Η Ρωσία δεν πρόκειται να «προβληματιστεί» για να προσφέρει επιπλέον φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές, ώστε να μετριάσει την ενεργειακή κρίση που επικρατεί, εκτός και αν λάβει κάτι σε αντάλλαγμα.
Και το αντάλλαγμα που ζητάει είναι την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για την έναρξη των αποστολών μέσα από τον αγωγό Nord Stream 2.
Συγκεκριμένα, σε αντάλλαγμα για την αύξηση των προμηθειών, η Ρωσία θέλει να λάβει το «πράσινο φως» από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τον αγωγό στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στο Κεμλίνο και την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.
«Δεν μπορούμε να τρέξουμε να τη διάσωση, μόνο και μόνο για να επανορθώσουμε για λάθη που δεν διαπράξαμε» δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη του, ο βουλευτής Konstantin Kosachyov, χωρίς να αποσαφηνίζει τι ζητά η Ρωσία και πρόσθεσε «Εκπληρώνουμε όλα τα συμβόλαια μας και τις υποχρεώσεις μας. Ότιδήποτε επιπλέον θα έπρεπε να είναι αντικείμενο επιπρόσθετης εθελοντικής και αμοιγώς απωφελούς συμφωνίας».
Σύμφωνα την διαχειρήστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, Nord Stream 2 AG, η πρώτη γραμμή του αγωγού έχει γεμίσει με φυσικό αέριο για την δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού, αν και δεν μπορεί να ξεκινήσει τις αποστολές μέχρι να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά το άλμα των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με φόντο τα νέα πως η Gazprom διατίθεται να προχωρήσει σε μεταφορές φυσικού αερίου για την Ευρώπη μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, μέσω άλλων οδών.
Αξίζει να αναφερθεί πως σε ένα ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο φυσικό αέριο. Όμως επισήμανε επίσης την αργή πρόοδο για την έγκριση του Nord Stream 2, μία διαδικασία που θα μπορούσε να κρατήσει και σημαντικό μέρος του 2022.
Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές προς το παρόν εξετάζουν την αίτηση της Ρωσίας όμως έχουν «δηλώσει» πως η προκαταρκτική τους απόφαση δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2022, μετά την οποία η Κομισιόν θα πρέπει επίσης να δώσει το «πράσινο φως».
Μετά από χρόνια «κόντρας» με την Ευρώπη, οι ρωσικές αρχές δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουν να αυξήσουν την προμήθεια φυσικού αερίου, χωρίς να λάβουν διαβεβαιώσεις πως θα επιτραπεί να λειτουργήσει ο νέος αγωγός.