

- η περαιτέρω επιτάχυνση των εξαγωγών αγαθών, στο 17% ετησίως το β΄ τρίμηνο,

δίνουν το στίγμα βελτιωμένων προοπτικών για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορεί να αποτυπωθεί και στην καλύτερη εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων και στις μεγαλύτερες νέες χορηγήσεις. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η ΕΤΕ αναθεωρεί την εκτίμησή της για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 7,5%, από προηγούμενη εκτίμηση 5,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider