Στην προώθηση επιπλέον επενδύσεων στην κατοικία, μία κατηγορία του real estate που προσελκύει ολοένα και περισσότερα ξένα κεφάλαια, ή και σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού τους για τις χρήσεις που θα αναπτυχθούν σε διάφορα επί μέρους projects προχωρούν ολοένα και περισσότερο οι εγχώριοι developers, ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές ή εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Με την Αθήνα, και ευρύτερα την Αττική, να αποτελεί πεδίο μεγάλων επενδύσεων στον τομέα αυτόν, πάνω από 1 δισ. ευρώ, με εμβληματικότερα όλων τα οικιστικά projects της Lamda Development στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου.
Ο επενδυτικός «άνεμος» που έχει αρχίσει να πνέει και πάλι δυνατότερα στο real estate, πλέον και στο κομμάτι της κατοικίας, σε συνδυασμό με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κυβερνητικές δράσεις, όπως και την ύπαρξη σειράς κινήτρων, όπως η Χρυσή Βίζα ή η μεταφορά φορολογικής έδρας για εύπορους κατοίκους από το εξωτερικό, έχουν «βάλει πάνω στο τραπέζι των αναπτύξεων» σημαντικά οικιστικά projects και αναπροσαρμογές πλάνων.
Προφανώς η μεγαλύτερη ανάπτυξη σχετίζεται με τις επενδύσεις της Lamda Development στο Ελληνικό και συγκεκριμένα των υπερπολυτελών κατοικιών του Marina Tower, οι οποίες έχουν, ήδη, πωληθεί από τα σχέδια. Το μεγάλο ενδιαφέρον των αγοραστών για τις κατοικίες που μέχρι στιγμής έχει βγάλει προς πώληση η Lamda οδηγούν και σε νέα σχέδια, δηλαδή, σε νέες κατοικίες που θα απευθύνονται σε διάφορα οικονομικά βαλάντια. Πληροφορίες που έχει αναδείξει το insider κάνουν λόγο για κατοικίες π.χ. τύπου μονοκατοικίας, ενδεχομένως και διώροφης (ή διαμερίσματος) που εμπεριέχει εσωτερική σκάλα, αλλά και για πολυώροφα κτίρια, μοναδικής αισθητικής, με θέα στο πάρκο ή στο παραλιακό μέτωπο, σαν «μικρούς πύργους». Εξάλλου, οι κατοικίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάπτυξης του Ελληνικού. Όπως είχε αναφέρει και ο CEO της Lamda, ο κ. Αθανασίου, η εταιρεία έχει αποφασίσει να αναπτύξει επιπλέον 1.000 κατοικίες από εκείνες που προγραμματίζονταν κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της επένδυσης. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την ανάπτυξη μόλις 400 κατοικιών κατά την πρώτη πενταετία του έργου, εκ των οποίων οι 200 θα βρίσκονταν στον πύργο κατοικιών και οι υπόλοιπες στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συντριπτική πλειονότητα των διαμερισμάτων του «Marina Tower» έχουν ήδη γίνει ανάρπαστα.
Υπενθυμίζεται ότι υψηλού προϋπολογισμού και επιπέδου ήταν η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου οι 13 κατοικίες συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή με εφοπλιστικά κεφάλαια να «σαρώνουν» τις βίλες με την προνομιακή θέα στο «φιλέτο» της Βουλιαγμένης.
Επιπρόσθετα, όπως ειπώθηκε σε πρόσφατο συνέδριο για τα ακίνητα (Prodexpo) αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να επιστρέψει η «κοινωνική κατοικία» στο κέντρο της Αθήνας. «Τα επόμενα 7 χρόνια περίπου 200 κτίρια στο αθηναϊκό κέντρο θα αλλάξουν χρήση, χρήστες και πιθανώς ιδιοκτήτες» υποστήριξε ο επικεφαλής της Dimand, Δ. Ανδριόπουλος από το βήμα της 22ης Prodexpo, δείχνοντας την τάση που αναμένεται στην αγορά ακινήτων, αναφερόμενος προφανώς στην μετεγκατάσταση υπουργείων στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ αλλά και των κεντρικών γραφείων των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank στο Ελληνικό ή και στην αξιοποίηση των εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων. Δεν γίνεται λόγος απλά για 200 ακίνητα, αλλά για ολόκληρα πολυώροφα κτίρια που θα αλλάξουν χρήστες και χρήσεις (ενδεχομένως και τουριστική, εμπορική, ξενοδοχειακή), με τα επενδυτικά κεφάλαια να αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Ακόμα και για το Μινιόν, που βγαίνει προς πώληση-πλειστηριασμό προσεχώς (διαδικασία που «τρέχει» η Danos) στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης της ιδιοκτήτριας του μεγαλύτερου τμήματος του ακινήτου, Folli Follie, έχουν ήδη κυκλοφορήσει σενάρια για χρήσεις που περιλαμβάνουν, πέρα από ξενοδοχείο, καταστήματα ή γραφεία, μέχρι και τη δημιουργία κατοικιών. Επιπρόσθετα, ακούγεται ότι και στον Πύργο Πειραιά η κοινοπραξία Dimand-EBRD-Prodea Investments φέρεται να σκέφτεται το ενδεχόμενο δημιουργίας πολυτελών διαμερισμάτων (στους τελευταίους ορόφους).
Σε διαδικασία ανασχεδιασμού βρίσκεται και η Reds που ως γνωστόν προωθεί το Cambas project. Όπως πρόσφατα ανέφεραν στελέχη της μητρικής Ελλάκτωρ, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο Master Plan του Cambas Park, στο γνωστό ακίνητο των 315 στρεμμάτων του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα - Παλλήνη Αττικής αλλά και στα σχέδια για την συγκεκριμένη επένδυση. Θεωρείται πιθανή η προσθήκη και κατοικιών εντός της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με διάφορες υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή τους (π.χ. σχολεία, καταστήματα, σούπερ μάρκετ) καθώς ένα Master Plan με 70% γραφειακούς χώρους (αυτό που είναι γνωστό έως σήμερα) και ξενοδοχείο είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι κεφάλαια από την «άλλη όχθη του Ατλαντικού», τις ΗΠΑ, δηλαδή οι Hines και Henderson, προσπαθούν να προχωρήσουν επενδυτικό πλάνο «Voula Project» στην περιοχή της Βούλας (ύψους σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, με 250-300 κατοικίες) το οποίο όμως έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι η γνωστή μεσιτική εταιρεία Engel & Völkers (Ελλάδας) έχει βγάλει στην αγορά τις 16, από τις 26 συνολικά εναπομείνασες ιδιοκτησίες του συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων, One Athens, στο Λόφο του Λυκαβηττού, με τιμές από 600 χιλ. έως 1,8 εκατ. ευρώ για τα διαμερίσματα (στα 6,6 εκατ. ευρώ το ρετιρέ), με τις 4 μεζονέτες να πωλούνται από 1,6 εκατ. ευρώ μέχρι 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ το διαμέρισμα loft πωλείται προς 2,4 εκατ. ευρώ. Η Engel & Völkers έχει ποντάρει στην αναστροφή του κλίματος στην αγορά κατοικιών και σε αγοραστές/επενδυτές που αναζητούν ανέσεις. Το ακίνητο που αποτελείται από τέσσερα κτίρια 8 ορόφων αποτελεί μετεξέλιξη του κτηρίου που κατασκευάστηκε τις χρονιές 1957-1958 για να στεγάσει τα γραφεία του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Η τοποθεσία επιλέχθηκε για την πανοραμική θέα της πρωτεύουσας. Μάλιστα, λέγεται ότι ήδη έχουν πουληθεί τα πρώτα διαμερίσματα.
Μαζί με άλλες αναπτύξεις κατοικιών που είναι σε διαδικασία επεξεργασίας στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της Αττικής (από Prodea, Dimand-Premia, ΑΒΑΞ κ.α.), σε συνδυασμό με μεγάλες αναπλάσεις που ενδεχομένως δώσουν «χώρο» για πρόσθετες επενδύσεις σε κοντινές περιοχές, γίνεται σαφές ότι ευρύτερα ο προσανατολισμός των επενδυτών έχει στραφεί στην ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών.