ΔΕΗ: Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών – Η μετοχική σύνθεση μετά την ΑΜΚ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών – Η μετοχική σύνθεση μετά την ΑΜΚ
ΔΕΗ
Από 33,5% έως 34,7% το ποσοστό του Δημοσίου – Οι ΑΠΕ βασικός πυλώνας για τον διπλασιασμό της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας έως το 2026, στα 1,675 δισ. ευρώ από 885,8 εκατ. το 2020.

Με τη δεδομένη πρόθεση για συμμετοχή πάνω από 10 ξένων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων, ξεκινά σήμερα η Συνδυασμένη Προσφορά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με την οποία η εταιρεία στοχεύει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 1,105 έως 1,35 δισ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό, θα διατεθούν 130-150 εκατ. νέες μετοχές, με το εύρος της τιμής διάθεσης να έχει καθορισθεί μεταξύ 8,5–9 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα και αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της εταιρείας για να προσδιορίσει, βάσει της ζήτησης, την τιμή διάθεσης, τον ακριβή αριθμό νέων μετοχών που θα εκδοθούν, καθώς και την κατανομή τους στους συμμετέχοντες στην ΑΜΚ.

Όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο, την επόμενη ημέρα θα δημοσιευθεί η ανακοίνωση σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, με τις έναρξη της διαπραγμάτευσής τους να πραγματοποιείται στις 16 Νοεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό, ο καταρχήν επιμερισμός της ΑΜΚ προβλέπει ότι το 15% των νέων μετοχών θα διατεθεί μέσω της Δημόσιας Προσφοράς και το υπόλοιπο 85% μέσω της Ιδιωτικής Τοποθέτησης. Στο book building της δεύτερης διαδικασίας και από τα πάνω από 10 ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που πρόκειται να δώσουν το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά σχεδιάζουν να υποβάλουν προσφορές αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων, για να αποκτήσουν ένα σημαντικό μπλοκ νέων μετοχών.

Το μερίδιο του Δημοσίου στο 33,5-34,7%

Έτσι, είναι πολύ πιθανό κατά την επίσημη κατανομή, το Δ.Σ. της ΔΕΗ να μην μπορέσει να καλύψει τα μερίδια που προσδοκά να αποκτήσει κάθε θεσμικός επενδυτής. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η συμμετοχή της EBRD, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σκοπεύει να λάβει μέρος με ένα ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ενημερωτικό Δελτίο δίνει μία εικόνα της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, «φωτογραφίζοντας» το ύψος της συμμετοχής του Υπερταμείου. Έτσι, με την παραδοχή ότι «οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση και ότι το Δημόσιο και ο cornerstone επενδυτής συμμετέχουν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο, το ποσοστό της ΕΕΣΥΠ θα διαμορφωθεί μεταξύ 23,2-23,8% (ανάλογα με το ύψος της ΑΜΚ) από 34,12% σήμερα.

Επίσης, η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ θα αναπροσαρμοσθεί μεταξύ 10,3-10,9% (από 17%). Επομένως, το ποσοστό του Δημοσίου θα κυμαίνεται πλέον από 33,5-34,7%.

Καθαρά κέρδη 661,2 εκατ. το 2026

Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των υφιστάμενων μετόχων θα διαμορφωθεί από 29,7% έως 31,3%, ενώ η CVC Capital θα αποκτήσει το 10%, σύμφωνα με τη συμφωνία για τη συμμετοχή του fund ως cornerstone investor στη διαδικασία. Έτσι, οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν συνολικό μερίδιο από 24,6% έως 26,2%.

Στο Ενημερωτικό Δελτίο περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις για τη μεγέθυνση της ΔΕΗ την επόμενη 5ετία, σύμφωνα με τις οποίες το 2026 η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της θα ανέρχεται στα 1,675 δισ. ευρώ από 885,8 εκατ. το 2020. Επίσης, σε ορίζοντα 5ετίας, τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν σε 661,2 εκατ., από 35,2 εκατ. το 2020.

Βασικό «όχημα» για την επίτευξη των παραπάνω επιδόσεων θα αποτελέσει η «επιθετική» επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, ώστε έως το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να αγγίζει τα 7,2 GW. Έτσι, τότε η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή θα συμβάλει κατά 39% στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, καθώς ήδη από το 2024 θα «συμμετέχει» στα EBITDA κατά 36%.

Στις ΑΠΕ το 55% των επενδύσεων

Για την «πράσινη στροφή» της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο, από το 2022 έως το 2026 το 55% των επενδύσεων της εταιρείας θα οδεύει στην ανάπτυξη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – κατά κύριο λόγο εντός Ελλάδας, με την προοπτική απόκτησης και ενός χαρτοφυλακίου 700 MW σε Βουλγαρία, Ρουμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του business Plan (2022-2024), από τα 5 δισ. επενδύσεων που προγραμματίζονται να δαπανηθούν (μέρος των οποίων θα προέλθουν από την ΑΜΚ), τα 3,2 δισ. αφορούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως τότε.

Ένα ποσό 1,7 δισ. θα «οδεύσει» στη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα της εταιρείας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Παράλληλα, εκτός από τις επενδύσεις ύψους 5 δισ., προβλέπεται η δαπάνη 1 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, με τα κεφάλαια αυτά να μην «αγγίζουν» ωστόσο την ΑΜΚ, καθώς θα προέλθουν απευθείας από ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΔΔΗΕ ή χρηματοδότηση που θα λάβει ο Διαχειριστής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ – Πού θα διατεθούν τα κεφάλαια

ΔΕΗ: Οπτικές ίνες με στόχο 1 εκατ. πελάτες - Εθνική: Γραφειοκρατία και στο e banking

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider