Μισό δισ. κεφάλαια έχει κινητοποιήσει το Equifund προς τις ελληνικές startups

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μισό δισ. κεφάλαια έχει κινητοποιήσει το Equifund προς τις ελληνικές startups
Τα 200 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι επενδύσεις των funds σε startups στα περίπου πέντε χρόνια του προγράμματος.

Περί το μισό δισ. κεφάλαια κατάφερε να κινητοποιήσει το Equifund στα πέντε περίπου χρόνια ζωής του, μέσω επενδύσεων ύψους 211 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησαν οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds) που συμμετέχουν σε αυτό. Βαίνοντας μάλιστα προς το τέλος του, νέα επενδυτικά σχήματα βρίσκονται στα σκαριά, φιλοδοξώντας να συνεχιστεί η ώθηση που γνώρισε την τελευταία πενταετία το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Project Manager του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), κ. Γιώργος Γιακουμάκης, στο συνέδριο Hellenic Innovation Forum, μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους τα υπάρχοντα funds είχαν χρηματοδοτήσει με 211 εκατ. ευρώ, 119 νεοφυείς επιχειρήσεις. Εξ αυτών των επιχειρήσεων μάλιστα, οι οποίες απασχολούν στο σύνολό τους περί τους 3.700 εργαζόμενους, οι 6 κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο exit. Οι επενδύσεις αυτές κατάφεραν να μοχλεύσουν ακόμα 272 εκατ. από ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν στους χρηματοδοτικούς γύρους των startups, ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα 483 εκατ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Equifund, το οποίο χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund-EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι χρηματοδοτήσεις κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες ευρώ έως και εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης της κάθε επιχείρησης.

Για την ακρίβεια οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με μικρότερα ποσά - από 50 έως 500.000 ευρώ - από τέσσερα funds ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners που συμμετείχαν στο λεγόμενο «παράθυρο καινοτομίας»

Οι startups που είχαν ξεκινήσει την εμπορική τους λειτουργία συγκέντρωσαν χρηματοδοτήσεις από δύο funds Marathon και Venture Friends που λειτουργούν στο λεγόμενο «αρχικό στάδιο».

Τέλος, επενδύσεις που ανά περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 5 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε φάση ανάπτυξης, από τρία funds Elikonos 2, EOS και Synergia.

Νέα γενιά funds και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Για την συνέχεια και καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του Equifund έχει επενδυθεί, οι διαχειριστικές ομάδες που «τρέχουν» τα funds σχεδιάζουν τη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΙF) και ιδιώτες επενδυτές.

Την ίδια στιγμή μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προγραμματίζει να τροφοδοτήσει το νεοφυές οικοσύστημα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 200 εκατ. ευρώ και πλέον, αντλώντας και πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Να θυμίσουμε ότι ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Αccelerate TT», ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτεί funds που θα επενδύουν σε startups με κεφάλαιο σποράς. Για το εν λόγω πρόγραμμα έχουν καταθέσει ήδη αίτηση τέσσερις διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds), δύο εκ των οποίων έχουν εγκριθεί. Οι προσδοκίες ωστόσο είναι ακόμα υψηλότερες, προσβλέποντας στην δημιουργία 5 ή ακόμα και 6 funds γεγονός που προϋποθέτει την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ.

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται και το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels Co-investment Fund), το οποίο θα απευθύνεται σε startup που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια. Το Ταμείο Συνεπενδύσεων θα δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η διαχειριστική του ομάδα η οποία έχει ήδη βρεθεί, θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε εταιρείες αρχικού σταδίου ώστε να ωριμάσουν και να μπορέσουν να απευθυνθούν σε VC και θεσμικούς επενδυτές για πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τα σχέδια μάλιστα δεν σταματούν εκεί. Το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού, κ. Γιάννη Τσακίρη απεργάζεται και σχέδια που θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις δηλαδή που έχουν την ιδέα χωρίς να έχουν προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίησή της. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται ο σχεδιασμός ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου κατά τα πρότυπα του εξωτερικού, που θα αφορά και τις startup των υπαρχουσών θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EIT Digital Venture Program: 9 startups έλαβαν 115.000 ευρώ το 2021

Χρονιά νέων ρεκόρ για το startup οικοσύστημα το 2021

Όλο το σχέδιο για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα σε startups - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider