Από τα καινούρια έργα ΑΠΕ που δρομολογεί ο Όμιλος ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 4,8 GW, το 85% αφορούν μονάδες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη χώρα μας, με το υπόλοιπο 15% να αφορά «πράσινους» σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο εξωτερικό.
Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, πριν από λίγο στο 6ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), προσθέτοντας ότι η τρέχουσα συγκυρία με τις αυξημένες τιμές ενέργειας καθιστά αναγκαιότητα την σημαντική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.
Προς την ίδια κατεύθυνση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατατείνει τόσο το πακέτο «Fit for 55» της Ε.Ε., όσο και οι νέοι στόχοι ΑΠΕ για την προσθήκη έργων συνολικής ισχύος 600 GW.
Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα του Ομίλου ΔΕΗ, για την ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου του, ο κ. Μαύρος σημείωσε ότι εντός των επόμενων 12 μηνών θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος, για την αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα 500 MW.
Τα μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης στις ΑΠΕ θα προέλθουν από μία «δεξαμενή» υποψήφιων έργων συνολικής ισχύος 10 GW. Μάλιστα, από τις μονάδες 4,8 GW που προβλέπεται να έχουν υλοποιηθεί έως το 2026, τα 3 GW προορίζονται για εγκατάσταση σε εκτάσεις πρώην λιγνιτωρυχείων.
Σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η επόμενη ημέρα εμπορικής εκμετάλλευσης των μονάδων ΑΠΕ είναι τα διμερή συμβόλαια. Σκοπός της ΔΕΗ είναι να πρωτοπορήσει στα «πράσινα» PPAs, κατασκευάζοντας ήδη το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη (μέρος της συστοιχίας των φωτοβολταϊκών 50 MW) που η ηλεκτροπαραγωγή του θα προμηθεύει τη μητρική εταιρεία.
«Η φιλοδοξία μας είναι να οδηγήσουμε την ενεργειακή μετάβαση. Αυξάνουμε την εξωστρέφεια ώστε να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική επιχείρηση», συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.