Σε τροχιά εφαρμογής μπαίνουν οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την ομαδοποίησή τους σε τρεις κατηγορίες. Με την ίδια απόφαση, η ΡΑΕ δίνει το «πράσινο» φως και στις ενιαίες φόρμες για τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς και τα έντυπα προσφοράς νέου συμβολαίου.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων θα γίνεται με κριτήριο το εάν περιλαμβάνουν ή όχι ρήτρα αναπροσαρμογής, και το κατά πόσο υπάρχει όριο στο ύψος της επιβάρυνσης που μπορεί αυτή να προκαλέσει. Έτσι, η πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνει τα σταθερά τιμολόγια (δηλαδή χωρίς ρήτρα), ενώ η δεύτερη τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο αυξομείωσης.
Αυτό σημαίνει ότι αν και η χρέωση για την κατανάλωση θα προσαρμόζεται σε τυχόν διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα τιμολόγια αυτά περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της χρέωσης προμήθειας, θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαφόν στην επιπλέον προσαύξηση που μπορεί να υπάρξει. Στην περίπτωση που οι τιμές χονδρικής αυξηθούν πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, τότε ο προμηθευτής θα απορροφά τις επιπλέον επιβαρύνσεις.
Σε εφαρμογή από Μάρτιο-Απρίλιο
Αυτό δεν θα ισχύει στα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο αυξομείωσης, όπου δεν θα υπάρχει πλαφόν στην επιπλέον επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσουν οι διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών. Επομένως, όποια κι αν είναι η πρόσθετη αύξηση (ή αντίστροφα η μείωση σε περίπτωση «βουτιάς» του χονδρεμπορικού κόστους), αυτή θα μετακυλίεται στο σύνολό της στην ανταγωνιστική χρέωση του τιμολογίου.
Η νέα ταξινόμηση των τιμολογίων, όπως και οι ενιαίες φόρμες, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο με Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το καθεστώς των Κατευθυντήριων Οδηγιών σημαίνει πως οι εταιρείες προμήθειας δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν στα προϊόντα τους την κατηγοριοποίηση που προωθεί η ΡΑΕ.
Ωστόσο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ολλανδίας, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιεί σε λίστα τις εταιρείες που προσαρμόζονται στις Οδηγίες. Κάτι που σημαίνει πως η θετική αναφορά θα αποτελεί κίνητρο για τους προμηθευτές, ώστε να ακολουθήσουν τον προωθούμενο διαχωρισμό των προϊόντων τους.
Ουδέτεροι προσδιορισμοί
Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ αποδέχθηκε τις ενστάσεις που είχαν εκφράσει οι προμηθευτές, αναφορικά με τον χαρακτηρισμό κάθε κατηγορίες, ώστε να χρησιμοποιηθεί ένας ουδέτερος προσδιορισμός τους που να μην προκαταλαμβάνει θετική ή αρνητικά τον καταναλωτή. Στην πρόταση που είχε τεθεί στη διαβούλευση, οι κατηγορίες χαρακτηρίζονταν με βάση τον όρο «κίνδυνος». Έτσι, για παράδειγμα τα σταθερά τιμολόγια χαρακτηρίζονταν «μηδενικού κινδύνου», ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης «υψηλού κινδύνου».
Με την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα υφιστάμενα κυμαινόμενα τιμολόγια έχουν επιφέρει διογκούμενες αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις στους λογαριασμούς λιανικής, μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής που αυτά περιλαμβάνουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος χρήσης των ρητρών βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που, όπως ανέφερε χθες σε σχετική ανακοίνωσή της, έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 18 εταιρείες του κλάδου, καλώντας τις να απαντήσουν εντός 10ημέρου στο ερωτηματολόγιο που τους έχει αποστείλει.
Ενίσχυση της διαφάνειας
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η ομαδοποίηση των τιμολογίων σε τρεις κατηγορίες θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτούν εύκολα μία αρχική εικόνα για κάθε προϊόν που προσφέρεται στην αγορά, και πιο συγκεκριμένα αν υπάρχει περίπτωση (και σε ποιον βαθμό) να μεταβληθεί στην πορεία η τιμή με την οποία θα χρεώνονται για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως υποστηρίζει η Αρχή, η τυποποίηση τόσο της μορφής των λογαριασμών όσο και του εντύπου προσυμβατικής ενημέρωσης θα ενισχύσει τη διαφάνεια, ενώ θα βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιπαραβάλλουν τα διαθέσιμα συμβόλαια των εταιρειών προμήθειας.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, είχε υπογραμμίσει πως οι ενιαίες φόρμες θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κατανοούν ευκολότερα και πληρέστερα τους όρους ενός προσφερόμενου προγράμματος, αλλά και τις διάφορες «συνιστώσες» του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει στον λογαριασμό του. «Θέλουμε ο καταναλωτής, όταν υπογράφει νέα σύμβαση και όταν λαμβάνει τον λογαριασμό του, να βλέπει οπτικά και να ξέρει ορισμένα πράγματα με σαφήνεια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.