Στα επίπεδα των 2,4-2,6 δισ. ευρώ θα κινηθούν τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει τελικά η ΔΕΗ για το πρώτο βήμα της «πράσινης στροφής» της, καθώς στα 1,312 δισ. που μπήκαν στα ταμεία της επιχείρησης από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie, η εταιρεία φιλοδοξεί να προσθέσει από 1,1 έως 1,35 δισ. ευρώ μέσω της ΑΜΚ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Δ.Σ. για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για την ΑΜΚ ήταν η άντληση 750 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, αυτή η ενισχυμένη δυνατότητα επενδύσεων δίνει τη δυνατότητα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το έτσι κι αλλιώς φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί για την επόμενη 5ετία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την απόφαση της Παρασκευής, το Δ.Σ. παρέχει την εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Στάσση, να προσαρμόσει και επικαιροποιήσει περαιτέρω το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψιν το ποσό των κεφαλαίων που θα αντληθούν, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των επενδυτικών έργων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην Κυκλική Οικονομία.
Όπως είναι γνωστό, το business plan προβλέπει ήδη επενδύσεις 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Βασικός «πυλώνας» είναι η κατακόρυφη ενίσχυση του μεριδίου της εταιρείας στις ΑΠΕ, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να ανέρχεται το 2026 σε 8,2 GW, από 3,4 GW το 2021 (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών μονάδων).
Αυτό σημαίνει πως, σε ορίζοντα 5ετίας, το portfolio στις ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από 140%. Μέρος των «πράσινων» επενδύσεων (πάνω από 1,3 δισ. ευρώ) προορίζεται επίσης για την επέκταση στα Βαλκάνια, με την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου 700 MW.
Στο Δημόσιο 4,48 έως 11,28 εκατ. νέες μετοχές
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ., θα εκδοθούν από 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης από 8,50 έως 9 ευρώ. Ο όγκος των νέων μετοχών σημαίνει πως το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ για να διατηρήσει καταστατική μειοψηφία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση με το dilution το ποσοστό που κατέχουν από κοινού Υπερταμείο και το ΤΑΪΠΕΔ θα αναπροσαρμοζόταν από το 51% στα επίπεδα του 31% έως 32,8%.
Αυτό σημαίνει πως το Υπερταμείο (το οποίο θα λάβει μέρος στην ΑΜΚ), θα πρέπει να αποκτήσει από 4,48 έως 11,28 εκατ. νέες μετοχές. Επομένως, με βάση το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών, θα πρέπει να καταβάλει από 38 έως 101,5 εκατ. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, το ακριβές ποσό θα καθορισθεί από την οριστικοποίηση του όγκου των καινούριων μετοχών και της τιμής διάθεσής τους, που με τη σειρά τους θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση.
Την ίδια στιγμή, ο καταρχήν επιμερισμός των νέων μετοχών προβλέπει τη διάθεση του 15% μέσω της Δημόσιας Προσφοράς και του 85% στην Ιδιωτική Τοποθέτηση. Όσον αφορά τη Δημόσια Προσφορά, όπως είναι γνωστό, θα εφαρμοσθεί μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής μετά την ΑΜΚ.
Κριτήρια στην Ιδιωτική Τοποθέτηση
Από την άλλη πλευρά, η καταρχήν πρόθεση για διάθεση του 85% μέσω της Ιδιωτικής Τοποθέτησης καταδεικνύει την πρόθεση να πλαισιωθεί η μετοχική σύνθεση της επιχείρησης με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων – στο ίδιο μήκος κύματος με τη συμφωνία με τη CVC Capital Partners, για την «είσοδο» του private equity fund με 10% στη ΔΕΗ.
Μάλιστα, για να διασφαλισθεί αυτό το προφίλ, μεταξύ των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, προβλέπεται και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση ένας παρόμοιος μηχανισμός προνομιακής κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η επενδυτική συμπεριφορά και η δραστηριότητα συναλλαγών.
Όπως έχουν δείξει πάντως οι προκαταρκτικές επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ, φαίνεται πως η ΑΜΚ προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων θεσμικών χαρτοφυλάκιων μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, αρκετά fund έχει δηλώσει την πρόθεση για «είσοδο» στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό γύρω στο 5%, αγοράζοντας μεγάλα μπλοκ μετοχών μέσω της Ιδιωτικής Τοποθέτησης.
Επίσης, «σήμα» για συμμετοχή στην ΑΜΚ έχει εκπέμψει και η EBRD, η οποία πέρα από τη συμμετοχή στα δύο «πράσινα» ομόλογα της επιχείρησης, διατηρεί πολυετή χρηματοδοτική συνεργασία με την επιχείρηση, για τη στήριξη υλοποίησης του business plan της.
Υπενθυμίζεται ότι το Ενημερωτικό Δελτίο απεστάλη την Παρασκευή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από την οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Δευτέρα. Σε αυτή την περίπτωση, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου και θα κλείσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.