Ψηλά στη «λίστα» των προτεραιοτήτων του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) της οποία σκοπός είναι είναι η ωρίμανση Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» και η διενέργεια των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων που ανατίθενται στο πλαίσιο αυτών.
Χτες, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, ανέφερε ότι ήδη έχουν «περάσει» πολλά έργα στη μονάδα και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα, από διάφορους φορείς και διαφορετικά υπουργεία (υγεία, δικαιοσύνη, υποδομές κ.α.).
Οσον αφορά στην ένταξη των μεταρρυθμίσεων και έργων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και τον ορισμό του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα ωρίμανσης, διενέργειας του διαγωνισμού και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων των έργων αυτών ξεχωρίζουν 19 διαφορετικά projects και δράσεις. Τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του εκάστοτε δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ θα καθοριστούν σε επόμενη φάση και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης. Ο δικαιούχος του έργου θα οριστεί με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
«Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης». Η παρούσα μεταρρύθμιση στοχεύει στην αναβάθμιση της υποδομής και του ιατρικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, στην αναδιάρθρωση της δομής τους, την επανεκπαίδευση του προσωπικού τους, προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική φροντίδα σε πρώτο βαθμό, σε στενή, πάντοτε, συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας (π.χ. σε περίπτωση που απαιτηθεί νοσηλεία). Ταυτοχρόνως, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων, αλλά και στην ανακουφιστική φροντίδα. Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, προάγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την κοινωνική ευημερία και συνοχή. Θα διερευνηθεί και η δυνατότητα υλοποίησης του έργου με ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση των Υποέργων ξεκινάει τέλος του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
«Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα». Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ενδεικτικά, έργα αφορούν στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Παπαγεωργίου, ΠΑΓΝΗ κ.α. Παρέχονται έτσι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υλοποίηση των Υποέργων έχει ξεκινήσει εντός του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.
«Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης/ Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών». Το έργο επιδιώκει την αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων, καθώς και τη βελτίωση των ελληνικών δικαστικών υποδομών. Η αναβάθμιση μεταξύ άλλων αφορά το δικαστικό μέγαρο στην οδό Ριανκούρ που στεγάζει τα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών (Διοικητικό Εφετείο και Διοικητικό Πρωτοδικείο) και την Γενική Επιτροπεία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Το έργο αφορά στην ανέγερση δικαστικού μεγάρου συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. σε οικόπεδο όμορο του Αρείου Πάγου (μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου), στο οποίο θα μετεγκατασταθούν το Πρωτοδικείο Αθηνών και η Εισαγγελία Αθηνών που σήμερα στεγάζονται σε χώρο μεταξύ Εφετείου και Ειρηνοδικείου. Η στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας σε ένα σύγχρονο κτήριο που να πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις απονομής Δικαιοσύνης θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του κύρους της, διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων στη δικαιοδοτική διαδικασία (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, πολίτες) και σε επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης καθώς λόγω των υφιστάμενων δομών δεν γίνεται βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρωπίνων και υλικοτεχνικών. Ταυτόχρονα, το νέο δικαστικό μέγαρο θα υποστηρίξει τις νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, την βελτίωση δεξιοτήτων και την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης του έργου με ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.
«Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων». Το έργο περιλαμβάνει ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομική μεταρρύθμιση. Στόχος του έργου είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της συνάφειας της κυβερνητικής πολιτικής για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις, ανάγκες και προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και, όπου είναι αναγκαίο, την ψηφιακή μετάβασή τους. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 2ο τρίμηνο του 2025.
«Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων». Το έργο περιλαμβάνει ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομική μεταρρύθμιση. Στόχος του έργου είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων το οποίο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων στη χώρα, όπως η τροποποίηση του νόμου 4412/2016 με τον νέο νόμο 4782/2021, με στόχο την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων στην ανάθεση και σύναψη δημόσιων συμβάσεων. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 4ο τρίμηνο του 2025.
«Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα». Στόχος του έργου είναι η δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων με μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, η ριζική αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου των βιομηχανικών περιοχών και κατά συνέπεια των επιχειρήσεων, η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας (δηλαδή η σχετική συμμετοχή των διεθνώς συναλλασσόμενων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν), καθώς και η στενότερη σύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 4ο τρίμηνο του 2025.
«Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται μεταρρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Οι κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση των εμποδίων εισόδου στην αγορά και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στην ελληνική οικονομία. Η μεταρρύθμιση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική και ιδίως με έναν από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τις ΜμΕ που αφορά τη μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης και τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά.Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 4ο τρίμηνο του 2024.
«Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται μεταρρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων». Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων (ν.3894/2010 και ν. 4608/2019) και αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας μέσω της επιτάχυνσης και ευελιξίας των προβλεπόμενων για τις στρατηγικές επενδύσεις διοικητικών διαδικασιών. Εκτιμώμενο ποσοστό κάλυψης από RRF 25%. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 4ο τρίμηνο του 2025.
«Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας». Στόχος του έργου είναι η δημιουργία δομών που θα στηρίξουν την εφαρμοσμένη έρευνα μακροπρόθεσμα, με μια σταθερή στρατηγική όσον αφορά τις προτεραιότητες και ο συντονισμός της χρηματοδότησης της έρευνας σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια. Επιπλέον, η επένδυση αυτή στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Ελλάδα και ενός οικοσυστήματος καινοτομίας «βαθιάς τεχνολογίας» στο μέλλον. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 4ο τρίμηνο του 2025.
«Εξωστρέφεια Έρευνας Και Καινοτομίας»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται μεταρρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Εξωστρέφεια Έρευνας Και Καινοτομίας». Η παρούσα μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην ανάπτυξη της πλατφόρμας «ELEVATE Greece» σε Δημόσια Επιχείρηση (ΑΕ), η οποία αναμένεται να αποτελέσει το βασικό «παράγοντα αλλαγής» για την επιχειρηματική κουλτούρα της χώρας, πραγματοποιώντας τη μετάβαση από την «επιχειρηματικότητα ανάγκης» στην «επιχειρηματικότητα ευκαιρίας». Οι κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν την καταχώριση, χαρτογράφηση, παρακολούθηση και δικτύωση του τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και την πρόβλεψη στοχευμένων πρωτοβουλιών. Η υλοποίηση των Υποέργων αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τετράμηνο του 2025 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.
«ΤΗORAX - Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «ΤΗORAX - Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία». Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα συνδυάζει κάθε είδους πληροφορίες για την παρακολούθηση και προληπτική προειδοποίηση σχετικά με πιθανές φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τους κλιματικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, καταιγίδων, ξηρασιών και πλημμυρών, προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας ,της ανάπτυξης, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας, και της εξοικονόμησης πόρων για τη χώρα. Η υλοποίηση αναμένεται έχει ξεκινήσει το δεύτερο τετράμηνο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.
«HORIZON 2020 «Σφραγίδα Αριστείας»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «HORIZON 2020 «Σφραγίδα Αριστείας». Το έργο θα στηρίξει τις προτάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με Σφραγίδα Αριστείας), συμπληρώνοντας την ιδιωτική χρηματοδότηση από τους δικαιούχους. Οι προκλήσεις της επένδυσης αυτής σχετίζονται με την κινητοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων προς την πραγματοποίηση δαπανών έρευνας & ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει δύο πτυχές α) την ανάγκη χρηματοδότησης της φάσης αξιολόγησης σύλληψης και σκοπιμότητας για νεοφυείς επιχειρήσεις, β) την ανάγκη για χρηματοδότηση ιδιαίτερα καινοτόμων επιχειρήσεων. Επίσης, το πρόγραμμα έχει στόχο να αναγνωρίσει την αξία της πρότασης και διευκολύνει άλλους φορείς χρηματοδότησης, σε αυτή την περίπτωση το ΜΑΑ, να αξιοποιήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος HORIZON 2020ων με παγκόσμια δυναμική και με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που παρέχονται από το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα. Η υλοποίηση των Υποέργων αναμένεται έχει ξεκινήσει το τελευταίο τετράμηνο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.
«Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ». Ο κύριος στόχος του έργου είναι η σύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με τον παραγωγικό τομέα. Η επένδυση αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα με τον απώτερο στόχο της μετάβασης στην ποιότητα, καινοτόμα επιχειρηματικότητα και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες στις οποίες συμβάλλει αυτό το έργο είναι οι εξής: παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και προώθηση προγραμμάτων έρευνας & ανάπτυξης σε τεχνολογίες αιχμής. Επίσης, μέσω πανεπιστημίων. Η υλοποίηση των Υποέργων έχει ξεκινήσει το τρίτο τετράμηνο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.
«Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ». Το έργο περιλαμβάνει Ιδιωτικές Επενδύσεις και Οικονομική Μεταρρύθμιση. Στοχεύει στην αναβάθμιση/επέκταση της υποδομής δώδεκα (12) Ερευνητικών Κέντρων και δύο (2) Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων για την ενίσχυση της ερευνητικής τους ικανότητας και δυνατότητας σε σημαντικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Καθώς το επιστημονικό επίπεδο εξελίσσεται, η εγχώρια κοινότητα των ερευνητικών κέντρων πρέπει να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική. Προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών - επιπροσθέτως στην προγραμματισμένη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού
«Αθηναϊκή Ριβιέρα» (Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις)
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις». Ένα από τα Υποέργα του είναι η «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Αφορά την ενοποίηση της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου. Θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό και την έλλειψη προσβασιμότητας. Η ακτογραμμή διαθέτει επίσης πολλά ξενοδοχεία, όπως το Μεγάλο Θέρετρο Λαγονήσι, η παραλία Eden, το Plaza Resort, το Ακρωτήριο Σούνιο κ.ά., ενώ το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει παραθαλάσσιο οικόπεδο 600.000 τ.μ. πρώην αλατισμένου οικοπέδου στην Ανάβυσσο, το οποίο θα δημοπρατηθεί προς πώληση και ανάπτυξη. Η υλοποίηση ξεκινάει το 2ο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 3ο τρίμηνο του 2025.
«Ανακαίνιση ΟΑΚΑ»
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Ανακαίνιση ΟΑΚΑ». Στόχος του έργου είναι η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του Ολυμπιακού συγκροτήματος προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αποκατασταθεί η εικόνα του, να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να δημιουργηθούν νέα κέντρα εσόδων, με σκοπό να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ζωντανό, ασφαλή και κερδοφόρο ή τουλάχιστον μη ζημιογόνο προορισμό αστικού αθλητισμού και αναψυχής. Περιλαμβάνει: Συντήρηση και αναβάθμιση Κεντρικού Σταδίου, διαχωρισμό των Η/Μ εγκαταστάσεων, των εγκαταστάσεων του υγρού στίβου και του κλειστού γυμναστηρίου αθλοπαιδιών (κλειστό στάδιο καλαθοσφαίρισης)/ πολυλειτουργική αρένα, συντήρηση και αναβάθμιση ποδηλατοδρομίου σε εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του υγρού στίβου, αναβάθμιση του συγκροτήματος αντισφαίρισης, αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού συγκροτήματος- Δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου. Η υλοποίηση των Υποέργων ξεκινάει τρίτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
«Σχέδιο Δασικής Προστασίας»
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να υλοποιήσει έργο με τίτλο «Σχέδιο Δασικής Προστασίας». Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας που απαιτούνται για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022. Οι προς υλοποίηση δράσεις σχετίζονται μεταξύ άλλων με την κατάρτιση διαχειριστικών μελετών, αντιπυρικών μελετών, καθαρισμούς δασών, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δασικού οδικού δικτύου, πυροφυλακίων και υδατοδεξαμενών, προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης, καθώς και ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις των μελών των τοπικών κοινωνιών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ. Η υλοποίηση των Υποέργων ξεκινάει εντός του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
«Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού»
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτείνει έργο με τίτλο «Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού». Το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο. Η ανάγκη απομάκρυνσης σχετίζεται με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους καθώς και με την ασφάλεια τόσο των κρατουμένων, όσο και των κατοίκων της όμορης οικιστικής περιοχής. Το στρατηγικής σημασίας έργο διαμορφώνει μια νέα σωφρονιστική πολιτική για τη χώρα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της και σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες και για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργο ΣΔΙΤ. Περιλαμβάνει (υποέργα): Κυρίως σωφρονιστικό κατάστημα, διοικητήριο και υπηρεσίες υγείας, κτίριο Κεντρικής Πύλης ∆ΣΣΑ, Δικαστικό Μέγαρο, Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Υπηρεσίες, σχολικό́ συγκρότημα, εργαστήρια, Ιερό Ναό–Χώρους Λατρείας, χώρο στάθμευσης ΙΧ οχημάτων, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους πρασίνου, υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γηπέδου ποδοσφαίρου), υποδομές ύδρευσης , άρδευσης, ομβρίων, πυρόσβεσης και νέους χώρους Διεύθυνσης Μεταγωγών ∆ικαστηρίων Αθηνών. Η υλοποίηση των Υποέργων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021 (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - ΣΜΠΕ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2026.
«Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας»
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτείνει έργο με τίτλο «Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας». Το έργο αφορά στην κατασκευή δυο νέων σύγχρονων καταστημάτων κράτησης στις περιοχές Ιωαννίνων και Χαλκίδας, με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυση της συμφόρησης που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Ταυτόχρονα, Ο σχεδιασμός των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων βασίζεται σε πρότυπες μελέτες φυλακών και απεικονίζει μία σύγχρονη δικαστική φυλακή με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται τα κελιά να εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργο ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση των Υποέργων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021 (Ιωάννινα: Εκπόνηση προμελέτης ασφάλειας του νέου καταστήματος κράτησης και κυκλοφοριακή προμελέτη) και να ολοκληρωθεί στο 1ο τετράμηνο του 2027.