Την ώρα που πυκνώνουν οι «φωνές» για καθυστερήσεις σε μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα (π.χ. στην Αττική, στις οδικές παραχωρήσεις και αλλού ανά την Ελλάδα) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιχειρεί από την πλευρά του να προωθήσει σημαντικά περιβαλλοντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε διάφορες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση, ενώ από το σύνολο των έργων, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προταθεί projects ύψους 233 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και φράγματα.
Προ ημερών, το υπουργείο προώθησε διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη σύναψη σύμβασης τεχνικού συμβούλου για δύο έργα συνολικού ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, ειδικότερα το «ΕΡΓΟ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ - ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ» (περίπου 105 εκατ. ευρώ) και τα «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» (σχεδόν 48 εκατ. ευρώ). Αντικείμενο του πρώτου έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 15 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής. Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης των παρακάτω 6 ρεμάτων – συλλεκτήρων στη Νέα Μάκρη, συνολικού μήκους περίπου 17,5 χλμ.
Αυτές οι ενέργειες έρχονται να προστεθούν σε ένα άλλο «πακέτο» διεργασιών, όπως αυτές που προώθησε το υπουργείο στις αρχές Σεπτεμβρίου για την κατασκευή 3 σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Βόρεια Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν «κομμάτι» των σχετικών projects που είχε προαναγγείλει το υπουργείο στις αρχές Αυγούστου (συνολικό κονδύλι ύψους 193 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» (31 εκατ. ευρώ), το αντιπλημμυρικό έργο «Έργα Ομβρίων Καλαμαριάς – Β’ Φάση» στην Καλαμαριά, μεπροϋπολογισμό 10,5 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Τριανταφυλλιάς» (στην Φλώρινα) με προϋπολογισμό περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ΕΣΠΑ (Ε.Π./ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο από το υπουργείο είχε γίνει αναφορά και σε άλλα έργα, όπως για παράδειγμα τα «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ευρύτερης Περιοχής Λουτρακίου» με προϋπολογισμό 20,7 εκατ. ευρώ. Η ευρύτερη λίστα περιλαμβάνει και projects όπως η Διευθέτηση Ρέματος Ερασίνου (Μαρκόπουλο) ύψους 49,99 εκατ. ευρώ, η Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας (Ασπρόπυργος) με 14,12 εκατ. ευρώ, η Διευθέτηση Ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα-περιοχή Δήμου Αχαρνών) με 26,10 εκατ. ευρώ, η Διευθέτηση Ρέματος Εσχατιάς (Δήμοι Αχαρνών-Φυλής) με 92,67 εκατ. ευρώ κ.α.
Πρόσφατα δε, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, είχε τονίσει ότι «έχει ήδη ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα ύψους 430 εκ ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την CEB (Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης), και το ΕΣΠΑ, και αφορά δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Κόρινθο, περιοχές με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για την επέκταση του προγράμματος των έργων που ωριμάζουν στο Υπουργείο, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής». Ένα πακέτο έργων που έχει «αντιπλημμυρική» διάσταση (προστασία οδικών αξόνων, οικισμών κ.α.) όσο και σχέση με το κομμάτι «άρδευση» (διαγωνισμοί για φράγματα Ενιπέα Φαρσάλων, Ταυρωνίτη Κρήτης κ.λπ.).
Οπως έχει αναδείξει το insider.gr, προχωρούν έργα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας με σκοπό τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θα αποτρέψουν την παράνομη και άναρχη άρδευση, προωθώντας την οργανωμένη, βιώσιμη και αποτελεσματική αγροτική παραγωγή. Όπως τέτοια είναι για παράδειγμα και τα έργα σε Ενιπέα (Φάρσαλα), Ταυρωνίτη ποταμό (Κρήτη), Χαλκιδική (φράγμα Χαβρία) κ.α.
Επιπρόσθετα, στο πακέτο με τα επιπλέον 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν και επισήμως προ ημερών στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, συμπεριλαμβάνονται και projects αντιπλημμυρικής προστασίας όπως:
· στην πόλη του Λουτρακίου, με παρεμβάσεις σε 8 χείμαρρους για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Προϋπολογισμός: 24 εκατ. ευρώ.
· στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με παρεμβάσεις στα ρέματα και τους χείμαρρους της περιοχής και κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων, που, πέραν του δήμου Ωραιοκάστρου, θωρακίζουν και περιοχές των δήμων Παύλου Μελά και Κορδελιού-Ευόσμου. Προϋπολογισμός: 15 εκατ. Ευρώ.
Επίσης, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με αξιοποίηση των υδάτων για αρδευτικούς σκοπούς:
· Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα υλοποιηθούν εγγειοβελτιωτικά έργα στις Παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας- – Αμφιλοχίας και Βάλτου. Πρόκειται για την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας. Προϋπολογισμός: 70 εκατ. ευρώ.
· Στην περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης για την ανακαίνιση υφιστάμενου φράγματος και ταμιευτήρων Μπραμιάνου, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Γρα Λιγιάς και νέου φράγματος Μύρτου. Προϋπολογισμός: 60 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, θεωρείται κρίσιμο να προχωρήσουν τα θέματα που σχετίζονται με μελέτες, απαλλοτριώσεις, ωρίμανση διαγωνισμών κ.α. γιατί έχει αποδειχτεί ότι οι καθυστερήσεις προκαλούν σημαντικά προβλήματα περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως έχουν δείξει και οι πρόσφατες πλημμύρες που προκαλούν ζημίες σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, οικολογικές συνέπειες ενώ παράλληλα κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.