Γιατί η ΔΕΗ έγινε πόλος έλξης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η ΔΕΗ έγινε πόλος έλξης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας
Οι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί στόχοι για «πράσινη στροφή», καθώς και η επέκταση σε νέες δραστηριότητες (όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροκίνηση) πιστώνονται την εκτός συνόρων προέλευση του 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ, με προσφορές άνω των 4 δισ.

Τις εκτιμήσεις για «τσουνάμι» προσφορών από ξένους επενδυτές μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων επαληθεύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ο απολογισμός της Συνδυασμένης Προσφοράς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Έτσι, τη στιγμή που οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήδη από την πρώτη ημέρα είχαν κάνει περίπου διαδικαστικό θέμα το «κλείδωμα» στο άνω όριο τόσο για τον όγκο των νέων μετοχών και για την τιμή διάθεσης, προεξοφλώντας την άντληση 1,350 δισ. ευρώ, η ολοκλήρωση του book building δείχνει πως η «επόμενη ημέρα» βρίσκει τη ΔΕΗ μία διεθνοποιημένη πλέον εταιρεία.

Είναι ενδεικτικό πως το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προήλθαν από το εξωτερικό, με το υπόλοιπο 13% από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, όπως είναι φυσικό, η συντριπτική των προσφορών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, προέκυψαν από την Ιδιωτική Τοποθέτηση, από την οποία προέκυψε επίσης και η πλειονότητα των «μνηστήρων» για νέες μετοχές της εταιρείας – αφού στην ΑΜΚ το 80% είναι νέοι επενδυτές, με μόλις το 20% υφιστάμενους μετόχους.

Fund διεθνούς βεληνεκούς

Αν μάλιστα στα παραπάνω στοιχεία συνυπολογίσει κανείς ότι στην ΑΜΚ έλαβαν μέρος κατά 90% long investors επενδυτές, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, εύκολα συναγάγει το συμπέρασμα πως η Ιδιωτική Τοποθέτηση αποτέλεσε κατά κύριο λόγο υπόθεση μερικών από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund στον κόσμο.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει εξάλλου και η ενδεικτική λίστα με 18 επενδυτικά χαρτοφυλάκια διεθνούς βεληνεκούς που θέλησαν να «χτίσουν θέση» στην επιχείρηση, πέρα από τη CVC Capital (που συμμετείχε ως cornerstone investor), την EBRD και την Helicon Investment που κατέχει ήδη ποσοστό 6,5% στην επιχείρηση. Ένας κατάλογος που περιλαμβάνει fund όπως τα Oak Hill, BlackRock, Fidelity, Wellington, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.

Κατά συνέπεια, η «επόμενη ημέρα» βρίσκει επίσης τη ΔΕΗ πολυμετοχική, πέρα από διεθνοποιημένη, με το Δημόσιο σε ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας και με μία ευρεία διασπορά των νέων μετοχών της, σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια με παγκοσμίως μεγάλο «ειδικό βάρος».

«Διαβατήριο» τα ομόλογα με ρήτρα «αειφορίας»

Πριν από την ΑΜΚ, η ΔΕΗ είχε καταφέρει να επικοινωνήσει το νέο «στίγμα» της με τα ομόλογα με ρήτρα «αειφορίας», ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο διαύλους επικοινωνίας με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Μάλιστα, η συνάρτηση των ομολογιακών εκδόσεων με δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος κατέδειξε τον στόχο της επιχείρησης για άμεση «στροφή» στις δραστηριότητες χαμηλού ή και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, συμπλέοντας με τις μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους της Ευρώπης.

Ο στόχος αυτός μεταστοιχειώθηκε σε ένα «επιθετικό» σχέδιο για την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ενεργειακή μετάβαση, με το αναθεωρημένο business plan που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και το οποίο προέβλεπε την αύξηση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ στα 9,1 GW έως το 2026.

Αν και φιλόδοξο, το νούμερο αυτό (το οποίο μάλιστα έχει αυξηθεί πλέον στα 9,5 GW) είναι απόλυτα ρεαλιστικό, με δεδομένη την παρουσία της εταιρείας σε όλες τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις μεγάλες εκτάσεις γης που διαθέτει στα λιγνιτωρυχεία, αλλά και τις δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης όλου αυτού του χαρτοφυλακίου χωρίς την ανάγκη λειτουργικής ενίσχυσης.

Αυτό το αναπτυξιακό story, με θεμέλιο λίθο τις ΑΠΕ, αποτελεί αναμφισβήτητα «κλειδί» για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών fund στην ΑΜΚ, καθώς οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει η χώρα μας, αλλά και οι περιβαλλοντικές πολιτικές των όμορων κρατών, δημιουργούν τον «χώρο» για την ευόδωση μίας τόσο επιθετικής «πράσινης» αναπτυξιακής στρατηγικής.

Έτσι, η «βροχή» προσφορών στην ΑΜΚ αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στον στόχο για αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 1,7 δισ. ευρώ το 2026 (από 885,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020), με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στα EBITDA να ανέρχεται τότε στα 39%, από 17% σήμερα.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες

Την αναπτυξιακή ώθηση από την «πράσινη στροφή» εγγυάται η υψηλή απόδοση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, με το IRR (εσωτερικό βαθμό απόδοσης) να κινείται στα επίπεδα του 10-13%, λόγω και της καθετοποιημένης δομής της εταιρείας. Στον αντίποδα, το ΙRR κινείται στο 6% για τις συμβατικές δραστηριότητες (π.χ. προμήθεια ενέργειας).

Παράλληλα, η στρατηγική της ΔΕΗ «παντρεύει» τις ΑΠΕ με τις επενδύσεις σε άλλες δραστηριότητας αιχμής, όπως οι τηλεπικοινωνίες, όπου στοχεύει να πρωταγωνιστήσει στις υπηρεσίες χονδρικής, με τις δυνατότητες που της δίνει η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, με ορίζοντα το 2030, ο τομέας αυτός αναμένεται να συνεισφέρει κατά 120 εκατομμύρια ευρώ στα έσοδα της επιχείρησης.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες «βλέπει» η ΔΕΗ και στην ηλεκτροκίνηση, αντιμετωπίζοντας τον συγκεκριμένο κλάδο ως σημαντικό «πυλώνα» στον εξηλεκτρισμό νέων τομέων της οικονομίας, στο πλαίσιο της μείωσης των εθνικών εκπομπών.

Όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, στόχος είναι η επιχείρηση να γίνει ο Νο1 πάροχος υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, αναπτύσσοντας το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα. Έτσι, εκτιμά ότι η υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων από το 2030 θα συνεισφέρει στα EBITDA της κατά 50 εκατ.

Επίσης, στο επικαιροποιημένο business plan του Νοεμβρίου έχει προστεθεί και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, με τη ΔΕΗ να σχεδιάζει την έναρξη κατασκευής μίας τέτοιας μονάδας (συνολικής ισχύος 56 ΜW) το 2023, ώστε να ολοκληρωθεί το μεθεπόμενο έτος. Η εταιρεία εκτιμά την επένδυση στα 340 εκατ. ευρώ, με την εισφορά της στα ετήσια EBITDA κατά 30 εκατ. ευρώ από το 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ για ΔΕΗ: Η μεγαλύτερη μετοχική έκδοση στο Χρηματιστήριο των τελευταίων ετών

Σκρέκας: Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη ΔΕΗ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider