Ψηφιακά έργα 2 δισ. έρχονται το 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφιακά έργα 2 δισ. έρχονται το 2022
50 δισ. ευρώ η προστιθέμενη αξία στην οικονομία μέχρι το 2024 - Θα προκύψουν 500.000 νέες θέσεις εργασίας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στην αρχή της ψηφιακής της στροφής βρίσκεται η χώρα μας με το 25% περίπου των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού να έχουν δημοπρατηθεί και να βαδίζουν προς υλοποίηση. Η συνέχεια ωστόσο προδιαγράφεται ακόμα πιο έντονη κι απαιτητική με την Κοινωνία της Πληροφορίας να καλείται να δημοπρατήσει την πλειονότητα των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο.

Τα παραπάνω επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ, Digital Economy Forum, τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο επικεφαλής της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα των έργων του υπουργείου, Σταύρος Ασθενίδης.

Χρονιά... προκηρύξεων έργων ΤΠΕ το 2022

«Στόχος μας είναι να προλάβουμε να υλοποιήσουμε τα έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης συμπληρώνοντας ότι η εντατική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να έχει δημοπρατηθεί περίπου το 25% των συνολικών έργων της Βίβλου. «Το 2021 ήταν μια χρονιά πολύ σημαντική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το γεγονός αυτό αντανακλάται σε νούμερα. Για παράδειγμα ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών που είχαμε στην πατρίδα μας το 2021 εμφανίζει μια εκθετική αύξηση, από τα 8,8 εκατομμύρια συναλλαγές το 2018, στα 34 εκατομμύρια συναλλαγές το 2019, στα 94 εκατομμύρια το 2020 και στα 490 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές μέχρι και την περασμένη βδομάδα του 2021. Δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 500 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές» τόνισε ο υπουργός.

Καθοριστικό ρόλο γι' αυτή την ψηφιακή στροφή η οποία πραγματοποιείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έπαιξε φυσικά η πανδημία του κορονοϊού, αφού αύξησε τη συνθήκη της ζήτησης. Σύμφωνα με τον υπουργό όμως, η κρίσιμη παράμετρος που άλλαξε, δεν ήταν αυτή της ζήτησης αλλά της προσφοράς. «Υπήρχαν 501 ψηφιακές υπηρεσίες στο Ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο του 2020, αλλά δεν ήταν ποτέ συγκεντρωμένες, δεν ήταν ποτέ κωδικοποιημένες. Αυτό έγινε μέσω του gov.gr. Ο Δεκέμβριος της τρέχουσας χρονιάς μας βρίσκει με περισσότερες από 1.300 υπηρεσίες διαθέσιμες να παρασχεθούν ψηφιακά. Κάτι που μαρτυρά το εύρος αλλά και την κλίμακα της προσπάθειας».

Η προσφορά βέβαια είναι αλληλένδετη και με την εκτέλεση των προαναφερθέντων έργων, η οποία επιτεύχθηκε κυρίως χάρη των συνεργαζόμενων εταιρειών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι και μέλη του ΣΕΠΕ, όπως επεσήμανε ο υπουργός. «Η κατάκτηση αυτή θα συνεχιστεί γιατί για πρώτη φορά η χώρα έχει την χρηματοδοτική ικανότητα να υλοποιήσει όλα τα έργα. Η κλίμακα δε των μεγάλων έργων θα αυξάνεται μήνα με τον μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα» το επόμενο διάστημα προσέθεσε ο υπουργός.

Το γεγονός ότι το 2022 θα είναι έτος δημοπρατήσεων και προκηρύξεων έργων αφού θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το 90% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης επιβεβαίωσε από πλευράς του και ο κ. Σταύρος Ασθενίδης, κατά την συμμετοχή σε πάνελ του Συνεδρίου.

Προστιθέμενη αξία 50 δισ. στην ελληνική οικονομία

Η ψηφιοποίηση που συντελείται με στόχο να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τετραετίας, αναμένεται να δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Για την ακρίβεια και βάσει της στρατηγικής μελέτης, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ εκτιμάται ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024 θα προσφέρει 50 δισ. ευρώ προστιθέμενη αξία στην Οικονομία δημιουργώντας παράλληλα και 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, θα ανεβάσει την αξία του κλάδου ΤΠΕ στα 6,5 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά και στα 7,8 δισ. το 2022, έναντι 6,8 δισ. που προβλεπόταν σε αντίστοιχη μελέτη που εκπονήθηκε από την Deloitte το 2019.

Η αύξηση θα συνεχιστεί εκθετικά, με το 2023 να εκτιμάται ότι η αξία της αγοράς ΤΠΕ θα φτάσει τα 9,1 δισ. και το 2024 τα 10,1 δισ., αν το 80% των κονδυλίων - δηλαδή 4,7 δισ. (2,2 δισ. επιδοτήσεις συν 2,5 δισ. δάνεια), έχει απορροφηθεί μέχρι τότε.

Τα έργα που έρχονται

Η μέχρι στιγμής λίστα με τα καθοριστικής σημασίας έργα που μπαίνουν σε τροχιά περιλαμβάνει το ERP, το CRM, το HRMS και άλλα. Όσο για τη λίστα με τα έργα που θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα περιλαμβάνει τόσο μικρά όσο και μεγάλα έργα τα οποία ενισχύουν τις διαλειτουργικότητες του δημοσίου και διευκολύνουν τον πολίτη στην καθημερινότητά του, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα σύντομα αναμένεται η ψηφιακή ίδρυση ατομικής επιχείρησης, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων αλλά και ακινήτων, οι ψηφιοποίηση των ταυτοτήτων μας ώστε να μπορούν να μπουν στο wallet του κινητού μας καθώς και το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο θα καταγράψει για πρώτη φορά πόσες και ποιες είναι οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να προχωρήσει ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Πέρα από τα παραπάνω βέβαια το 2022 αναμένεται να βρεθούν στο στάδιο της υπογραφής και πολλές ακόμα συμβάσεις έργων στην Τεχνολογία και την Πληροφορική.

Για παράδειγμα μόλις πρόσφατα το Εθνικό Κτηματολόγιο ενέκρινε τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού, ύψους 310 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη συμφωνία-πλαίσιο για τη ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων, του συνόλου δηλαδή των αρχείων του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών. Ο ανάδοχος θα κληθεί να ψηφιοποιήσει αρχεία 390 υποθηκοφυλακείων - σχεδόν 600 εκατ. σελίδες - αλλά και να υλοποιήσει ηλεκτρονικές εφαρμογές και διαδικτυακή πύλη στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι ώστε οι χρονοβόρες αναζητήσεις έγχαρτων τίτλων στα τοπικά γραφεία να αποτελέσουν παρελθόν.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των φακέλων οικοδομικών αδειών έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να προχωρήσει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση σχεδόν 48 εκατ. σελίδων- πολεοδομιών που είτε δεν έχουν ενταχθεί στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη είτε δεν έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες ψηφιοποίησης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 226,1 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των σχολίων της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε. Στόχος για τα δύο παραπάνω έργα είναι υπάρξει ανάδοχος έως τα τέλη του 2022.

Στο στάδιο της υπογραφής την επόμενη χρονιά αναμένεται να βρεθούν και τα έργα που προκηρύχθηκαν προ ημερών από την ΚτΠ, όπως η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού́ συστήματος (ΟΠΣ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου - ένα έργο προϋπολογισμού 99 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση - η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του Εθνικού Ποινικού Μητρώου αλλά και η υλοποίηση της δεύτερης φάσης για την επέκταση σε όλα τα δικαστήρια του ΟΠΣ διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Προς υλοποίηση βαδίζει και η ενιαία ψηφιακή υποδομή για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, ένα έργο ύψους 99 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου εξυπηρέτησης μέσω του οποίου ο πολίτης θα συναλλάσσεται με το Δημόσιο, ανεξαρτήτως του πληροφοριακού συστήματος του εκάστοτε φορέα (π.χ. Taxisnet, e-ΕΦΚΑ). Το έργο που ανήκει στα πρώτα 12 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ, του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ωστόσο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 48 μήνες από την επιλογή των αναδόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακά γράφεται το μέλλον των ταχυμεταφορών  

Έρχεται νέος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη χώρα

Γεωργαντάς: Ζήτημα δημοκρατίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider