Στο θετικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία και στη δυνατότητα πλήρους μετασχηματισμού της με «όπλο» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Παράλληλα, επισημαίνει τη δυνατότητα των τραπεζών, ύστερα από τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά την τελευταία διετία, να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0.
«Όλες οι εγχώριες τράπεζες επιτάχυναν τη μείωση του χρέους τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά νομίζω ότι η Eurobank αναγνωρίζεται ευρύτερα ότι πρωτοστάτησε στην εξέλιξη αυτή. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στον ετήσιο απολογισμό για το 2020, η Eurobank επιβεβαίωσε ότι μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 8,7 δις. ευρώ.
Πλέον εστιάζουμε στη βελτίωση της κερδοφορίας μας, στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους μας και στην υλοποίηση των αναπτυξιακών μας σχεδίων», αναφέρει ο κ. Καραβίας.
Ο ίδιος τονίζει ότι η Eurobank έχει αποδείξει τη συμβολή της στη χρηματοδότηση και τη διευκόλυνση έργων στους τομείς των υποδομών, του περιβάλλοντος και της ψηφιοποίησης, καθώς και έργων που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Αναφέρει ενδεικτικά τον καταλυτικό ρόλο της Eurobank στη διοργάνωση και χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού – του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στην Ευρώπη -.
Ο κ. Καραβίας επισημαίνει επίσης ότι το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μπορεί να αξιοποιηθεί για τον μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Συγκεντρώνουμε λίστα επιχειρηματικών σχεδίων τα οποία θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση και θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τον σχηματισμό μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεων, ικανών να ανταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή αγορά», αναφέρει. Μέσω επιτυχημένων ψηφιακών πρωτοβουλιών όπως η διαδικτυακή πύλη Exportgate, η Eurobank βοηθά επίσης ελληνικής και κυπριακές επιχειρήσεις να διασυνδεθούν με τη διεθνή αγορά.
Ο CEO της Eurobank αναφέρει ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι πολύ θετικό εξαιτίας κάποιων ενθαρρυντικών δεικτών ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία και της συνολικής ανταπόκρισης στην πανδημική κρίση. Τα τουριστικά έσοδα φτάνουν στο 40% του αντίστοιχου υψηλού του 2019 σε σύγκριση με το 20% της προηγούμενης χρονιάς. «Και τώρα που το 40% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί με τη μία δόση, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% σε επίπεδο έτους. Αναμένουμε ότι και το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης», αναφέρει.
Απαντώντας στο για ποιο λόγο οργανισμοί, εταιρείες και ιδιώτες θα επεδίωκαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο κ. Καραβίας αναφέρει ότι:
Πρώτον, έχουμε το πιο φιλικό σε επιχειρήσεις περιβάλλον από την δεκαετία του ‘80, η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των φόρων και υιοθέτησε μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεύτερον, οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα. Η Microsoft για παράδειγμα, δημιουργεί ένα κόμβο κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου της Ευρώπης, στην βόρεια Ελλάδα.
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματισμό, πολλοί από τους οποίους έχουν εμπειρία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ίσως εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι εδώ η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετικά υψηλή», επισημαίνει ο κ. Καραβίας, απαντώντας στο τι κάνει την Ελλάδα τόσο ελκυστική επιχειρηματικά.
Ερωτώμενος για ποιο λόγο οι δυνητικοί επενδυτές θα πρέπει να έχουν την Eurobank ως πρώτη επιλογή, ο κ. Καραβίας λέει ότι η Eurobank έχει ήδη διεθνή προοπτική και έχει ήδη αναπτύξει εξαρχής διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες. «Είμαστε πρωτοπόροι στην προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και είμαστε η μοναδική ελληνική τράπεζα που είμαστε μέλος του Santander΄s Trade Club», αναφέρει.
Ο CEO της Eurobank αναφέρεται και στον ενθουσιασμό και την αποτελεσματικότητα με τα οποία οι εργαζόμενοι της Τράπεζας υιοθέτησαν τις ψηφιακές πρωτοβουλίες της, προσαρμοζόμενοι στα σύγχρονα δεδομένα της τεχνολογίας.
“Αυτή η προβλεπτικότητα και η αφοσίωση διασφαλίζει τον ρόλο της Eurobank στην επιτυχία του Ελλάδα 2.0», καταλήγει ο κ. Καραβίας.