Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται από τις τράπεζες οι προσκλήσεις στους επενδυτές για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών έργων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και εκπρόσωποι των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια, υπέγραψαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως πρώτο βήμα για την εκκίνηση αξιοποίησης των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα απευθύνει πρόσκληση και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που δεν έχουν μέχρι στιγμής συμμετοχή στο σχήμα.
Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνει και η κατάθεση του αιτήματος στις Βρυξέλλες για το πρώτο πακέτο δόσεων αξίας 4 δισ. ευρώ περίπου, όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για το σκέλος των επιδοτήσεων, στο οποίο παράλληλα η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά σε μαζικές εντάξεις έργων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι δαπανών του 2022. Υπενθυμίζεται πως από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.
Άμεσα, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα εκταμιευθούν 970 εκατ. ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων επιχειρησιακών συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισ. ευρώ θα είναι, άμεσα, διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.
Στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, οπότε οι τράπεζες θα απευθύνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος στους επενδυτές, θα αρχίσουν να δέχονται και τις πρώτες αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις. Σημειώνεται ότι για να είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους:
1) πράσινη μετάβαση,
2) ψηφιακός μετασχηματισμός,
3) καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη,
4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και
5) εξωστρέφεια.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, από τη στιγμή που θα έρθει το αίτημα στην τράπεζα για το επενδυτικό πλάνο ως την εκταμίευση, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί διάστημα από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες. Το διάστημα αυτό υπολογίζεται ανάλογα και με τη γνώση της εταιρείας, του κλάδου και του επενδυτικού πλάνου από την τράπεζα, την πολυπλοκότητα του δανείου και τον σχολιασμό των συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι επιτρεπτή η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων, καθώς υπάρχει αυστηρός οριζόντιος περιορισμός στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων που υπαγορεύει τη μη εκκίνηση της επένδυσης πριν την υποβολή της αίτησης του δικαιούχου.
Έτσι, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μόνο νέες επενδύσεις με δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία υποβολής αίτησης υπαγωγής του Πελάτη στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.